Thursday, April 19, 2012

Kampung & Jemput-Jemput

Setiap kali masa almost nak raya then mesti akan ada yang tanya "Aj, ko balik kampung tak raya ni...?" so aku pasti akan kuarkan jawapan yang sama berulang-ulang kali "Rumah aku tu laa kampung aku...".Realitinya itulah hakikat. Rumah yang aku duduki sekarang terletak di Kampung Santubong so maknannya hari-harilah aku balik kampung. Looser jer bunyik.


But the good thing is my parents are not cousin, or kaum kerabat or jiran sekampung yang bakal menjadikan aku lebih lama terperuk di satu kampung jer. Bapak aku Sarawak dan emak aku Johor so at least ada 2 tempat yang aku leh panggil as a kampung. Hohoho..

...

Tadi masa tengah mengecat then emak bagitahu yang jiran ada bagi jemput-jemput. Aku tergamam sekejap. Gosh, rasanya sangat lama dah tak dengar word 'jemput-jemput' tu dan automatically otak aku terus teringat kat kampung di Belahan Tampok kat Johor zaman kanak-kanak dulu. There one moment masa tu cuti sekolah dan kami: aku, Uda dan Angah main ngan anak-anak buah (yang realiti usia sebaya jer) curi-curi gi dapur ambik jemput-jemput yang dimasak oleh arwah Mak Cik Mas. 

Teringat rumah arwah Mak Long (gambar atas) yang sangat besar rasanya masa tu. Aku masih ingat susunan bilik dalam rumah tu, ruang tamu, laluan ke dapur, bilik mandi kat luar rumah, kilang proses kelapa kat depan rumah bla bla bla. Even aku masih ingat benda-benda kecik yang berlaku msa tu even tho usia aku sangat kecik lagi such as first time aku tengok ayam tidur atas pokok, makan ayam kampung yang hyper keras dan aku ingat bau bunga mawar yang ditanam depan rumah tu.Rasanya itu adalah kali terakhir aku pijak dalam rumah tu sebab seterusnya bila kami balik Johor, Mak Long dah berpindah ke perumahan di Rengit iaitu rumah anak dia. Even balik tahun lepas pun sekadar tengok dari jauh jer. Tengok dari rumah Mak Ngah nampak dapur belakang rumah tu dah reput dan menyembah bumi. Rasa sedih pulak bila imbas balik kenangan yang pernah wujud kat sana.


Lawak pulak bila hanya ngan jemput-jemput leh bawak ingatan balik ke satu tempat yang cukup jauh bersama kenangan yang cukup lampau. Hmmmm..

No comments: