Friday, November 17, 2017

Justice League Movie Review

Waktu aku dapat tahu Zack Snyder akan direct Batman vs Superman dulu then aku sangat happy sebab based on arahan dia dalam Watchmen (dan Man of Steel) sangat marvelous tapi bila tengok wayang then aku jadi keliru sebab macam banyak sangat isi tempat kosong yang berlaku. Tapi bila tengok versi Ultimate Edition then baru faham. So tadi aku layan Justice League dan ini review dari aku plus ia ada spoiler so jangan kata abang tak warning..


Justice League berlangsung selepas Superman mati, dunia berkabung, harapan hilang, Wonder Women masih lagi buat part timer jadi superhero, Batman nak tahu tentang mahkluk asing yang bakal menyerang bumi dan dalam masa sama sedang merekruit team tu maka berlakulah pengenalan watak Flash, Aquaman dan Cyborg. Tamat.

Best part: Babak pergaduhan Amazon women ngan Steppenwolf yang menampakkan betapa warrior dan gagah perkasanya perempuan-perempuan kat pulau tu. Kat filem Wonder Women tak nampak mana power sangat tapi dalam filem ni lain ar. Babak tu totallu WOW ar..

Second part masa Superman hidup lepas mati dan dalam keadaan keliru dia serang team tu dan team tu langsung tak dapat nak lawan Superman sorang pun best. Part yang berjaya mengejutkan aku ialah Superman dihidupkan semula pada pertengahan movie. Aku fikir, bila filem dah nak tamat baru Superman muncul selamatkan keadaan. Tapi kalau Superman lama lagi keliru jadi makin best ar.

Aku suka dia selitkan easter egg Green Lantern

Jason Mamoa bawak watak Aquaman pun best gak walaupun perwatakkannya mengelirukan. Memula serius lepas tu goofy. Rasanya sebab Josh Wheedon ar kot (baca seterusnya). 



Part tak best: Filem ni diarah oleh 2 pengarah. Zack Snyder undur diri sebab anak dia bunuh diri so Josh Wheedon ambik alih. Josh Wheedon terkenal dengan adegan tengah serius-serius tetiba ada line lawak. Kalau yang tak layan Buffy or Angel then sila tengok filem Avenger. Kalau korang dah tengok filem ni then faham ar. Aku tak suka some of part lawak-lawak tu. DC comic terkenal dengan imej darknya. Plus adengan lawak terutama melibatkan Flash rasa macam tak perlu kot.

Dan disebabkan pertukaran pengarah so banyak adegan dire-shoot and even endingnya pun di tukar. So part kedua aku tak suka ialah pada ending. Kenapa filem superhero-superhero ni terlalu eager nak membunuh watak jahat sangat ar? Punya ar jahat, buat kehancuran sana sini, dah banyak planet dia hancurkan dan tiba-tiba tak sampai 10 minit, berlawan itu ini terus mati macam tu je. Dan dalam berjuta-juta parademons tu, tamat tak sampai seminit je. Aaaargh..!!!

Ketiga: Batman. Dalam komik or animation, Batman seorang yang bijak, pandai strategi dan paling penting ego nak mampus. Tapi dalam movie ni dia seorang yang clueless dan seorang lelaki yang dalam hati ada taman je. Ending dalam filem ni dia dan Superman jadi BFF. OFMG mengarut nak mampus. Batman dalam komik, punya ar keras kepala semua idea orang lain dia bangkang, walaupun ada Justice League tapi dia masih buat kerja sorang-sorang dan siap sediakan kelemahan dan cara menewaskan setiap member dalam team tu.

Dan kemudian ada scene yang sangat tak boleh diterima akal yang waras. Contoh: Steppenwolf nak cari 3 motherboxes untuk hancur dan recreate balik dunia seperti yang dia mahu. Kotak pertama, punya ar hebat perlu berlawan dengan tentera Amazon. Yang kedua, dia berpotensi kalah sebenarnya sebab berlawan dalam air tapi tentera Atlantis setakat 5-6 orang je kot manakala kotak ketiga yang paling senang dicari pulak ambik masa paling lama. Perlu culik orang ar, culik pulak ambik masa baru nak temuramah dan last-last jumpa tak sampai seminit terus blah. 








Dan korang juga akan mempersoalkan scene-scene yang ada kat trailer tapi tak ada dalam filem. Yap, kat barat mereka cenderung buat trailer yang tak ada kaitan dengan movie or mungkin gak ia ut scene kot. Heharap macam Batman vs Superman, ada edisi Ultimate Edition gak.

Tak sabar untuk filem Aquaman dan Flash. Cyborg? Harap dia join Teen Titan dan buat movie tentang tu pulak.







Kesimpulannya: Cerita ni tak ar seteruk Suicide Squad tapi tak ar sehebat Dark Knight. Cuma just imagine kalau Christopher Nolan mengarah Justice League sebab dia tak suka guna CGI.

Monday, October 9, 2017

Dia Yang Bernama ...

Mimpi ialah satu misteri. Ada yang kata ia akan mengulang semula setiap apa yang kita lihat dan dengar sepanjang hari kita terjaga sehari sebelum tu dan ada juga yang kata ia akan mengulang semula memori kita secara random dalam ertikata orang yang kita tak perasan kewujudannya dan hanya pernah nampak sekali je masa bersilang jalan kat pasar malam 10 tahun lepas berpotensi jadi watak utama mimpi kau malam tadi. Hmmm..  

Ada yang kata once kita terjaga, kita akan lupa 50% apa yang kita mimpikan dan beberapa ketika lepas tu, kita akan lupa terus semuanya. Aku dan mimpi? Ada masanya aku boleh ingat dengan cukup detail tentang apa yang berlaku. Yap, ada masanya bermakna bukan sepanjang masa. 

Malam tadi aku termimpi sesuatu yang aku akan ingat. Aku tak pasti siapa perempuan tu tapi namanya aku tak akan lupa. Ia disebut banyak kali dalam mimpi tu sedangkan in reality aku hanya sempat jumpa dia 3 kali je. Pertama kali masa kat perhentian bas Kajang kemudian kat Jalan TAR dan akhir sekali dalam UKM. Dia seorang perempuan bertubuh kecil yang bertudung labuh. Dan dia buat aku 'anggau' untuk satu tempoh. Jarang yang mampu buat aku melayang seperti dia. 





Dan akibat nama tu, aku terlepas Subuh. Hmmm..

Saturday, September 16, 2017

Psoriasis: Being a Part of Something

Beberapa bulan lepas aku join satu group nama Psoriasis Association of Malaysia ni. Hampir setiap kali ada post baru, aku akan baca. Kalau aku suka then aku like. Tapi mostlynya aku lebih suka scroll down baca komen-komen yang ditulis oleh members of the group. Rata-ratanya akan buat aku tersenyum sorang diri sambil geleng-geleng kepala. 


Sehingga beberapa hari lepas ada sorang miss ni upload gambar tangan dia yang dah nak 90% covered with Psoriasis. Dan benda pertama yang automatically muncul dalam otak aku waktu tu ialah: ia cantik. Dan kalau aku jumpa dia in real life then aku akan tegur dan kata kulit dia cantik. Masalahnya sepanjang aku hidup selama 32 tahun ni, aku tak pernah lagi jumpa mana-mana pesakit Psoriasis yang tampak 'Psoriasis' di khalayak. Rata-rata mereka cuba berselindung disebalik penampilan 'normal'. Even kalau korang pergi ke skin specialist (aku pernah pergi Hospital Umum Sarawak, Hospital Kuala Lumpur & Hospital Tengku Ampuan Afzan) then hampir 90% nampak orang biasa-biasa yang mungkin sedang menemani pesakit dan selebihnya ada sakit kulit yang jelas bukan Psoriasis.

Menjadi sesuatu yang berbeza berbanding majoriti manusia yang lain adalah benda yang sukar. Yap, mereka tak ada kulit bersisik dan berwarna merah jadi mereka akan takut, akan naik geli, bagi yang prihatin akan banyak tanya namun masalahnya kita dah nak naik letih nak bagi penjelasan yang sama berulang-ulang kali kepada orang-orang yang berbeza, or jumpa akak-akak yang keluar statement "Kawan kepada adik ipar jiran sebelah rumah akak dulu pun ada sakit macam kamu ni. Dia sapu dengan kunyit campur bedak sejuk. Sebelum tu jangan lupa baca Bismillah. Beberapa hari lepas tu terus hilang. Dan orang sakit macam kamu ni kena selalu mandi. Tak boleh kena kotor.." dan kau pun angguk-angguk je ar. Niat mereka memang baik cumanya mereka tak tahu apa yang kita alami (dan tak lupa jugak mereka-mereka yang memang ambik kesempatan nak jual produk guna testemoni palsu kat online ataupun mereka yang kena psoriasis besar hujung jari bila makan satu produk, Psoriasis hilang then terus claim dah jumpa penawar untuk seantero dunia).

Jadi untuk mengelakkan untuk jumpa manusia-manusia berperangai macam tu so kita pakai baju lengan panjang, seluar panjang, pakai itu ini untuk tampak 'normal' sehingga suatu ketika anxiousness dalam diri kita akan kata: kita hodoh, setiap kali rakan sekerja ketawa then kita fikir mereka mengata tentang kita, bila break up kita fikir fizikal kita adalah punca semuanya berlaku bla-bla-bla membuatkan kita stress, kemurungan etc.





Dan kemudian aku terbaca post tentang sorang mamat ni yang stress sebab Psoriasis menjadikan dia tak berkerja. The good part ada yang bagi cadangan kerja yang bersesuaian dengan kondisi fikizal dan mental untuk Psoriasis tapi part menyedihkan apabila ada yang membandingkan situasi dia dengan situasi mamat tu or tak kurang jugak yang keluar statement supaya jangan stress. Realitinya stress dan Psoriasis ni macam satu never ending cycle. Stress menyebabkan Psoriasis jadi teruk dan dalam masa sama Psoriasis yang teruk akan menyebabkan stress yang lebih teruk seterusnya menyebabkabn Psoriasis jadi jauh lebih teruk dan lagi dan lagi dan lagi. Yap, certain people can handle stress dengan sangat baik. Psoriasis kering dan berdarah lalu keluar kat lengan baju so dia boleh buat lawak kat satu office kata "Wey, lengan aku datang period ar..!!" dan kemudian bila balik rumah tengok suami dia dengan perempuan lain kat atas katil so dia upload status kat Facebook "Yes, tak lama lagi dapat makan nasi minyak free ..!!" dan siap hashtag payung emas pulak. Stress free kononnya kan..



Korang yang ada Psoriasis patutnya korang dah lama tahu. Pandangan mata pun boleh buat kita menanggis inikan direct dengan kata-kata. Ada kalanya tulisan dalam komen tu memang rasa nak cili je jari yang menaip (sebab tak dapat nak cili mulut) dengan kata-kata: teruknya, gelinya, nasib tak teruk macam dia, kalau kulit saya teruk macam tu tak tahu lah buat apa. Ooh seriously? Bak kata orang putih mana entah: If speech is silver then silent is gold. Memang ar kita tak berniat nak sakitkan hati sesiapa cumanya jangan biarkan jari bertindak lebih cepat dari otak. Taip-taip terus send tanpa fikir panjang. Tapi tak kurang ramai juga yang bagi moral support yang aku cukup respect. Ada yang setiap kali post then mereka jugaklah yang sentiasa akan bagi cadangan dan kata-kata semangat.





Kewujudan support group online ni adalah benda yang cukup baik. Ia adalah suara kekuatan bahawa selama ni kita tak melaluinya berseorangan atau kita tak perlu lagi melaluinya berseorangan. Cumanya dah tiba masa kita saling memperingatkan bahawa kulit kita ni sebenarnya cantik. Jangan pernah lupa bahawa tuhan yang mencipta gagak ialah tuhan yang sama telah menciptakan merak dan tuhan tak pernah sesekali membuat kesilapan. Masalahnya ialah pada mata kita yang kadang-kadang tak tahu menilai kecantikkan.










Aku didiagnosed with Psoriasis pada usia aku setahun lebih dan sekarang aku berumur 32 tahun. Yap, aku hidup 31 tahun dengan kulit yang berbeza dengan ahli keluarga atau mana-mana manusia lain yang aku pernah jumpa. Ia impian aku dari zaman kanak-kanak melalui remaja dan alam dewasa untuk jumpa seseorang yang 'sama' seperti aku yang pastinya dah melalui fasa tangisan jatuh bangun segala. Tapi sayangnya, aku tak pernah dapat kesan kewujudan sesiapa untuk berkongsi walau sepatah dua kata sebab semuanya sedang bersembunyi disebalik penampilan 'normal' mereka. Andai group online ni dah wujud lama atau andai aku jumpa group online ni lama dulu then pasti aku bukannya aku yang ada pada hari ni lagi...