Monday, July 17, 2017

Life. Unfair & Lovely

Aku baru dapat tahu dari social media yang sorang kawan ni ada ketumbuhan dalam otak dan akan dibedah dalam masa terdekat. Terkejut wey. Aku kenal dia sebagai seorang yang cukup happy go lucky tahap ceria non-stop. Dia seorang yang good looking guy yang dah punya isteri dan anak (kalau tak silap) ada masa depan and suddenly SHIT happen. Teringat sebulan dua lepas dapat tahu sorang kenalan (unfortunately aku tak dapat nak classify dia as kawan) tiba-tiba meninggal. Dia seorang yang bijak, punya kerjaya yang cerah dan tuhan cabut nyawa pada usia 31 tahun. Hmmm..


Kalau kau jumpa budak upload status kata life unfair hanya sebab putus cinta siap letak seribu satu hashtag then dia such an attention seeker. Kalau kau dengar luahan manusia umur 20-an kata life unfair then ketahuilah yang dia baru belajar nak kenal dunia. Tapi kalau kau jumpa makhluk umur 30 tahun dan ke atas membebel kata hidup ni tak adil then dia sememangnya layak untuk menerima satu das selipar jepun kat pipi.


Saudara-saudari yang dihormati sekalian,
Hidup ni sebenarnya cukup adil namun dengan caranya yang tersendiri.




Aku ada sorang kawan ni dia educated, kerja bagus, selalu upload gambar aktiviti dia yang mengembirakan kat social media TAPI kepala dia semakin membotak. Or sorang kawan aku ni yang muka kacak tahap tak ada sorang pun yang tak pernah tak suka dia TAPI dia ada penyakit asthma yang teruk (selain kecacatan fizikal yang hanya orang tertentu je tahu). Or ada orang yang kaya tahap tujuh keturunan makan pun tak habis, dapat pangkat Dato TAPI tak dapat nak ada anak. Or isteri pemimpin politik yang dia boleh pergi shopping kat seantero dunia dengan makan duit rakyat TAPI dia gemuk dan pendek. Ataupun bukti paling jelas ialah pada Fatah Amin yang perempuan buta mana ntah kata dia kacak, menang anugerah popular itu ini TAPI bila masuk part berlakon, dia KAYU..!!









Adilkan?

Tuesday, March 28, 2017

Melayu Itu, Cina Ini

Korang tengah duduk-duduk rehat sambil layan Facebook or news paper or berita kat TV dan kemudian ternampak/terbaca part

Seorang perempuan Cina mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak Melayu yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 

Adakah korang akan:

a. Dasar Cina makan babi. Kau ingat nyawa anak Melayu ni macam anak kucing ke senang-senang kau nak ragut macam tu je? Jangan kasi penjara, terus hukum gantung je. Kalau aku jumpa kau depan-depan, aku rogol kemudian belasah sampai kau mati. Tak pe, aku yakin bebudak tu mati syahid dan akan masuk syurga ar punya.

b. Ini semua salah orang Melayu sendiri ar. Sikit-sikit buat filem ada aksi rempit, gangster, menyundal sana sini. Budak-budak tu layan je. Mula-mula memang ar main basikal, kalau dah besar, garenti akan jadi mat-mat rempit, ambik dadah, meragut, mengandungkan anak dara orang. Memang patut pun diaorang mati awal.

c. Apa yang budak-budak tu main basikal kat tempat tu pagi-pagi buta? Mana mak bapak diaorang? Mereka tak tahu ke apa yang anak-anak mereka buat waktu tu? Kita kena dengar dari kedua-dua pihak sebelum menghukum siapa betul-siapa salah. Dan yang pasti yang salah pasti akan dapat hukuman setimpal. 





ATAU



Bagaimana pula kalau situasinya seperti dibawah:


Seorang perempuan Melayu mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak Cina yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 


Adakah korang akan:

a. Memang padan muka pun anak Cina makan babi tu kena langgar. Aku yakin perempuan Melayu tu tak bersalah ar punya. Sapa suruh bawak basikal tengah malam kat lebuhraya. Nak praktis jadi gangster Cina bila besar nanti ar tu. Mati awal terus masuk neraka ar korang..

b. Berita apa ni? Boringnya. Lain ar macam kumpulan NGO Melayu berarak memakai tuala di hadapan gereja sebab gusar tanda salib akan melemahkan iman mereka. Berita macam tu ar baru bagus. 

c. Apa yang budak-budak tu main basikal kat tempat tu pagi-pagi buta? Mana mak bapak diaorang? Mereka tak tahu ke apa yang anak-anak mereka buat waktu tu? Kita kena dengar dari kedua-dua pihak sebelum menghukum siapa betul-siapa salah. Dan yang pasti yang salah pasti akan dapat hukuman setimpal. 








Ia berbunyi macam lawak tapi pilihan jawapan kat atas tu ialah komen-komen yang aku baca dan edit based on real comments kat Facebook. Ada banyak lagi komen-komen lain yang buat aku tersentap betapa manusia ni makin kurang ciri kemanusiaannya. Nyawa manusia tetap nyawa manusia dan ia sangat berharga tak kira apa bangsa or agama korang. 

Dan pihak media pulak dengan sewenang-wenangnya guna tiket 'bangsa' untuk menaikkan minat pembaca. Cuba tengok TV or carik news paper dan buang frasa 'bangsa' or 'agama' pada setiap tajuk yang ada kedua-dua tu. 

Seorang perempuan mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 


Then mungkin pada waktu tu baru kita perasan apa mesej sebenar yang hendak disampaikan. 

Sunday, March 12, 2017

Logan vs Legion

Aku kipas susah mati X-Men tapi kalau kau tanya fakta-fakta tentang komik superhero tu kat aku then mungkin aku akan dapat betul 1 per 10 jer. Sebabnya X-Men's universe ni besar sangat, belum masuk crossover ngan watak-watak lain dalam komik Marvel lagi. Mungkin sebab waktu kecik-kecik dulu (90's) ada animated series X-Men dengan watak pelbagai plus kuasa pelbagai yang buat aku melekat pada X-Men sampai sekarang.


So bila dapat tahu tahun 2000 dulu, ia akan difilemkan then sangat-sangat happy tapi sayangnya hasil yang jadi agak biasa-biasa or other wordnya: mengecewakan gak ar, second film masih lagi mengecewakan, filem ketiga sangat-sangat mengecewakan. Then second sequel: First Class rasa semangat baru ar, Day of The Future Past buat rasa yes-yes-yes dan tak sabar untuk filem seterusnya tapi bila Apocalypse then ia dah jadi macam a lot of thing missing. Tapi trilogy spin off Wolverine lain. Dari Ok to better to marvelously great. Tipu kalau korang minat X-Men dan dah tengok Logan (jangan bandingkan dengan komik Old Man Logan) dan kata filem tu biasa-biasa je. R rated yang penuh dengan darah, aksi tak berperikemanusiaan, bermain dengan emosi dan persoalan demi persoalan, plot yang di atur kemas.. Memang tak salah kalau aku katakan yang Logan ialah filem adaptasi terbaik X-Men plus Marvel sekali. BTW, Logan mati.. Hahaha


Cumanya aku tak minat sangat tak Wolverine ar. Bagi aku Wolverine ni dah macam minah hipster kat Bukit Bintang pada hujung minggu. Ia terlalu mainstream sangat. Sikit-sikit Wolverine selamatkan keadaan. Sikit-sikit Wolverine itu, Wolverine ini. Sedangkan ada 1001 lagi watak-watak lain dalam X-Men yang either jauh lebih hebat, jauh lebih cool dari Wolverine. Ada banyak Omega level mutants yang belum disentuh pun. Even watak yang sedia ada pun ditafsir dengan penilaian yang teruk. Contoh macam watak Cyclops. Dalam filem, wataknya mostly macam pencinta wanita tahap Aiman Tino je sedangkan dalam komik, leadership dia sangat serius giler kot. 





...




Kalau korang minat X-Men then korang pasti dah layan Legion sekarang ni kan? Ia sangat berbeza. Walaupun ia tak banyak aksi lawan guna CGI plus mutant-mutant yang sedia ada pun tak banyak sangat show off power tapi jujur cakap ia adalah series of superheroes paling best aku pernah layan kot. Ia sebuah cerita yang bijak dan memerlukan penggunaan otak untuk berfikir. 



Gambit yang akan difilemkan tu still masih belum ada kata putus lagi.

New Mutant pun ada ura-ura tapi still tak ada berita sahih.

The next X-Men film sequel: Dark Phoenix Saga.

Then X-Men pun akan buat series gak titled Gifted arahan Bryan Singer. Tapi tak nak expect lebih sebab pengarahnya suka menghancurkan filem-filem X-Men sebelum ni..





Walau apa pun filem X-Men yang mendatang, harap-harap ia akan guna R rated punya type ar. Kalau tak ia akan end up jadi macam Avengers: filem tontonan bebudak je. Btw kalau producer filem-filem Marvel boleh bekerjasama then kan best? Boleh buat X-Men vs Avengers ke or paling tak, Quicksilver tak mati sia-sia. Hmmm..