Saturday, January 20, 2018

The One That Got Away

Sekitar 8 tahun lepas, aku ada pergi satu kursus untuk program pekerjaan lepasan universiti di bawah kerajaan negeri ni. Batch tu ada sekitar kurang lebih 50 orang ar. Then ada sorang girl ni aku bagi 10 out of 10 ar. Bukan aku je yang nampak dia cantik malah lelaki-lelaki lain yang ada kat kursus tu pun sama pendapat ngan aku. Buktinya ramai lelaki yang try nasib ar. Ada sorang mamat ni yang jenis 10/10 ni pun ada try gak so aku yang setakat 3.5/10 rasanya memang tak ada harapan ar. So sepanjang kursus tu berlangsung selama 6 hari, aku langsung tak ada cakap sepatah ayat pun dengan dia.


Aku jenis manusia yang mudah jatuh suka kat orang tapi dalam banyak-banyak orang yang aku suka tu, sikit je dapat bagi effect anggau dan that girl ialah salah seorangnya. Anggau dalam erti kata hampir setiap masa, setiap tempat aku akan teringat dia. Malah kalau tengah berjalan then tengok sorang ni then ternampak macam dia tapi bila tengok dekat-dekat.. eh, orang lain. As typical cerita Melayu kata: Makan tak lena, tidur tak basah, mandi tak kenyanng. Hahaha.

Masuk kerja, kekawan satu office tahu ar anggau aku dan siapa minah ni. Then aku nak cari dia kat social media. Maklumat yang aku tahu ialah nama penuh, nama tempat dia ditempatkan dan nama sorang kawan dia (yang juga hot). Cari punya cari then aku jumpa gak Facebook page dia. Instead of being a stalker, aku beranikan diri request friend dan dia approve. Kebarangkalian yang ada ialah dia mungkin jenis yang orang request-dia approve, orang request-dia approve tanpa check mereka siapa dan sekadar nak tambah bilangan kenalan dalam friend list supaya nampak popular.


So aku beranikan diri lagi untuk FB personal message dia tapi of coz laa dalam bentuk yang tak nampak macam aku lelaki desperate sangat. Dan reaksi dia: dia layan dan dia tahu kewujudan aku. Atau dalam erti kata lain yang aku berpotensi untuk tak bertepuk sebelah tangan. Cumanya mungkin aku terlalu nak nampak cool sangat then aku tak terus balas message dia selepas satu saat tapi ambik masa yang lama baru reply dan tunggu ada issue lain baru message dia sehingga beberapa tahun lepas tu aku dapat tahu yang dia dah berkahwin.


Cuba teka dengan siapa dia kahwin?
Dia kahwin dengan salah seorang dari peserta kursus tu juga. Cumanya ia bukan dengan lelaki yang 10/10 tu sebaliknya girl tu kahwin dengan sidekick dia. Lelaki yang 10/10 tu waktu first time aku tengok, aku fikir dia ialah seorang motivator dan bukannya peserta. Semua tentang dia dari penampilan, pemakaian, bentuk badan, aura, percakapan, kehidupan sosial, muka semuanya 10/10. Dan sidekick dia pulak ialah versi bertentangan bagi dia yang kalau dibuat penilaian then dia adalah jauh lebih rendah dari aku (gosh, ayat yang sangat menghina, kan?) So girl yang 10/10 yang ramai lelaki try nak usha tu boleh end up with lelaki macam tu?


Aku terfikir kalaulah aku berusaha betul-betul waktu tu then sekarang pastinya aku dah jadi bapak budak dan suami kepada seorang girl yang 10/10. Tapi jodoh tu kerja tuhan, kan?











Minggu lepas aku jumpa suami dia dua kali. Minggu ni suami dia sembahyang Jumaat betul-betul sebelah aku. Pada usia 33 tahun, aku sedaya upaya untuk tak nak jatuh hukum kepada mana-mana manusia. Dah ar aku tak dapat fokus masa khutbah (thanks to pak khatib yang syok sendiri baca khutbah je dah lebih 30 minit so aku masuk kerja lambat dan kena potong RM5) sebab dia duduk sebelah aku then otak aku asyik nak serang dia je. Rambut panjang berminyak tak teratur, baju selekeh, imam baca doa dia tak tadah tangan tapi mata tengok kiri kanan slumber jer bla-bla-bla. Betapa malangnya girl tu kahwin dengan dia*



 




*Jangan adili aku berdasarkan post ni. Ia sekadar apa yang otak aku fikir masa tu. Percayalah,  selepas tu aku beristigafar banyak-banyak dan aku doakan semua yang terbaik untuk mereka bertiga (sebab diaorang ada anak sorang. Yap, Iam a stalker). Jodoh, ajal, maut, rezeki tu semua tuhan dah tentukan awal-awal. Kita kena sedia dan redha dengan setiap apa yang Dia beri.

Tuesday, December 26, 2017

Al Fatihah Shahnon Ahmad

Hari ni tadi aku dapat tahu yang Shahnon Ahmad meninggal dunia. Siapa Shahnon Ahmad ni? Dia seorang penulis. Dia tulis Suamiku Encik Sotong or mana-mana novel yang diadaptasi ke drama kat Astro ke? Tak tapi ada beberapa penulisannya yang dah dijadikan filem dan drama. Kalau tak silap aku, first time aku baca penulisan dia ialah masa aku form 6 dari sebuah buku yang harganya 50sen je kalau tak silap ar. Wow, masa aku baca tu aku sangat suka gaya penulisan dia. Zaman universiti, aku ada ambik kelas elektif penulisan kreatif, aku tulis satu cerpen pendek ni, pensyarah suka dan hantar kat majalah dewan bahasa. Setahun lepas tu, pensyarah yang sama panggil aku buat talk kat kelas dia. Dalam sesi soal jawab, dia tanya siapa penulis kegemaran aku dan aku jawab: Shahnon Ahmad. Dan pensyarah tu kata dia dah syak. Patut ar gaya penulisan aku macam familiar. Shahnon Ahmad suka menulis pendek-pendek. It is normal untuk seseorang yang ada idola akan tanpa sengaja akan meniru gaya idola mereka sebelum mereka punya gaya yang tersendiri.




Terima kasih Dr, Mawar Shafie dan Al Fatihah untuk Shahnon Ahmad.







Btw, aku dah berputus asa untuk menulis.

Friday, November 17, 2017

Justice League Movie Review

Waktu aku dapat tahu Zack Snyder akan direct Batman vs Superman dulu then aku sangat happy sebab based on arahan dia dalam Watchmen (dan Man of Steel) sangat marvelous tapi bila tengok wayang then aku jadi keliru sebab macam banyak sangat isi tempat kosong yang berlaku. Tapi bila tengok versi Ultimate Edition then baru faham. So tadi aku layan Justice League dan ini review dari aku plus ia ada spoiler so jangan kata abang tak warning..


Justice League berlangsung selepas Superman mati, dunia berkabung, harapan hilang, Wonder Women masih lagi buat part timer jadi superhero, Batman nak tahu tentang mahkluk asing yang bakal menyerang bumi dan dalam masa sama sedang merekruit team tu maka berlakulah pengenalan watak Flash, Aquaman dan Cyborg. Tamat.

Best part: Babak pergaduhan Amazon women ngan Steppenwolf yang menampakkan betapa warrior dan gagah perkasanya perempuan-perempuan kat pulau tu. Kat filem Wonder Women tak nampak mana power sangat tapi dalam filem ni lain ar. Babak tu totallu WOW ar..

Second part masa Superman hidup lepas mati dan dalam keadaan keliru dia serang team tu dan team tu langsung tak dapat nak lawan Superman sorang pun best. Part yang berjaya mengejutkan aku ialah Superman dihidupkan semula pada pertengahan movie. Aku fikir, bila filem dah nak tamat baru Superman muncul selamatkan keadaan. Tapi kalau Superman lama lagi keliru jadi makin best ar.

Aku suka dia selitkan easter egg Green Lantern

Jason Mamoa bawak watak Aquaman pun best gak walaupun perwatakkannya mengelirukan. Memula serius lepas tu goofy. Rasanya sebab Josh Wheedon ar kot (baca seterusnya). 



Part tak best: Filem ni diarah oleh 2 pengarah. Zack Snyder undur diri sebab anak dia bunuh diri so Josh Wheedon ambik alih. Josh Wheedon terkenal dengan adegan tengah serius-serius tetiba ada line lawak. Kalau yang tak layan Buffy or Angel then sila tengok filem Avenger. Kalau korang dah tengok filem ni then faham ar. Aku tak suka some of part lawak-lawak tu. DC comic terkenal dengan imej darknya. Plus adengan lawak terutama melibatkan Flash rasa macam tak perlu kot.

Dan disebabkan pertukaran pengarah so banyak adegan dire-shoot and even endingnya pun di tukar. So part kedua aku tak suka ialah pada ending. Kenapa filem superhero-superhero ni terlalu eager nak membunuh watak jahat sangat ar? Punya ar jahat, buat kehancuran sana sini, dah banyak planet dia hancurkan dan tiba-tiba tak sampai 10 minit, berlawan itu ini terus mati macam tu je. Dan dalam berjuta-juta parademons tu, tamat tak sampai seminit je. Aaaargh..!!!

Ketiga: Batman. Dalam komik or animation, Batman seorang yang bijak, pandai strategi dan paling penting ego nak mampus. Tapi dalam movie ni dia seorang yang clueless dan seorang lelaki yang dalam hati ada taman je. Ending dalam filem ni dia dan Superman jadi BFF. OFMG mengarut nak mampus. Batman dalam komik, punya ar keras kepala semua idea orang lain dia bangkang, walaupun ada Justice League tapi dia masih buat kerja sorang-sorang dan siap sediakan kelemahan dan cara menewaskan setiap member dalam team tu.

Dan kemudian ada scene yang sangat tak boleh diterima akal yang waras. Contoh: Steppenwolf nak cari 3 motherboxes untuk hancur dan recreate balik dunia seperti yang dia mahu. Kotak pertama, punya ar hebat perlu berlawan dengan tentera Amazon. Yang kedua, dia berpotensi kalah sebenarnya sebab berlawan dalam air tapi tentera Atlantis setakat 5-6 orang je kot manakala kotak ketiga yang paling senang dicari pulak ambik masa paling lama. Perlu culik orang ar, culik pulak ambik masa baru nak temuramah dan last-last jumpa tak sampai seminit terus blah. 








Dan korang juga akan mempersoalkan scene-scene yang ada kat trailer tapi tak ada dalam filem. Yap, kat barat mereka cenderung buat trailer yang tak ada kaitan dengan movie or mungkin gak ia ut scene kot. Heharap macam Batman vs Superman, ada edisi Ultimate Edition gak.

Tak sabar untuk filem Aquaman dan Flash. Cyborg? Harap dia join Teen Titan dan buat movie tentang tu pulak.







Kesimpulannya: Cerita ni tak ar seteruk Suicide Squad tapi tak ar sehebat Dark Knight. Cuma just imagine kalau Christopher Nolan mengarah Justice League sebab dia tak suka guna CGI.