Tuesday, March 28, 2017

Melayu Itu, Cina Ini

Korang tengah duduk-duduk rehat sambil layan Facebook or news paper or berita kat TV dan kemudian ternampak/terbaca part

Seorang perempuan Cina mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak Melayu yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 

Adakah korang akan:

a. Dasar Cina makan babi. Kau ingat nyawa anak Melayu ni macam anak kucing ke senang-senang kau nak ragut macam tu je? Jangan kasi penjara, terus hukum gantung je. Kalau aku jumpa kau depan-depan, aku rogol kemudian belasah sampai kau mati. Tak pe, aku yakin bebudak tu mati syahid dan akan masuk syurga ar punya.

b. Ini semua salah orang Melayu sendiri ar. Sikit-sikit buat filem ada aksi rempit, gangster, menyundal sana sini. Budak-budak tu layan je. Mula-mula memang ar main basikal, kalau dah besar, garenti akan jadi mat-mat rempit, ambik dadah, meragut, mengandungkan anak dara orang. Memang patut pun diaorang mati awal.

c. Apa yang budak-budak tu main basikal kat tempat tu pagi-pagi buta? Mana mak bapak diaorang? Mereka tak tahu ke apa yang anak-anak mereka buat waktu tu? Kita kena dengar dari kedua-dua pihak sebelum menghukum siapa betul-siapa salah. Dan yang pasti yang salah pasti akan dapat hukuman setimpal. 





ATAU



Bagaimana pula kalau situasinya seperti dibawah:


Seorang perempuan Melayu mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak Cina yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 


Adakah korang akan:

a. Memang padan muka pun anak Cina makan babi tu kena langgar. Aku yakin perempuan Melayu tu tak bersalah ar punya. Sapa suruh bawak basikal tengah malam kat lebuhraya. Nak praktis jadi gangster Cina bila besar nanti ar tu. Mati awal terus masuk neraka ar korang..

b. Berita apa ni? Boringnya. Lain ar macam kumpulan NGO Melayu berarak memakai tuala di hadapan gereja sebab gusar tanda salib akan melemahkan iman mereka. Berita macam tu ar baru bagus. 

c. Apa yang budak-budak tu main basikal kat tempat tu pagi-pagi buta? Mana mak bapak diaorang? Mereka tak tahu ke apa yang anak-anak mereka buat waktu tu? Kita kena dengar dari kedua-dua pihak sebelum menghukum siapa betul-siapa salah. Dan yang pasti yang salah pasti akan dapat hukuman setimpal. 








Ia berbunyi macam lawak tapi pilihan jawapan kat atas tu ialah komen-komen yang aku baca dan edit based on real comments kat Facebook. Ada banyak lagi komen-komen lain yang buat aku tersentap betapa manusia ni makin kurang ciri kemanusiaannya. Nyawa manusia tetap nyawa manusia dan ia sangat berharga tak kira apa bangsa or agama korang. 

Dan pihak media pulak dengan sewenang-wenangnya guna tiket 'bangsa' untuk menaikkan minat pembaca. Cuba tengok TV or carik news paper dan buang frasa 'bangsa' or 'agama' pada setiap tajuk yang ada kedua-dua tu. 

Seorang perempuan mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 


Then mungkin pada waktu tu baru kita perasan apa mesej sebenar yang hendak disampaikan. 

Sunday, March 12, 2017

Logan vs Legion

Aku kipas susah mati X-Men tapi kalau kau tanya fakta-fakta tentang komik superhero tu kat aku then mungkin aku akan dapat betul 1 per 10 jer. Sebabnya X-Men's universe ni besar sangat, belum masuk crossover ngan watak-watak lain dalam komik Marvel lagi. Mungkin sebab waktu kecik-kecik dulu (90's) ada animated series X-Men dengan watak pelbagai plus kuasa pelbagai yang buat aku melekat pada X-Men sampai sekarang.


So bila dapat tahu tahun 2000 dulu, ia akan difilemkan then sangat-sangat happy tapi sayangnya hasil yang jadi agak biasa-biasa or other wordnya: mengecewakan gak ar, second film masih lagi mengecewakan, filem ketiga sangat-sangat mengecewakan. Then second sequel: First Class rasa semangat baru ar, Day of The Future Past buat rasa yes-yes-yes dan tak sabar untuk filem seterusnya tapi bila Apocalypse then ia dah jadi macam a lot of thing missing. Tapi trilogy spin off Wolverine lain. Dari Ok to better to marvelously great. Tipu kalau korang minat X-Men dan dah tengok Logan (jangan bandingkan dengan komik Old Man Logan) dan kata filem tu biasa-biasa je. R rated yang penuh dengan darah, aksi tak berperikemanusiaan, bermain dengan emosi dan persoalan demi persoalan, plot yang di atur kemas.. Memang tak salah kalau aku katakan yang Logan ialah filem adaptasi terbaik X-Men plus Marvel sekali. BTW, Logan mati.. Hahaha


Cumanya aku tak minat sangat tak Wolverine ar. Bagi aku Wolverine ni dah macam minah hipster kat Bukit Bintang pada hujung minggu. Ia terlalu mainstream sangat. Sikit-sikit Wolverine selamatkan keadaan. Sikit-sikit Wolverine itu, Wolverine ini. Sedangkan ada 1001 lagi watak-watak lain dalam X-Men yang either jauh lebih hebat, jauh lebih cool dari Wolverine. Ada banyak Omega level mutants yang belum disentuh pun. Even watak yang sedia ada pun ditafsir dengan penilaian yang teruk. Contoh macam watak Cyclops. Dalam filem, wataknya mostly macam pencinta wanita tahap Aiman Tino je sedangkan dalam komik, leadership dia sangat serius giler kot. 





...




Kalau korang minat X-Men then korang pasti dah layan Legion sekarang ni kan? Ia sangat berbeza. Walaupun ia tak banyak aksi lawan guna CGI plus mutant-mutant yang sedia ada pun tak banyak sangat show off power tapi jujur cakap ia adalah series of superheroes paling best aku pernah layan kot. Ia sebuah cerita yang bijak dan memerlukan penggunaan otak untuk berfikir. 



Gambit yang akan difilemkan tu still masih belum ada kata putus lagi.

New Mutant pun ada ura-ura tapi still tak ada berita sahih.

The next X-Men film sequel: Dark Phoenix Saga.

Then X-Men pun akan buat series gak titled Gifted arahan Bryan Singer. Tapi tak nak expect lebih sebab pengarahnya suka menghancurkan filem-filem X-Men sebelum ni..





Walau apa pun filem X-Men yang mendatang, harap-harap ia akan guna R rated punya type ar. Kalau tak ia akan end up jadi macam Avengers: filem tontonan bebudak je. Btw kalau producer filem-filem Marvel boleh bekerjasama then kan best? Boleh buat X-Men vs Avengers ke or paling tak, Quicksilver tak mati sia-sia. Hmmm..

Monday, March 6, 2017

UKM & Hantu

Post Haunted UKM yang aku upload 5 tahun lepas ialah antara post yang menerima paling banyak view permingguan, bulanan & tahunan selain post cara buat ice cream potong & post lelaki gay Melayu (Hmmm..) Even aku masih lagi menerima komen demi komen suruh aku cerita lebih lanjut tentang kes-kes hantu kat UKM (especially tentang perigi misteri tu). Namun disebabkan aku ada masalah ingatan yang agak menyedihkan ditambah pula aku graduated tahun 2008 (sembilan tahun dah berlalu) so apa yang aku ceritakan mungkin dah tak valid lagi kot. Mungkin tempat yang aku cerita kelak dah tak wujud lagi or hantu yang aku maksudkan tu dah graduated dan dah berpindah ke tempat lain. Hahaha.. Lawak sangat hambar.


(imej yang digunakan soo academic laa kan?)


Aku duduk kat Kolej Ungku Omar. Kolej Ungku Omar ialah kolej yang agak kecil tapi berada kira-kira di tengah-tengah UKM so it mostly ialah laluan wajib keluar masuk setiap kereta so ia jarang sunyi menjadikan ia tak seberapa ‘panas’. Makanya selain dari serangan monyet (or jumpa family babi hutan) yang suka curi seluar dalam budak perempuan then mostly tak ada sangat paranormal things happen there. Even rasanya sepanjang 3 tahun aku di UKM, satu kes je yang aku dengar berlaku kat Kolej Ungku Omar tu apabila sorang mamat Cina ni tetiba naik meroyan dan cakap pelik-pelik. Perkara tu pun aku hanya dapat tahu setahun selepas ia berlaku apabila coursemate aku kebetulan duduk bilik tu dan dia cerita pada aku. Apabila aku masuk bilik tu, dindingnya satu bahagian tu kotor (ada yang kata ia kesan darah kering) dan terconteng tulisan pelik-pelik. Urban legendnya kata bilik tu memang dah ‘keras’ dan mamat Cina tu pula tanpa tahu dah terbuat sesuatu yang menimbulkan kemarahan ‘sesuatu’ dalam bilik tu. Kalau korang nak buat rombongan paranormal then korang tak akan dapat nampak apa-apa bukti kesan contengan tu lagi ar sebab pada pertengahan 2007 pihak kolej buat full renovation. Apa yang pasti ia ialah blok lelaki berhadapankan gelanggang, tingkat 3, bilik nombor 3 or 5 tak pasti. Hmmm..

Secara personal pulak, beberapa insident berlaku. Dan ia berlaku hanya pada tahun ketiga dan berlaku pada satu bilik aku duduk ni (hmmm). 1. Apabila aku seorang diri dalam bilik dan tiba-tiba ada suara yang cukup jelas memanggil nama aku cukup dekat dari belakang. 2. Sekali lagi apabila aku seorang diri dalam bilik dan tiba-tiba beg kecil yang aku letak jauh di dalam cabinet atas meja belajar aku (juga di atas aku) tiba-tiba melompat jauh ke belakang aku. 3. Satu pagi (sekitar 2-4am) dalam keadaan separa gelap, jiran sebelah bilik tengok aku berdiri tegak tengok pintu bilik tak buat apa-apa dan dia tegur tapi dia kata aku tak bagi apa-apa respond. Apabila dia nak masuk bilik dia, dia toleh sekali lagi dan ‘aku’ tu dah hilang. The great part dia kata ‘aku’ yang dia nampak tu hitam legam semacam je. Kesimpulannya, Kolej Ungku Omar agak membosankan untuk pencinta alam paranormal. Hmmm..


Kolej-kolej kediaman lain memang ada banyak kes ar. Kolej Keris Mas & Za’aba memang sentiasa aktif ar. Just google then korang passti akan jumpa cerita pengalaman bebudak tentang hantu 2 kolej kediaman tu. Tahun aku, ada kes orang pelajar perempuan terjun bangunan kat Zaaba dengan cerita melibatkan kes paranormal tapi tak ada yang benar-benar tahu apa yang berlaku. Tahun aku jugak, kat kolej Ibrahim Yaakub, kawan kepada kawan rapat aku jumpa Pontianak masa dia tengah nak ke tandas. FYI Kolej Ibrahim Yaakub memang port pontianak untuk berzaman gak ar. Tangga dari FSSK ke Ibu Zain memang ramai sangat yang dah bernasib baik jumpa ‘perempuan’ rambut panjang yang menunggu tengah-tengah perjalanan. Kolej-kolej kediaman lain pula sekadar suam-suam kuku macam Kolej Ungku Omar gak ar.


Fakulti paling horror? Of coz laa Fakulti undang-Undang dan kejuruteraan ar. Kesnya aku tak tahu. Tapi kalau kau pergi ke Fakulti Undang-Undang sorang diri lewat petang then kau akan tahu kenapa ar. Dengan kawasan jauh tersembunyi dari dunia luar, kiri kanan hutan, manusia tak ramai, sunyi etc.


Spot-spot lain yang panas kat UKM? Firstly: DECTAR/Panggung Seni. Aku ambik subjek teater untuk kokurikulum tahun 1 aku dulu. Kalau ada perjumpaan or latihan garenti balik 12pm sampai 1 pagi lebih ar. So Decktar memang terkenal as tempat permainan hantu jembalang ar. Aku tak ingat kenapa tapi aku punya curiosity yang agak tinggi waktu tu. Aku boleh je jalan sorang-sorang melalui lorong yang berselirat, naik tangga, turun tangga (honestly Dectar punya lorang yang boleh menyesatkan), gelap-gelap guna lampu skrin handphone era tu (smartphone belum wujud lagi yaa) dengan cahaya suram, banyak kali sesat (tempat tu besar kot), ulang balik dan thanks god, nothing happens. Sedangkan kekawan teater lain ada je kes. Nampak bola-bola api ar, dengar orang main kompang tapi of coz bilik tu x da manusia, nampak 'orang'  muka macam sama kawan teater, bila ditegur tak jawab tapi bila toleh dah hilang etc. Cerita dari guard pulak biasanya tengok budak main-main lewat malam sorang diri. Even ada satu urban legend ni kata ada sorang guard baru ni masuk Dectar dan jumpa sorang budak nanggis sorang diri lewat malam dan bila ditanya then dia kata dia hilang emak dia dan guard tu dengan lurusnya percaya dan cari si emak. Tak logic ar kan? Hmmm..

Secondly: Masjid UKM. What masjid pun ada hantu? Mungkin ia jin Islam ke apa ke tak tahu ar tapi geng kaki masjid pernah jumpa or terkena. Aku pernah borak-borak ngan sorang pak cik teksi ni dan dia bagitahu yang banyak kes berdarah berlaku kat masjid tu tapi hanya management UKM je tahu. Tak nak heboh kat orang luar so may be itu punca hantu tu ada kot.


Selain tu? Tun Sri Lanang (hantu ilmiah jenis suka lepak dalam library universiti), Kompleks kat hutan belakang kolej Aminuddin Baki dan selebihnya bebudak UKM sendiri yang perangai macam hantu beromen sama sini pagi-pagi hari kat tempat tersembunyi. Hmmm..








So, yang request dah puas? Kalau belum, korang gi google 'Hantu UKM' then garenti banyak blog or forum yang keluar or paling tak pun kau pergi apply jadi pelajar or pekerja kat UKM terus untuk ambik feel sebenar. Tamat