Friday, November 17, 2017

Justice League Movie Review

Waktu aku dapat tahu Zack Snyder akan direct Batman vs Superman dulu then aku sangat happy sebab based on arahan dia dalam Watchmen (dan Man of Steel) sangat marvelous tapi bila tengok wayang then aku jadi keliru sebab macam banyak sangat isi tempat kosong yang berlaku. Tapi bila tengok versi Ultimate Edition then baru faham. So tadi aku layan Justice League dan ini review dari aku plus ia ada spoiler so jangan kata abang tak warning..


Justice League berlangsung selepas Superman mati, dunia berkabung, harapan hilang, Wonder Women masih lagi buat part timer jadi superhero, Batman nak tahu tentang mahkluk asing yang bakal menyerang bumi dan dalam masa sama sedang merekruit team tu maka berlakulah pengenalan watak Flash, Aquaman dan Cyborg. Tamat.

Best part: Babak pergaduhan Amazon women ngan Steppenwolf yang menampakkan betapa warrior dan gagah perkasanya perempuan-perempuan kat pulau tu. Kat filem Wonder Women tak nampak mana power sangat tapi dalam filem ni lain ar. Babak tu totallu WOW ar..

Second part masa Superman hidup lepas mati dan dalam keadaan keliru dia serang team tu dan team tu langsung tak dapat nak lawan Superman sorang pun best. Part yang berjaya mengejutkan aku ialah Superman dihidupkan semula pada pertengahan movie. Aku fikir, bila filem dah nak tamat baru Superman muncul selamatkan keadaan. Tapi kalau Superman lama lagi keliru jadi makin best ar.

Aku suka dia selitkan easter egg Green Lantern

Jason Mamoa bawak watak Aquaman pun best gak walaupun perwatakkannya mengelirukan. Memula serius lepas tu goofy. Rasanya sebab Josh Wheedon ar kot (baca seterusnya). 



Part tak best: Filem ni diarah oleh 2 pengarah. Zack Snyder undur diri sebab anak dia bunuh diri so Josh Wheedon ambik alih. Josh Wheedon terkenal dengan adegan tengah serius-serius tetiba ada line lawak. Kalau yang tak layan Buffy or Angel then sila tengok filem Avenger. Kalau korang dah tengok filem ni then faham ar. Aku tak suka some of part lawak-lawak tu. DC comic terkenal dengan imej darknya. Plus adengan lawak terutama melibatkan Flash rasa macam tak perlu kot.

Dan disebabkan pertukaran pengarah so banyak adegan dire-shoot and even endingnya pun di tukar. So part kedua aku tak suka ialah pada ending. Kenapa filem superhero-superhero ni terlalu eager nak membunuh watak jahat sangat ar? Punya ar jahat, buat kehancuran sana sini, dah banyak planet dia hancurkan dan tiba-tiba tak sampai 10 minit, berlawan itu ini terus mati macam tu je. Dan dalam berjuta-juta parademons tu, tamat tak sampai seminit je. Aaaargh..!!!

Ketiga: Batman. Dalam komik or animation, Batman seorang yang bijak, pandai strategi dan paling penting ego nak mampus. Tapi dalam movie ni dia seorang yang clueless dan seorang lelaki yang dalam hati ada taman je. Ending dalam filem ni dia dan Superman jadi BFF. OFMG mengarut nak mampus. Batman dalam komik, punya ar keras kepala semua idea orang lain dia bangkang, walaupun ada Justice League tapi dia masih buat kerja sorang-sorang dan siap sediakan kelemahan dan cara menewaskan setiap member dalam team tu.

Dan kemudian ada scene yang sangat tak boleh diterima akal yang waras. Contoh: Steppenwolf nak cari 3 motherboxes untuk hancur dan recreate balik dunia seperti yang dia mahu. Kotak pertama, punya ar hebat perlu berlawan dengan tentera Amazon. Yang kedua, dia berpotensi kalah sebenarnya sebab berlawan dalam air tapi tentera Atlantis setakat 5-6 orang je kot manakala kotak ketiga yang paling senang dicari pulak ambik masa paling lama. Perlu culik orang ar, culik pulak ambik masa baru nak temuramah dan last-last jumpa tak sampai seminit terus blah. 








Dan korang juga akan mempersoalkan scene-scene yang ada kat trailer tapi tak ada dalam filem. Yap, kat barat mereka cenderung buat trailer yang tak ada kaitan dengan movie or mungkin gak ia ut scene kot. Heharap macam Batman vs Superman, ada edisi Ultimate Edition gak.

Tak sabar untuk filem Aquaman dan Flash. Cyborg? Harap dia join Teen Titan dan buat movie tentang tu pulak.







Kesimpulannya: Cerita ni tak ar seteruk Suicide Squad tapi tak ar sehebat Dark Knight. Cuma just imagine kalau Christopher Nolan mengarah Justice League sebab dia tak suka guna CGI.

Monday, October 9, 2017

Dia Yang Bernama ...

Mimpi ialah satu misteri. Ada yang kata ia akan mengulang semula setiap apa yang kita lihat dan dengar sepanjang hari kita terjaga sehari sebelum tu dan ada juga yang kata ia akan mengulang semula memori kita secara random dalam ertikata orang yang kita tak perasan kewujudannya dan hanya pernah nampak sekali je masa bersilang jalan kat pasar malam 10 tahun lepas berpotensi jadi watak utama mimpi kau malam tadi. Hmmm..  

Ada yang kata once kita terjaga, kita akan lupa 50% apa yang kita mimpikan dan beberapa ketika lepas tu, kita akan lupa terus semuanya. Aku dan mimpi? Ada masanya aku boleh ingat dengan cukup detail tentang apa yang berlaku. Yap, ada masanya bermakna bukan sepanjang masa. 

Malam tadi aku termimpi sesuatu yang aku akan ingat. Aku tak pasti siapa perempuan tu tapi namanya aku tak akan lupa. Ia disebut banyak kali dalam mimpi tu sedangkan in reality aku hanya sempat jumpa dia 3 kali je. Pertama kali masa kat perhentian bas Kajang kemudian kat Jalan TAR dan akhir sekali dalam UKM. Dia seorang perempuan bertubuh kecil yang bertudung labuh. Dan dia buat aku 'anggau' untuk satu tempoh. Jarang yang mampu buat aku melayang seperti dia. 





Dan akibat nama tu, aku terlepas Subuh. Hmmm..

Saturday, September 16, 2017

Psoriasis: Being a Part of Something

Beberapa bulan lepas aku join satu group nama Psoriasis Association of Malaysia ni. Hampir setiap kali ada post baru, aku akan baca. Kalau aku suka then aku like. Tapi mostlynya aku lebih suka scroll down baca komen-komen yang ditulis oleh members of the group. Rata-ratanya akan buat aku tersenyum sorang diri sambil geleng-geleng kepala. 


Sehingga beberapa hari lepas ada sorang miss ni upload gambar tangan dia yang dah nak 90% covered with Psoriasis. Dan benda pertama yang automatically muncul dalam otak aku waktu tu ialah: ia cantik. Dan kalau aku jumpa dia in real life then aku akan tegur dan kata kulit dia cantik. Masalahnya sepanjang aku hidup selama 32 tahun ni, aku tak pernah lagi jumpa mana-mana pesakit Psoriasis yang tampak 'Psoriasis' di khalayak. Rata-rata mereka cuba berselindung disebalik penampilan 'normal'. Even kalau korang pergi ke skin specialist (aku pernah pergi Hospital Umum Sarawak, Hospital Kuala Lumpur & Hospital Tengku Ampuan Afzan) then hampir 90% nampak orang biasa-biasa yang mungkin sedang menemani pesakit dan selebihnya ada sakit kulit yang jelas bukan Psoriasis.

Menjadi sesuatu yang berbeza berbanding majoriti manusia yang lain adalah benda yang sukar. Yap, mereka tak ada kulit bersisik dan berwarna merah jadi mereka akan takut, akan naik geli, bagi yang prihatin akan banyak tanya namun masalahnya kita dah nak naik letih nak bagi penjelasan yang sama berulang-ulang kali kepada orang-orang yang berbeza, or jumpa akak-akak yang keluar statement "Kawan kepada adik ipar jiran sebelah rumah akak dulu pun ada sakit macam kamu ni. Dia sapu dengan kunyit campur bedak sejuk. Sebelum tu jangan lupa baca Bismillah. Beberapa hari lepas tu terus hilang. Dan orang sakit macam kamu ni kena selalu mandi. Tak boleh kena kotor.." dan kau pun angguk-angguk je ar. Niat mereka memang baik cumanya mereka tak tahu apa yang kita alami (dan tak lupa jugak mereka-mereka yang memang ambik kesempatan nak jual produk guna testemoni palsu kat online ataupun mereka yang kena psoriasis besar hujung jari bila makan satu produk, Psoriasis hilang then terus claim dah jumpa penawar untuk seantero dunia).

Jadi untuk mengelakkan untuk jumpa manusia-manusia berperangai macam tu so kita pakai baju lengan panjang, seluar panjang, pakai itu ini untuk tampak 'normal' sehingga suatu ketika anxiousness dalam diri kita akan kata: kita hodoh, setiap kali rakan sekerja ketawa then kita fikir mereka mengata tentang kita, bila break up kita fikir fizikal kita adalah punca semuanya berlaku bla-bla-bla membuatkan kita stress, kemurungan etc.





Dan kemudian aku terbaca post tentang sorang mamat ni yang stress sebab Psoriasis menjadikan dia tak berkerja. The good part ada yang bagi cadangan kerja yang bersesuaian dengan kondisi fikizal dan mental untuk Psoriasis tapi part menyedihkan apabila ada yang membandingkan situasi dia dengan situasi mamat tu or tak kurang jugak yang keluar statement supaya jangan stress. Realitinya stress dan Psoriasis ni macam satu never ending cycle. Stress menyebabkan Psoriasis jadi teruk dan dalam masa sama Psoriasis yang teruk akan menyebabkan stress yang lebih teruk seterusnya menyebabkabn Psoriasis jadi jauh lebih teruk dan lagi dan lagi dan lagi. Yap, certain people can handle stress dengan sangat baik. Psoriasis kering dan berdarah lalu keluar kat lengan baju so dia boleh buat lawak kat satu office kata "Wey, lengan aku datang period ar..!!" dan kemudian bila balik rumah tengok suami dia dengan perempuan lain kat atas katil so dia upload status kat Facebook "Yes, tak lama lagi dapat makan nasi minyak free ..!!" dan siap hashtag payung emas pulak. Stress free kononnya kan..



Korang yang ada Psoriasis patutnya korang dah lama tahu. Pandangan mata pun boleh buat kita menanggis inikan direct dengan kata-kata. Ada kalanya tulisan dalam komen tu memang rasa nak cili je jari yang menaip (sebab tak dapat nak cili mulut) dengan kata-kata: teruknya, gelinya, nasib tak teruk macam dia, kalau kulit saya teruk macam tu tak tahu lah buat apa. Ooh seriously? Bak kata orang putih mana entah: If speech is silver then silent is gold. Memang ar kita tak berniat nak sakitkan hati sesiapa cumanya jangan biarkan jari bertindak lebih cepat dari otak. Taip-taip terus send tanpa fikir panjang. Tapi tak kurang ramai juga yang bagi moral support yang aku cukup respect. Ada yang setiap kali post then mereka jugaklah yang sentiasa akan bagi cadangan dan kata-kata semangat.





Kewujudan support group online ni adalah benda yang cukup baik. Ia adalah suara kekuatan bahawa selama ni kita tak melaluinya berseorangan atau kita tak perlu lagi melaluinya berseorangan. Cumanya dah tiba masa kita saling memperingatkan bahawa kulit kita ni sebenarnya cantik. Jangan pernah lupa bahawa tuhan yang mencipta gagak ialah tuhan yang sama telah menciptakan merak dan tuhan tak pernah sesekali membuat kesilapan. Masalahnya ialah pada mata kita yang kadang-kadang tak tahu menilai kecantikkan.










Aku didiagnosed with Psoriasis pada usia aku setahun lebih dan sekarang aku berumur 32 tahun. Yap, aku hidup 31 tahun dengan kulit yang berbeza dengan ahli keluarga atau mana-mana manusia lain yang aku pernah jumpa. Ia impian aku dari zaman kanak-kanak melalui remaja dan alam dewasa untuk jumpa seseorang yang 'sama' seperti aku yang pastinya dah melalui fasa tangisan jatuh bangun segala. Tapi sayangnya, aku tak pernah dapat kesan kewujudan sesiapa untuk berkongsi walau sepatah dua kata sebab semuanya sedang bersembunyi disebalik penampilan 'normal' mereka. Andai group online ni dah wujud lama atau andai aku jumpa group online ni lama dulu then pasti aku bukannya aku yang ada pada hari ni lagi...

Saturday, September 2, 2017

Hanya Apabila Aku Bersendiri

Rumah ialah zon selamat bagi hampir semua orang. Sebab di dalamnya ada emak, ayah, adik beradik, suami, isteri, anak-anak etc yang penuh gelak ketawa, seribu satu drama atau paling tidakpun dengan hanya kewujudan mereka mampu membuatkan kita rasa 'hangat' dan selamat. Sehingga apabila mereka semua keluar dan hanya kau seorang diri di sana, barulah ia jadi benar-benar berbeza. Rasa selamat tu dah tak wujud lagi. Dan lebih freak setiap kali apabila kau bersendiri di rumah, kau dapat rasakan yang kau tak pernah benar-benar bersendiri.. 


Aku tak tahu kenapa tapi aku cukup yakin yang ia tak hanya berlaku pada aku je. Memang hampir setiap kali aku seorang diri di rumah, ada je incident sedikit paranormal berlaku. Kalau kau jenis follow post-post aku sebelum ni, aku pernah cerita kes aku sorang diri kat bilik dalam kolej kediaman, siang-siang hari tengah duduk kat meja study dan tiba-tiba ada suara panggil nama aku dari belakang dan tiba-tiba gak beg kecik kat rak atas meja study tu pun boleh melompat jauh atas aku. Or almari dalam bilik aku yang cerminnya sentiasa terconteng dengan bentuk tangan budak kecik yang mula-mula aku fikir ia angkara anak-anak buah aku sehingga suatu hari, selepas aku bersihkan cermin tu dan duduk baca buku sorang diri dalam bilik dan selepas beberapa minit aku toleh: yap, bentuk tangan budak tu boleh muncul sendiri.


Atau perkara biasa berlaku setiap kali aku sorang diri di rumah malam-malam. Waktu tu ar mulai dengar bunyi pintu di ketuk, bunyi kerusi kat dapur di tolak, bunyi barang-barang jatuh (secara logiknya mungkin sebab tikus) tapi bila check tak ada apa-apa pun kat lantai yang jatuh. 






Dan beberapa malam yang lepas, aku sorang diri di rumah, aku tengok cermin muka dalam bilik dan refleksinya aku dalam lihat pintu bilik aku yang membawa kepada ruang tengah rumah (yang gelap sebab lampu semua dah tutup dan yang ada cuma cahaya-cahaya samar dari lampu kecik yang orang selalu guna untuk bilik tidur tu). Mula-mula aku just tengok muka aku je ar dan kemudian sepintas lalu aku toleh ruang tengah dari refleksi cermin dan aku nampak figura sorang budak berbaju tidur putih lengan panjang dengan design kartoon kat depan. So aku terus toleh kat pintu. Tak ada apa-apa kat situ termasuk apa-apa pakaian warna putih. 






Cumanya apa yang berlaku atau bunyi yang aku dengar setiap kali tu tak ar buat aku benar-benar takut. Aku just buat layan tak layan je. Mungkin ia sekadar imaginasi aku je. Lagipun aku seorang penakut yang kuat berimaginasi makanya dalam keadaan sunyi dan setiap bunyi yang kedengaran atau setiap bayang-bayang yang terbentuk dalam gelap akan membentuk imej yang pelik dalam otak aku, Sedangkan realitinya ia tak ada apa-apa pun.


Lagipun aku pernah melalui beberapa episode paranormal yang betul-betul. Dan apabila 'ia' benar-benar ada then persekitaran akan jadi sejuk yang berbeza. 







So untuk yang berseorangan malam ni, selamat berjaya mengharungi malam-malam anda. 

Monday, July 17, 2017

Life. Unfair & Lovely

Aku baru dapat tahu dari social media yang sorang kawan ni ada ketumbuhan dalam otak dan akan dibedah dalam masa terdekat. Terkejut wey. Aku kenal dia sebagai seorang yang cukup happy go lucky tahap ceria non-stop. Dia seorang yang good looking guy yang dah punya isteri dan anak (kalau tak silap) ada masa depan and suddenly SHIT happen. Teringat sebulan dua lepas dapat tahu sorang kenalan (unfortunately aku tak dapat nak classify dia as kawan) tiba-tiba meninggal. Dia seorang yang bijak, punya kerjaya yang cerah dan tuhan cabut nyawa pada usia 31 tahun. Hmmm..


Kalau kau jumpa budak upload status kata life unfair hanya sebab putus cinta siap letak seribu satu hashtag then dia such an attention seeker. Kalau kau dengar luahan manusia umur 20-an kata life unfair then ketahuilah yang dia baru belajar nak kenal dunia. Tapi kalau kau jumpa makhluk umur 30 tahun dan ke atas membebel kata hidup ni tak adil then dia sememangnya layak untuk menerima satu das selipar jepun kat pipi.


Saudara-saudari yang dihormati sekalian,
Hidup ni sebenarnya cukup adil namun dengan caranya yang tersendiri.




Aku ada sorang kawan ni dia educated, kerja bagus, selalu upload gambar aktiviti dia yang mengembirakan kat social media TAPI kepala dia semakin membotak. Or sorang kawan aku ni yang muka kacak tahap tak ada sorang pun yang tak pernah tak suka dia TAPI dia ada penyakit asthma yang teruk (selain kecacatan fizikal yang hanya orang tertentu je tahu). Or ada orang yang kaya tahap tujuh keturunan makan pun tak habis, dapat pangkat Dato TAPI tak dapat nak ada anak. Or isteri pemimpin politik yang dia boleh pergi shopping kat seantero dunia dengan makan duit rakyat TAPI dia gemuk dan pendek. Ataupun bukti paling jelas ialah pada Fatah Amin yang perempuan buta mana ntah kata dia kacak, menang anugerah popular itu ini TAPI bila masuk part berlakon, dia KAYU..!!









Adilkan?

Tuesday, March 28, 2017

Melayu Itu, Cina Ini

Korang tengah duduk-duduk rehat sambil layan Facebook or news paper or berita kat TV dan kemudian ternampak/terbaca part

Seorang perempuan Cina mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak Melayu yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 

Adakah korang akan:

a. Dasar Cina makan babi. Kau ingat nyawa anak Melayu ni macam anak kucing ke senang-senang kau nak ragut macam tu je? Jangan kasi penjara, terus hukum gantung je. Kalau aku jumpa kau depan-depan, aku rogol kemudian belasah sampai kau mati. Tak pe, aku yakin bebudak tu mati syahid dan akan masuk syurga ar punya.

b. Ini semua salah orang Melayu sendiri ar. Sikit-sikit buat filem ada aksi rempit, gangster, menyundal sana sini. Budak-budak tu layan je. Mula-mula memang ar main basikal, kalau dah besar, garenti akan jadi mat-mat rempit, ambik dadah, meragut, mengandungkan anak dara orang. Memang patut pun diaorang mati awal.

c. Apa yang budak-budak tu main basikal kat tempat tu pagi-pagi buta? Mana mak bapak diaorang? Mereka tak tahu ke apa yang anak-anak mereka buat waktu tu? Kita kena dengar dari kedua-dua pihak sebelum menghukum siapa betul-siapa salah. Dan yang pasti yang salah pasti akan dapat hukuman setimpal. 





ATAU



Bagaimana pula kalau situasinya seperti dibawah:


Seorang perempuan Melayu mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak Cina yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 


Adakah korang akan:

a. Memang padan muka pun anak Cina makan babi tu kena langgar. Aku yakin perempuan Melayu tu tak bersalah ar punya. Sapa suruh bawak basikal tengah malam kat lebuhraya. Nak praktis jadi gangster Cina bila besar nanti ar tu. Mati awal terus masuk neraka ar korang..

b. Berita apa ni? Boringnya. Lain ar macam kumpulan NGO Melayu berarak memakai tuala di hadapan gereja sebab gusar tanda salib akan melemahkan iman mereka. Berita macam tu ar baru bagus. 

c. Apa yang budak-budak tu main basikal kat tempat tu pagi-pagi buta? Mana mak bapak diaorang? Mereka tak tahu ke apa yang anak-anak mereka buat waktu tu? Kita kena dengar dari kedua-dua pihak sebelum menghukum siapa betul-siapa salah. Dan yang pasti yang salah pasti akan dapat hukuman setimpal. 








Ia berbunyi macam lawak tapi pilihan jawapan kat atas tu ialah komen-komen yang aku baca dan edit based on real comments kat Facebook. Ada banyak lagi komen-komen lain yang buat aku tersentap betapa manusia ni makin kurang ciri kemanusiaannya. Nyawa manusia tetap nyawa manusia dan ia sangat berharga tak kira apa bangsa or agama korang. 

Dan pihak media pulak dengan sewenang-wenangnya guna tiket 'bangsa' untuk menaikkan minat pembaca. Cuba tengok TV or carik news paper dan buang frasa 'bangsa' or 'agama' pada setiap tajuk yang ada kedua-dua tu. 

Seorang perempuan mungkin akan dipenjara atau denda maksima RM20 000 sekiranya didapati bersalah melanggar 9 orang kanak-kanak yang bermain basikal di laluan tengah lebuhraya pada jam 3 pagi. 


Then mungkin pada waktu tu baru kita perasan apa mesej sebenar yang hendak disampaikan. 

Sunday, March 12, 2017

Logan vs Legion

Aku kipas susah mati X-Men tapi kalau kau tanya fakta-fakta tentang komik superhero tu kat aku then mungkin aku akan dapat betul 1 per 10 jer. Sebabnya X-Men's universe ni besar sangat, belum masuk crossover ngan watak-watak lain dalam komik Marvel lagi. Mungkin sebab waktu kecik-kecik dulu (90's) ada animated series X-Men dengan watak pelbagai plus kuasa pelbagai yang buat aku melekat pada X-Men sampai sekarang.


So bila dapat tahu tahun 2000 dulu, ia akan difilemkan then sangat-sangat happy tapi sayangnya hasil yang jadi agak biasa-biasa or other wordnya: mengecewakan gak ar, second film masih lagi mengecewakan, filem ketiga sangat-sangat mengecewakan. Then second sequel: First Class rasa semangat baru ar, Day of The Future Past buat rasa yes-yes-yes dan tak sabar untuk filem seterusnya tapi bila Apocalypse then ia dah jadi macam a lot of thing missing. Tapi trilogy spin off Wolverine lain. Dari Ok to better to marvelously great. Tipu kalau korang minat X-Men dan dah tengok Logan (jangan bandingkan dengan komik Old Man Logan) dan kata filem tu biasa-biasa je. R rated yang penuh dengan darah, aksi tak berperikemanusiaan, bermain dengan emosi dan persoalan demi persoalan, plot yang di atur kemas.. Memang tak salah kalau aku katakan yang Logan ialah filem adaptasi terbaik X-Men plus Marvel sekali. BTW, Logan mati.. Hahaha


Cumanya aku tak minat sangat tak Wolverine ar. Bagi aku Wolverine ni dah macam minah hipster kat Bukit Bintang pada hujung minggu. Ia terlalu mainstream sangat. Sikit-sikit Wolverine selamatkan keadaan. Sikit-sikit Wolverine itu, Wolverine ini. Sedangkan ada 1001 lagi watak-watak lain dalam X-Men yang either jauh lebih hebat, jauh lebih cool dari Wolverine. Ada banyak Omega level mutants yang belum disentuh pun. Even watak yang sedia ada pun ditafsir dengan penilaian yang teruk. Contoh macam watak Cyclops. Dalam filem, wataknya mostly macam pencinta wanita tahap Aiman Tino je sedangkan dalam komik, leadership dia sangat serius giler kot. 





...




Kalau korang minat X-Men then korang pasti dah layan Legion sekarang ni kan? Ia sangat berbeza. Walaupun ia tak banyak aksi lawan guna CGI plus mutant-mutant yang sedia ada pun tak banyak sangat show off power tapi jujur cakap ia adalah series of superheroes paling best aku pernah layan kot. Ia sebuah cerita yang bijak dan memerlukan penggunaan otak untuk berfikir. 



Gambit yang akan difilemkan tu still masih belum ada kata putus lagi.

New Mutant pun ada ura-ura tapi still tak ada berita sahih.

The next X-Men film sequel: Dark Phoenix Saga.

Then X-Men pun akan buat series gak titled Gifted arahan Bryan Singer. Tapi tak nak expect lebih sebab pengarahnya suka menghancurkan filem-filem X-Men sebelum ni..





Walau apa pun filem X-Men yang mendatang, harap-harap ia akan guna R rated punya type ar. Kalau tak ia akan end up jadi macam Avengers: filem tontonan bebudak je. Btw kalau producer filem-filem Marvel boleh bekerjasama then kan best? Boleh buat X-Men vs Avengers ke or paling tak, Quicksilver tak mati sia-sia. Hmmm..

Monday, March 6, 2017

UKM & Hantu

Post Haunted UKM yang aku upload 5 tahun lepas ialah antara post yang menerima paling banyak view permingguan, bulanan & tahunan selain post cara buat ice cream potong & post lelaki gay Melayu (Hmmm..) Even aku masih lagi menerima komen demi komen suruh aku cerita lebih lanjut tentang kes-kes hantu kat UKM (especially tentang perigi misteri tu). Namun disebabkan aku ada masalah ingatan yang agak menyedihkan ditambah pula aku graduated tahun 2008 (sembilan tahun dah berlalu) so apa yang aku ceritakan mungkin dah tak valid lagi kot. Mungkin tempat yang aku cerita kelak dah tak wujud lagi or hantu yang aku maksudkan tu dah graduated dan dah berpindah ke tempat lain. Hahaha.. Lawak sangat hambar.


(imej yang digunakan soo academic laa kan?)


Aku duduk kat Kolej Ungku Omar. Kolej Ungku Omar ialah kolej yang agak kecil tapi berada kira-kira di tengah-tengah UKM so it mostly ialah laluan wajib keluar masuk setiap kereta so ia jarang sunyi menjadikan ia tak seberapa ‘panas’. Makanya selain dari serangan monyet (or jumpa family babi hutan) yang suka curi seluar dalam budak perempuan then mostly tak ada sangat paranormal things happen there. Even rasanya sepanjang 3 tahun aku di UKM, satu kes je yang aku dengar berlaku kat Kolej Ungku Omar tu apabila sorang mamat Cina ni tetiba naik meroyan dan cakap pelik-pelik. Perkara tu pun aku hanya dapat tahu setahun selepas ia berlaku apabila coursemate aku kebetulan duduk bilik tu dan dia cerita pada aku. Apabila aku masuk bilik tu, dindingnya satu bahagian tu kotor (ada yang kata ia kesan darah kering) dan terconteng tulisan pelik-pelik. Urban legendnya kata bilik tu memang dah ‘keras’ dan mamat Cina tu pula tanpa tahu dah terbuat sesuatu yang menimbulkan kemarahan ‘sesuatu’ dalam bilik tu. Kalau korang nak buat rombongan paranormal then korang tak akan dapat nampak apa-apa bukti kesan contengan tu lagi ar sebab pada pertengahan 2007 pihak kolej buat full renovation. Apa yang pasti ia ialah blok lelaki berhadapankan gelanggang, tingkat 3, bilik nombor 3 or 5 tak pasti. Hmmm..

Secara personal pulak, beberapa insident berlaku. Dan ia berlaku hanya pada tahun ketiga dan berlaku pada satu bilik aku duduk ni (hmmm). 1. Apabila aku seorang diri dalam bilik dan tiba-tiba ada suara yang cukup jelas memanggil nama aku cukup dekat dari belakang. 2. Sekali lagi apabila aku seorang diri dalam bilik dan tiba-tiba beg kecil yang aku letak jauh di dalam cabinet atas meja belajar aku (juga di atas aku) tiba-tiba melompat jauh ke belakang aku. 3. Satu pagi (sekitar 2-4am) dalam keadaan separa gelap, jiran sebelah bilik tengok aku berdiri tegak tengok pintu bilik tak buat apa-apa dan dia tegur tapi dia kata aku tak bagi apa-apa respond. Apabila dia nak masuk bilik dia, dia toleh sekali lagi dan ‘aku’ tu dah hilang. The great part dia kata ‘aku’ yang dia nampak tu hitam legam semacam je. Kesimpulannya, Kolej Ungku Omar agak membosankan untuk pencinta alam paranormal. Hmmm..


Kolej-kolej kediaman lain memang ada banyak kes ar. Kolej Keris Mas & Za’aba memang sentiasa aktif ar. Just google then korang passti akan jumpa cerita pengalaman bebudak tentang hantu 2 kolej kediaman tu. Tahun aku, ada kes orang pelajar perempuan terjun bangunan kat Zaaba dengan cerita melibatkan kes paranormal tapi tak ada yang benar-benar tahu apa yang berlaku. Tahun aku jugak, kat kolej Ibrahim Yaakub, kawan kepada kawan rapat aku jumpa Pontianak masa dia tengah nak ke tandas. FYI Kolej Ibrahim Yaakub memang port pontianak untuk berzaman gak ar. Tangga dari FSSK ke Ibu Zain memang ramai sangat yang dah bernasib baik jumpa ‘perempuan’ rambut panjang yang menunggu tengah-tengah perjalanan. Kolej-kolej kediaman lain pula sekadar suam-suam kuku macam Kolej Ungku Omar gak ar.


Fakulti paling horror? Of coz laa Fakulti undang-Undang dan kejuruteraan ar. Kesnya aku tak tahu. Tapi kalau kau pergi ke Fakulti Undang-Undang sorang diri lewat petang then kau akan tahu kenapa ar. Dengan kawasan jauh tersembunyi dari dunia luar, kiri kanan hutan, manusia tak ramai, sunyi etc.


Spot-spot lain yang panas kat UKM? Firstly: DECTAR/Panggung Seni. Aku ambik subjek teater untuk kokurikulum tahun 1 aku dulu. Kalau ada perjumpaan or latihan garenti balik 12pm sampai 1 pagi lebih ar. So Decktar memang terkenal as tempat permainan hantu jembalang ar. Aku tak ingat kenapa tapi aku punya curiosity yang agak tinggi waktu tu. Aku boleh je jalan sorang-sorang melalui lorong yang berselirat, naik tangga, turun tangga (honestly Dectar punya lorang yang boleh menyesatkan), gelap-gelap guna lampu skrin handphone era tu (smartphone belum wujud lagi yaa) dengan cahaya suram, banyak kali sesat (tempat tu besar kot), ulang balik dan thanks god, nothing happens. Sedangkan kekawan teater lain ada je kes. Nampak bola-bola api ar, dengar orang main kompang tapi of coz bilik tu x da manusia, nampak 'orang'  muka macam sama kawan teater, bila ditegur tak jawab tapi bila toleh dah hilang etc. Cerita dari guard pulak biasanya tengok budak main-main lewat malam sorang diri. Even ada satu urban legend ni kata ada sorang guard baru ni masuk Dectar dan jumpa sorang budak nanggis sorang diri lewat malam dan bila ditanya then dia kata dia hilang emak dia dan guard tu dengan lurusnya percaya dan cari si emak. Tak logic ar kan? Hmmm..

Secondly: Masjid UKM. What masjid pun ada hantu? Mungkin ia jin Islam ke apa ke tak tahu ar tapi geng kaki masjid pernah jumpa or terkena. Aku pernah borak-borak ngan sorang pak cik teksi ni dan dia bagitahu yang banyak kes berdarah berlaku kat masjid tu tapi hanya management UKM je tahu. Tak nak heboh kat orang luar so may be itu punca hantu tu ada kot.


Selain tu? Tun Sri Lanang (hantu ilmiah jenis suka lepak dalam library universiti), Kompleks kat hutan belakang kolej Aminuddin Baki dan selebihnya bebudak UKM sendiri yang perangai macam hantu beromen sama sini pagi-pagi hari kat tempat tersembunyi. Hmmm..








So, yang request dah puas? Kalau belum, korang gi google 'Hantu UKM' then garenti banyak blog or forum yang keluar or paling tak pun kau pergi apply jadi pelajar or pekerja kat UKM terus untuk ambik feel sebenar. Tamat

Friday, March 3, 2017

Ibu Mengandung, Warga Tua & Kerusi Kosong

Korang masih ingat lagi tak beberapa abad yang dulu tentang iklan komuniti lakonan Adlin Aman Ramli dalam satu pengangkutan awam ni dan bila dia tengok sorang orang tua berdiri lalu dia buat-buat tidur sehingga nak tak nak akak mengandung sebelah dia pulak yang bagi seat kat orang tua tu. Tapi realitinya....



Kau pernah tak pergi kat tempat public (contoh hospital) kawasan banyak seat semasa menunggu giliran then kau duduk satu bangku ni dan kau tengok ada ramai ibu mengandung, ibu bawak anak kecil macam baru lahir or orang tua sedang berdiri dengan muka sayu, letih dan mengharap simpati ramai. So kau tengok kiri kanan, ada yang sihat-sihat tanpa cacat cela sedang duduk dengan selesa dan lebih pelik lagi apabila ada banyak je seat-seat kosong kat kawasan tu dan entah kenapa si bakal ibu, ibu baru or orang-orang tua tu tak nak duduk langsung kat kerusi-kerusi kosong tu. Diaorang tu ada masalah dengan kornea mata ke or dah kena voodoo sampai tak nampak seat-seat kosong tu semua. Tak kan ar nak kena jemput macam VVIP ngan carpet merah baru nak duduk. 


Seriously kot. It happen everywhere, anywhere and all the time.


Sebab ia selalu berlaku pada aku kot. Pergi hospital tengok ramai yang berdiri. Muda, tua, orang mengandung, bawak baby etc then perasan ada banyak seat yang kosong so apalagi, duduk je ar. Tapi entah kenapa orang kiri kanan start tengok semacam. Bila aku suruh mak cik tua yang selama tapi berdiri kat situ duduk then baru dia duduk. Ooh Apakah yang sedang berlaku? Dia tak tahu ke yang selama ni kerusi tu boleh diduduki oleh manusia? Or semuanya nak tengok sorang duduk dulu dan nothing happen to him/her then baru mereka berani nak duduk kot.



Honestly selalu sangat terfikir, kesiannya perempuan mengandung ngan bawak perut besar, muka keletihan or tengok ibu muda yang bawak baby masih merah lagi dengan wajah kepenatan tak tidur malam. Kemudian sesekali muka tengok kat kawasan seat (nak carik seat kosonglah kan) tapi masalahnyya nak duduk kat seat yang ternyata banyak kosong.



Ada masanya ingin je aku genggam kenapa diaorang dan jerit depan-depan 'Apsal kau tak nak duduk haa, bodoh..?"





Pelik lagi hairan,
AJ

Tuesday, January 10, 2017

Online Dating Apps

Seandainya korang masuk pada usia 30-an and still not in a relationship then adakah korang berada dalam posisi:

a) Lonely
b) Horny
c) Both
d) None


30-an ialah satu peringkat usia di mana apabila kau realize apabila datang cuti sekolah, kau dah cukup-cukup jarang terima mana-mana kad jemputan kahwin lagi sebab mostly kawan-kawan seangkatan kau either dah selesa berumah tangga or sibuk dengan anak masing-masing. But still masih ada yang belum kahwin but still in a relationship. Yap, better married late than married wrong kan. Cumanya sebelum ni everything seem okey je ketika kau single and available memanjang tapi entah  kenapa as time goes by semua yang lain makin susah untuk diajak lepak malam macam dulu or kau rasa bersalah pulak nak pisahkan mereka dengan pasangan dan anak-anak mereka di rumah then membuatkan kau terasa: Kan best kalau aku berada dalam relationship with someone right now.., nothing serious. Just a relationship yang biasa-biasa je.  


So hari ni tadi aku reaktifkan semula Tinder apps kat phone. Dah atur setting itu ini then aku start finding match people sekitar. Muka plastik-reject. Aksi slut-reject. Muka future predator-reject. Muda sangat-reject. Tua macam tak sedar diri-reject. Nampak sangat curi gambar orang lain-reject. Pendek kata sekarang aku dah ingat kenapa aku delete account Tinder sebelum ni or kenapa aku still masih sendirian berhad sampai sekarang. Hahaha.




Aku ada beberapa kenalan yang jumpa jodoh online. Bila aku kata jodoh of coz then ia berakhir dengan perkahwinan (kecuali seorang yang still bertunang lagi) tapi sayangnya mereka-mereka yang dah  berkahwin tu semuanya tamat dengan penceraian. Aku tak nak bagi komen apa-apa sebab aku tak tahu hujung pangkal cerita. Ia Jodoh. Orang yang jumpa secara offline bertahun-tahun kenal pun still boleh bercerai kan? Hmmm..






Then aku download another apps cari jodoh lain lagi. 3 apps sebenarnya. Matlamat awal sekadar nak kenalan yang biasa-biasa je tapi kesimpulannya hampir semua muka jenis nak hubungan satu malam je. Or mungkin aku just judge semuanya terlalu awal so korang ada apa-apa experience online dating ni? Hmmm..

Wednesday, January 4, 2017

Hari Pertama Sekolah

Siapa ingat kali pertama korang massuk sekolah dulu sila angkat tangan. Aku? Hell no..!! Aku tak ingat pun apa yang berlaku minggu lepas, inikan pula apa yang dah berlaku lebih 25 tahun yang lepas. Lagipun aku ada 2 buah sekolah untuk darjah satu je dan 3 buah sekolah untuk sekolah rendah secara keseluruhan. Hmmm...


Semalam seperti tahun-tahun sebelumnya, ramai ibu-bapa yang jakun akan upload kat media social gambar anak-anak mereka masuk darjah 1, pra sekolah, rumah jagaan buat kali pertama siap letak lokasi sekolah anak mereka lagi dengan harapan kat Malaysia ni tak ada manusia pedo yang akan buat benda tak baik kat anak mereka yang comel tu or paling tak pun mereka fikir Malaysia ni sangat aman damai dengan sifar kes penculikan untuk dibawak ke Thailand kemudian potong tangan or kaki untuk jadi peminta sedekah or just culik untuk penjualan organ kanak-kanak yang pasarannya cukup tinggi etc. Hmmm..

Tapi aku sangat suka ketika sesi persekolahan bermula setiap kali tahun baru masuk. Jalan raya yang selama ni sunyi sebulan lebih dah kembali sibuk so masa untuk menjadi typical Malaysian yang kuat mencarut dan menjadi pemandu kurang ajar kat atas jalan raya dah bermula semula, rumah yang selama ni gelap gelita pagi-pagi then dah terang seawal yang mungkin dan siap ngan bau masakan enak-enak (bukan emak budak yang masak tapi mak cik-mak cik yang meniaga kuih muih untuk sarapan tepi jalan), tak lupa tokey kedai jual peralatan sekolah akan senyum memanjang manakala ibu-bapa akan mencuka sebab sesi sekolah equal to mini hari raya sebab semuanya nak kena beli baru, ibu bapa kaki pembangkang akan kutuk kerajaan sebab harga barang saban tahun makin naik manakala ibu bapa macai kerajaan akan terus bersyukur sebab Malaysia masih lagi aman (eh?), awal-awal persekolahan si anak sangat teruja sampai bangun lebih awal dari ibu bapa tapi lepas sebulan dua semua semangat dah hilang ke laut etc.



Part yang tak bestnya pulak setiap tahun sebelum sesi persekolahan bermula pasti akan ada je kes budak-budak sekolah mati lemas, mati sebab kena buli oleh senior kat asrama sekolah, kena langgar kereta or lori kat depan pagar utama sekolah, jumpa bayi mati tersekat kat dalam lubang jamban sekolah etc.










Buat anak-anak or adik-adik yang sedang bersekolah, enjoy the moment. Zaman sekolah sekejap je. Jangan asyik nak bercouple sepanjang masa sehingga tak ada masa nak belajar langsung or jangan nak belajar je sepanjang masa sehingga tak ada masa untuk bersosial langsung. Kalau kena buli sebab muka berjerawat, kulit gelap, gemuk then dont worry sebab selepas 5-10 tahun tamat zaman sekolah then 1 per 10 daripada korang yang kena buli tu akan jadi cantik or kacak sehingga ramai yang menyesal tak try tackle kau masa sekolah dulu (9 per 10 still akan hodoh walau guna apa-apa produk sekalipun). Dan ibu-bapa, let kid be kid. Zaman korang dah berlalu, biar mereka jatuh, bangun sendiri dan belajar dari kejatuhhan mereka. Jangan paksa mereka jadi siapa yang kau nak tapi tak dapat masa kat sekolah dulu.