Tuesday, May 1, 2012

Babak Cium Mulot

Tadi aku tengok Enchanted ngan 2 orang anak buah aku. Bagi aku paling lawak semasa menonton filem tu ialah bila part hero-heroin kissing scene. So kedua-dua anak buah aku terus tutop mata memasing. Si adik yang mulot petah bercakap tu terus je kuar ayat dosa, haram etc. Buat aku ketawa tapi tak sampai berbunyik ar. Teringat masa kecik-kecik dulu kalau ada scene cium mulot ni pasti ada jer orang-orang tua yang akan tolong tutupkan mata kita aku guna tangan diaorang.. Hmmm..


Korang pernah tengok drama Korea part cium mulot tak? Gosh aku sangat tak suka tengok scene tu. Bagi aku ia cam diaorang just menempelkan mulot memasing ngan penuh keterpaksaan. Cam tak ada penglibatan emosi langsung. Buat aku nak mempersoalkan: Apa sedang berlaku ni? Korang tak pernah tengok video lucah ke? You guys should kiss like porn star ar..

Sama gak cam kalau tengok part cium mulot dalam cerita Indonesia. It seems like cam tengok bebudak Melayu yang masih belom ambik SPM yang lepak-lepak kat Bukit Bintang pada malam Sabtu dan rakam scene cium mulot ngan awek yang cam bohsia guna video kamera murah yang pecah-pecah jer. Naik geli.



...



Perlu ke produksi filem or drama Asia memasukkan scene cium mulot or sex scene dalam karya mereka? Kalu barat then it not such a big deal ar. Mereka bukan jer kissing, having a sex malah berbodel kat public dan tak ada sesiapa yang peduli. So bila ia diterjemahkan dalam bentuk filem or drama so ia adalah budaya hidup mereka yang biasa. Bukan nak kata kiss or sex tu tak sihat. Benda tu memang normal. Cuma di asia budayanya masih taboo lagi kan?

Even ada orang kata scene tu penting untuk membolehkan penonton benar-benar faham apa yang berlaku or supaya mesej yang cuba disampaikan pengarah tu berjaya diterima oleh penonton. Contoh cam Ombak Rindu part kononnya kontroversi Aaron Aziz dan Maya Karin atas katil tu. Bagi aku scene tu sangat lame. Ia tak mengambarkan realiti. Si lelaki pakai singlet dan perempuan pakai kain batik. Sebab otak aku yang selalu tengok porn dah termind set kata "Apsal tak ada bunyik aaargh.... aaaargh... harder.. harder....!!" (Bodoh jer statement)





Bagi aku kalau drama Korea nak melibatkan kissing scene then better jangan ar cium mulot cam terpaksa sangat. It better kalau scene tu tak ada terus. Ia cam memalukan jer tengok.. 

Dan kalau Indonesia pulak kalau pelakon tu Islam then percayalah yang matlamat tak pernah menghalalkan cara ar.















Or kalau di Malaysia pada masa akan datang akan ada pengarah dan pelakon yang berani buat scene cam tu then please jangan jumpa wartawan dan kuar statement kata "Alhamdullillah, saya berjaya melakukan scene cium mulot ala-ala porn star dengan jayanya.." Hmmmm..

3 comments:

yoo Mee said...

negara kita harap nya jangan buat.lau yg nak,pergi layan di negara lain

sup3rc0w.blogspot.com <----Something new for you

Muhammad said...

filem tamil lagi best.
babak bercium akan diganti dengan scene "2 bunga berlaga-laga",ataupun "ada kumbang hingga kat kelopak bunga"

hahahaaha lagi erotis.

Aj Abdullah said...

Yoo Mee, entah ar. Tak leh diguaranty gak. Mungkin bukan sekarang. Sapa tau

Me, laa rerupanya scene bunga or kumbang tu bawak maksud erotik. Laaa.. ingatkan kena censored dek lembaga penapisan filem tamil.. wakaka