Friday, May 18, 2012

AWAS.. Rahsia Popcorn Sedap..!!

Bekerja dalam cinema menjadikan aku tahu most all of apa yang berlaku dalam satu produksi wayang nih dari tiket, hall, management, housekeeping, cara susun filem, dapur bla bla bla. Dan salah satu part yang most of all akan kaitkan ngan wayang ialah POPCORN. Kadang-kadang ada customer tu beli satu bucket of POPCORN dan bila wayang habis still bucket tu penuh lagi. It seem ia ada satu benda yang mesti beli tapi tak wajib di makan. Hmmm.


Bila masuk bab POPCORN ni aku pernah buat POPCORN sepanjang satu hari suntuk kerja untuk beberapa hari. Realitinya semua yang kerja bahagian Concession wajib tahu buat popcorn dan akan bergelumang ngan minyak, caramel, sugar, corn seed sehingga end of the day korang akan perasan yang baju korang sangat manis. Dan bila direndam then airnya jadi kuning. Huhuhu

Dan Golden Screen Cinemas (GSC) sangat famous with it POPCORN laa. Jujor aku kata yang x ada cinema lain yang pandai buat POPCORN cam GSC. Even management pusat GSC pernah kata POPCORN GSC East Coast Mall (yang mana aku pernah kerja dulu) as POPCORN paling sedap antara GSC lain. Kalau korang nak tahu POPCORN GSC Mid Valley, mat-mat Bangla yang buat sebab tu rasanya spicy rempah ratus sikit. Wakaka..

Satu fakta yang penting masa korang beli POPCORN then korang perlu tahu yang popipng POPCORN ni tak semudah korang makan POPCORN. Ia sangat meletihkan. Popping machine tu bukannya cam kuali tapi keseluruhannya dah cam besar sebijik van ar. Plus bukannya kerja tu sekali dua jer tapi berpuluh-puluh kali semata-mata nak memenuhi kehendak rakus customer. Sehingga kita fikir 'Customer ni makan popcorn cam makan nasi jer..' tapi part yang tak best habis satu filem tengok hall berterabur POPCORN atas jalan, bucket masih penuh. Rasa cam usaha korang tak dihargai jer.

Waktu tu baru aku faham iklan Jalaluddin Hassan ngan Raja Farah waktu kecik dulu cuma kali ni jadi cam sebutir popcorn/ corn seed tu umpama setitik peluh pekerja yang popping POPCORN tu. Sebab kerja ni sangat panas, berpeluh macam mandi tapi percayalah yang rahsia menjadikan POPCORN sedap bukan sebab peluh tu. Wakaka..









Satu perkara pelik yang aku belajar tentang POPCORN ni ialah setiap kali orang berbeza masak akan menghasilkan rasa POPCORN yang berbeza. Yaa it sound ridiculous tapi ia berlaku among pekerja. Walaupun rupanya kuning keemasan dan rasa manis tapi kekadang feel sedap tu lain-lain. Kekadang tu kita leh tahu hari ni sapa yang popping sebab rasanya lain.

So rahsia yang menjadikan popcorn tu sedap ialah keikhlasan dan kasih sayang. Sebab kalau orang yang buat tu tak ikhlas, marah-marah then feel sedap tu tak ada. So kesimpulannya korang masak ar apa benda sekalipun kalau ia disertakan ngan kasih sayang so sedap ar makanan tu melaikan kalau makanan tu sememangnya tak sedap langsung then tak ada apa yang dapat membantu. Hmmmm


















Post ini aku tujukan untuk STARBUCKS tadi yang tak sedap langsung sebab tak ada kasih sayang. Pekerjanya sekadar berebut nak siapkan pesanan pelanggan sehingga nilai kasih sayang tu lupa nak diletak pada kopi tu. Hmmmm.. Kecewa..













Btw akibat terlalu asyik membuat POPCORN aku bawak balik rumah berplastik-plastik besar popcorn untuk dimakan oleh abang, kakak ipar dan anak buah aku.. Wakaka..










Btw bila aku type POPCORN then aku akan teringat porn jer. Sah-sah otak kotor.. Hmmmm

8 comments:

Anonymous said...

hehe entry yg klakar n comel mcm penulisnye

Aj Abdullah said...

Oooh. Okeeey. Tq. Hmmmm..

Anonymous said...

Hi, after reading this amazing piece of writing i am as well glad to share my familiarity here with colleagues.


Feel free to visit my site ... margarito figuera

Anonymous said...

The actual very best sheet within this device must be used to get grilling
and also lesser tray is usually perfect for heating and cooling casseroles, preparing food vegetables and after that cooking.

Pile, increase i would say the satisfying back to crusting as well as , glossy with
a spatula. This is a great concern.

My web site: Audrey Szwejbka

Anonymous said...

Attributes of getting dehydrated items with an tandoor handle: a good)
straightforward, well-designed solution attempt out nutrients lack of fluids in addition to the f) little
to no additional share becomes necessary, figuring an oven is at
one's disposal. Due to the fact the companies see it as the aquire, or even partly as the specific 1 ) likely to beginning handle it differently. write-up looked for lots of Zucchini Appetizer recipe upon to installed the brains behind was regarded as mouth watering plenty available for uploading the program for the. Brand options and as well as advertising exemplify the actual resolve for professional, strong guards who coordinate containing both of the Pottery combined with Small cloth designs.

my blog: 24 stainless steel wall oven electric

Anonymous said...

In this type of read through, this technique in dietary supplement consists of,
rewards, protection as well as cleaning, and moreover warranty facts against this Motel kitchenware.
Search around doing miniature system web shops.

Other haven't a clue simple tips to put together groceries within. Can be a pretty important halogen oven which enables you to in saving minutes in case meal a lot of excellent. However it one and only automaker at this moment which have engineered the optimal way to work with FNC across foot brake rotors that has several of these patents within route active in the happens. Coat all the rolled-out funds utilizing natural oil and so bake a new lasagna brown crust area worries 700 as a way to 450 certifications well, remove it from all the furnace, don few convenient toppings, and incorporate the application during for you to cook up until the toppings normally heating by way of with his fantastic cheeses is truly melted.

Visit my blog post Shayne Tim

Najmi Anuar said...

haha tapi betul2 popcorn gsc memang sedap..kitorg sanggup p gsc ntuk beli popcorn je pun tapi bukan nye nak tengok wayang..cuma sekarang ni mcm tgh ter mengidam popcorn garet plak
( " ,)

Aj Abdullah said...

Najmi Anuar
berhati2 part peluh tu tapi realitinya GSC memang sangat mementingkan customer service dan kualiti ingredients dalam pop corn tu pun sangat dititikberatkan gak. hohoho