Wednesday, May 2, 2012

Polis Raja Di Malaysia

Sejauh manakah peratusan kadar kepercayaan korang terhadap institusi polis di Malaysia ni? Adakah korang percaya 100% bahawa polis adalah Mesra, Cekap dan Beramanah sama seperti yang ditunjukkan dalam Gerak Khas dan cerita-cerita seangkatannya? Or korang menjadikan polis adalah tempat terakhir pilihan korang jika ada berlaku perkara yang tak best dalam hidup korang? Hmmm..


Korang pernah tak pergi balai polis nak buat report dan korang ngan berbudi bahasanya cakap ngan polis yang bertugas di kaunter tu tapi dia ngan slumber makan sambil cakap-cakap kuat plus ketawa ngan polis sebelah dia dan layan kau macam kau ialah pendatang tanpa izin jer.

Korang pernah tak kena tahan polis traffic masa drive dan korang dengan yakin yang korang tak bawak laju, korang tak potong line salah, korang pakai seat belt dan satu peraturan jalan raya pon korang tak langgar. Dan kemudian polis tu ngan senyuman tanya sama ada korang nak bayar saman or bayar dia RM50. 

Korang pernah ada kawan or kenalan or family member yang bekerja as a policeman di Malaysia dan korang leh dengar dan lihat ngan mata kepala korang sendiri untuk tahu apa yang polis buat sebenarnya. 


















Sekarang ni polis di Malaysia dah dijadikan seperti bahan jenaka or boneka yang membuatkan ramai rakyat ketawa dengan gerak laku dan lakonan yang tak seberapa nak hebat tapi menghiburkan. 




Kat kampung aku ada ramai anak muda jadi polis. Membuatkan korang akan kata: mesti kampung aku ni aman kan? Hmmm.. Rata-rata yang diterima jadi polis adalah bekas-bekas pelajar sama sekolah aku yang cukup pasti SPM bernafas dalam lumpur, masa sekolah dulu kaki ponteng, kaki gaduh, kaki itu ini. So dengan harapan bila dah jadi polis then berubah tapi dengar-dengar layan pelacur asing kat Sabah, jual barang rampasan, berjudi gadai itu ini bla bla bla. Rata-rata kata jadi polis paling senang dapat duit. Kekadang tak sentuh gaji pun. Sebab ada ramai yang tawar diri nak bagi percuma. Hmmmm..













Hmmmm...

4 comments:

mUm_tAz said...

Sik semua polis cmya. tapi sik di nafikan ada segelintir polis yang memalukan... Bergantung dengan individu, sik kira la nya polis ka, Menteri ka, mun dirik pun sik bagus,

Aj Abdullah said...

ya lah tek tapi disebabkan segelintir molah hal lalu semua kena cop. Cuma perkara tok melibatkan keseluruhan bila polis dah x jadi badan berkecuali cam askar sebaliknya dah jadi suruhan pihak-pihak tertentu jak gik nang nambah rasa x respeck pada polis gik ar. hmmmmm

Salehhudin Salamat said...

Orang yg kurang upaya mmmg suka kutuk dan caci maci ni...alah mcm lawyer y pakai wheelchair tu semua nk kutuk ckp org lain tak betulkan...ha..ha knp tak usul je suruh Jpa upgred jawatan Konstabel Polis kelayakan minima ditahap Ijazah Sarjana Muda...mst tak beranikan sbb ko mesti nak keje senang bawah aircond, gaji 4-5ribu, jadual keje tetap n hujung minggu boleh rileks...atau ko sanggup ke ada Ijazah/master/Phd tapi jadi konstabel dpt gaji tak sampai seribu mst ko kate tak takde kelas keje ko dan tak setaraf dgn level education ko kan...jadi mane silapnya klu ade org yg just level education nya SPM tapi sanggup buat kerja tu terima gaji tu untuk sara hidup besarkan anak2...jgn hinakan sgt pekerjaan Polis ni.Pendek kata org skrg suka keadaan huru harakan dan satu hari nanti aku teringin nk dgr suara org mintak tolong kt Polis tp klu depa aku mintak maaflah mmg aku biarje...tak lame lg saat tu tunggu je sikit hari lg

Aj Abdullah said...

Aku setuju sangat. Polis zaman sekarang harap gaji je beribu tapi kerja nak duduk dalam air cond. Bila kena tangkap rasuah then bagi alasan education tahap SPM la, gaji x cukup la, nak besarkan anak isteri ar. Lebih aku heran bak kata kau kat polis yang suka sangat huru harakan keadaan. Harap2 hri tu akan datang x lama lagi ar part polis minta maaf pada rakyat. Hmmmm