Tuesday, June 12, 2012

Mari Menciplak Lukisan

Korang mesti pernah tengok lukisan kat bawah ni ar kan? Ada yang jumpa kat klinik, ruang menunggu kat hospital, bilik guru besar, rumah jiran korang or somewhere yang korang tak pasti kat mana tapi korang ngan jelas ingat lukisan tu. Semuanya disebabkan lukisan tu x cantik. Dan korang sangat yakin lukisan tu pasti budak tadika or kalau kat klinik then mesti anak doktor tu yang lukis. Sebab ia sangat kasar dan x mengambarkan keindahan pemandangan waktu malam langsung ngan angin, bintang, bulan etc. Hmmmm

Sebenarnya lukisan ni cukup terkenal untuk mereka yang minat seni. Pelukisnya Van Gogh dan dia bukan sebijik kenderaan beroda empat dan dia bukan hidup pada era sekarang ni ar. Dan karya dia di atas ni bertitle Starry Night dan walaupun ia cam lukisan budak tadika tapi kalau dijual then nilainya memang korang leh beli rumah dan kereta dan banyak lagi stuff secara tunai. Hmmm

So hari ni aku nak menciplak lukisan yang sama tapi menggunaka kaedah S Note dan S Pen or Stylus. Jom layan dan tengok ar:




1 step: WARNA BASIC UNTUK LATAR




Step 2: LAKAR BENTUK PERSEKITARAN




Step 3: PERINCIKAN








So amcam? Aku leh jadi peniru karya agong tak or still masih cam lukisan budak tadika? Hmmmmm

5 comments:

RazFiRa said...

pada saya cantik je.. hehehe.. tp rase mcm x pernah nampak plak lukisan ni kt mane2 yg berdekatan

RazFiRa said...

pada saya cantik je.. hehehe.. tp rase mcm x pernah nampak plak lukisan ni kt mane2 yg berdekatan

Aj Abdullah said...

x pernah tengok? sekali pun x? ish, mushkil nih.. hmmmmmm

Muhammad said...

ada persamaan di situ.
mungkin pada kelahiran yang lepas...kamu ada van gogh

Aj Abdullah said...

Ataupun, kelahiran dulu aku ialah seorang pengusaha dari China yang cuba nak ciplak semua lukisan agong untuk jual kat pasaran gelap kot. wakaka