Wednesday, September 29, 2010

Talent and Time

Tadi ada kawan tanya kat FACEBOOK aku either aku still ambik upah melukis lagi tak pasal dia nak aku lukis potret dia ngan balak dia. Last few month pun ada gak kawan sama belajar yang sanggup bayar lebih untuk aku lukis potret dia ngan awek dia then pos ke Semenanjung. Masa puasa and raya lepas, 2 orang kawan berbeza yang dah lama x berhubung tanya perkembangan dunia penulisan aku. Bila aku kata aku dah x menulis then hantar untuk publish lagi mereka quite hairan ngan tindakan aku. Sama seperti apabila aku kata aku dah x nak ambik gambar guna kamera lagi. Ada yang kecewa sebab aku dah janji banyak dengan mereka. Or ketika kawan-kawan mintak tolong buat poster, kad kahwin, edit grafik etc..

(gambar terakhir yang aku lukis. Seorang kawan)

Technically ada 2 cara untuk dapatkan bakat. Pertama: belajar either formal or x ngan bersusah payah dari orang yang berbakat or kedua: quite sucks iaitu secara semulajadi.

Tapi sejujurnya aku x pernah akui yang aku seorang yang berbakat. Aku cuma suka melukis then kedian ada orang mintak aku lukis muka diaorang dan mereka suka so mereka bayar. Sama gak aku menulis suka-suka then secara miracle nya ada orang suka baca. Aku ambik gambar then ada plak orang yang suka tengok. Aku buat design grafik then orang mintak bwat design mereka plak. So bakat aku ialah melalui pengiktirafan dari orang lain.

It seems semua orang boleh pegang pensil dan melukis tapi x semua lukisan tu leh lepas spesifikasi as lukisan yang sedap mata memandang aka niat nak melukis muka orang tapi hasilnya sebijik cam buah durian. Hmmm... but still seni itu umum. Ia still leh dinilai dan berharga untuk orang lain.

So aku menolak idea makhluk-makhluk yang berfikiran cetek beranggapan cam kita perlu DLSR yang extra canggih manggih, gi outing setiap hujung minggu, perlu latar belakang extra cantik mantik etc semata-mata untuk hasilkan gambar yang terbaik. Tapi bro, ketahuilah kalu dah x ada bakat then hasilnya biasa gak. Berbeza kalu sorang tu memang dah berbakat, guna kamera handphone or kamera labtop yang penuh noise pon leh jadi cantik. Kan?









Cuma sejujurnya aku terlupa betapa lukisan dan penulisan pernah bagi duit kepada aku. Pernah bawak rezeki kepada aku. Buat grafik design pun setakat dibelanja makan r (at least kenyang r wei). And photography almost buat duit gak untuk aku tapi dunia tu bukan rezeki aku then aku terima dengan hati terbuka.











So aku tadi dengan rasminya terima tawaran kawan tu. At least aku dapat duit gak. Walaupun kecik tapi lepas gak upah untuk makan Mc D dan sekotak rokok Benson.. wakaka..

6 comments:

Aida Hazlan said...

wah best eh ktk pandei melukis tok. kmk sepatah benda pun sikda bakat haha

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Aida, setiap orang musti ada gifted talent bah. Aku garenti. Cuma terpulang either kita perasan or x jak... wakaka.. pepandai jak kuar statement

Aida Hazlan said...

hurm masalahnya kmk nang sikda. sikkan sik perasan pun dah nak 24 thn idup tok =]

ajim said...

pergh ko ni mkhluk halus ek?haha.lawa beb.jiwa sastera.patut r entri sume menusuk kalbu.kalo rajin,ko uplod r lg hasil2 keje ko k.

p/s:aida,ape yg kitak enjoy wat?mayb itu ur talent.hehe.

Muhammad said...

salam

wow,kamu memang ada bakat.
smart gila..hohohoho.

insya allah.
rejeki itu ada dimana-mana.
jika ada kemahuan.
pasti ada..sesuatu untuk kamu.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

wakaka
thanks Muhammad, Insyallah rezeki memang ada untuk kita cuma kita sahaja yang most of the time agak terlepas pandang. Thanks sekali lagi ya...