Wednesday, September 8, 2010

Buah Melaka Peranakan

Aku ada 1 bad habit r each time kalu gi BAZAAR RAMADHAN iaitu aku leh buat 4-5 pusingan tanpa beli apa2pun. So most of the time aku akan balik ngan tangan kosong je r (kecuali tahun ni tadi sahaja aku pecah rekod beli banyak pasal ada 1 hari tu program berbuka puasa ngan kkawan hanya makan kuih muih jer.)

One of the reason why aku x beli apa2 kat BAZAAR RAMADHAN ialah aku rasa cam kueh tu x ada 'feel' sebab ia just dibuat semata2 ngan tujuan untuk dapat keuntungan semata2. So rasa 'kasih sayang' yang sepatutnya ada pada each of the kuih x ada.. Poyo je kan ayat..


Tadi (& semalam) gi shopping last-last minit untuk persiapan raya. And both kedua-dua hari tu aku sangat2 bad temper r. Pasal jalan sangat jam dan certain manusia tu perangai sangat sebijik cam SIAL then mulut aku ngan ringan jer kuar sumpah seranah.. Padan muka kat diaorang dan padan muka kat aku sebab pahala puasa dah kurang.. Hmmmm...

So bila sampai rumah emak kuar kan barang2 yang dibeli. Antaranya ialah kelapa parut. Entah apsal otak aku terus keluar satu imej dan tanpa sedar aku sebut "Lama dah x buat buah Melaka kan?" So emak balas ngan mudah "Buat lah.." Then after hantar ANGAH aku balik rumah dia (yea.. aku ada kereta Raya ni so merdeka r leh jalan2) aku terus basuh tangan dan sediakan bahan2: tepung, perasa pandan (untuk mewarna), kelapa parut dan paling penting gula Melaka.

Teringat masa kecik2 dulu, emak cukup rajin kalu bab masak2 ni. Al maklum r masa dia masih muda lagi. Kuih buah Melaka ni memang antara selalu yang dia bwat. Kami adik beradik akan mengentel doh jadi bulat. Lebih best bila makan panas2. Gula Melaka akan yang tengah pejal2 tu akan mencair di mulut (rasa cam M&M jer.. ).. Memang syok r..

Plus sejujurnya aku agak pemilih dalam bab2 makanan ni. Other reason why aku x beli kuih muih kat BAZAAR RAMADHAN gak ialah sebab rasanya yang x ori. Just imagine buah Melaka kat pasaran skarang ni guna inti kelapa parut manis so rasa kering and even ada yang salutkan ngan kelapa parut dalam paket jer.. Unsur moden yang menjadikan keaslian kuih hilang. Sama cam lauk pauk kat kedai. Penuh ngan untuk AJI NO MOTO yang tiruan. As emak selalu kata: hanya orang yg x pandai masak je guna perasa makanan ni.. hmmmm 

Malah banyak lagi masakan yang emak akan buat. Either untuk minum petang or just makan2 jer. Then namakan jer apa2 kuih mak pasti leh bwat. Kalu nasi lemak emak bwat memang terbaek. Sambal yang extra pedas, nasi yang berlemak.. Hmmm... Even dulu raya-raya pun mana pernah beli kuih. Semua akan buat. Aku memang penolong utama r: either tolong mengacau or tolong makan.. Wakaka..


Tapi sejak ada cucu ni, semua peralatan buat kuih ni dah tersimpan penuh habuk and sarang labah-labah jer. Raya pun main kuih tunjuk jer. Emak kata dia dah tua. Dan kalu nak bwat pon then cucu 2 ekor tu yang akan banyak menganggu. Hmmmm








So aku ngan jayanya buat kuih Melaka sepenuhnya. Emak sekali sekala jer masok dapur tengok2. Dan ia menjadi. Disebabkan ini kuih buah Melaka pertama yang aku bwat sendiri then aku namakan ia  as KUIH BUAH MELAKA PERANAKAN....!! Dont ask me y aku beri nama tu please...











Dan x sabar tunggu masa berbuka...

2 comments:

Aida Hazlan said...

Kamek paling suka kuih tok esp mun kulitnya nipis and gula apongnya juicy sampei meleleh ditangan & bibir bila dimakan (abis apa nok masuk mulut lol!):D

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

terlalu nyaman and menghayati sehingga x perasan yang nya dah ada dalam perut.. wakaka