Wednesday, September 29, 2010

Not So Average Cat

What if I told you guys yang Im used to takut pada kucing? Even aku lebih berani ngan anjing rather than kucing. Then aku garenti akan ada yang ketawa plus kuat statement berbaur separa racist "Aj, ko nama jer dudok kat Kuching tapi kucing pun takut. Lom pernah ada kes lagi kucing peliharaan bunuh tuan nyer r..!!" Sukahati aku r nak takut kucing ker, badut ker, or what ever ker.. bukannya aku pernah menyusahkan hidup korang pun.. Hmmm...


Aku tak r takut tahap tengok kucing terus berpeluh cam banjir then lari 1 kilometer. Aku just takut kalu kucing datang pada aku. Aku leh jer pegang-pegang kucing tapi kalu ia start nak mengesel-gesel kat aku memang aku dah blah.

Semuanya mungkin sebab cara aku dibesarkan r kot. Emak aku jenis yang x suka mana-mana haiwan. Tapi sejak kami berpindah di Santubong (rumah sekarang) then banyak plak kucing buangan bermastautin tetap kat rumah kami. Antara sebabnya ialah bapak aku sayang kucing so selalu bagi diaorang makan. Then emak aku melarang kucing masuk rumah plus melarang aku pegang or rapat ngan mana-mana kucing.

Plus kat rumah aunt aku sebaliknya sangat banyak kucing. Mostlynya sangat manja yang teramat sehingga tergesel-segel dan asyik gigit kaki mereka. Then start andaian aku yang kucing ialah haiwan yang mampu mencederakan orang. Hmmm... Freak statement..

Tapi the end or awal 2009, sekor kucing liar separa kacukan kucing bulu lebat melahirkan sekor anak (yang previously x pernah ada sekor pun berjaya survive hidup) dan dia tinggalkan anak tu just like that. And miraclely baby kucing jantan tu survive membesar. Dan buat julung-julung kalinya selama 15 lebih kami berpindah sini, kucing tu satu-satunya kucing yang ada nama dan dibenarkan masuk ke dalam rumah ngan rasmi. Hmmm...

Kucing tu diberikan nama KUNING. Jangan tanya aku cam mana kami dapat nama tu. Plus something special tentang KUNING ialah ia dibesarkan ngan persekitaran manusa tanpa sekor kucing pun. Then sehingga zaman remaja KUNING, kami detect something kepelikkan pada dia: dia x macam kucing-kucing lain. Dia x mengesel badan, dia x mengiau sebab lapar, and worst part each time dia tengok kucing lain (even yang betina pun) then dia akan lari ketakutan. Then ALONG aku kata: may be sebab dia rasa dia bukan kucing sebaliknya as a part of our family. May be that why ada part KUNING cam bercakap ngan kami bila tengok TV sesama etc.. Wakaka... Fantasi sungguh..

Dan KUNING jugak menjadikan rasa takut aku pada kucing hilang. Aku start sikit-sikit pegang dia. Then dia start mencakar dan menggigit dan aku rasa cam sangat best dan sejujurnya aku ketagih. Sehingga aku x kisah dia tidur ngan aku sambil aku peluk-peluk dia masa tidur.. Plus emak aku pun menunjukkan tanda sayang pada KUNING bila ada part aku curik-curik dengar mak cakap sesorang ngan KUNING. wakaka..







Until last few month dia terjumpa sekor kucing betina. At first dia takut r. Kedian dia layan kucing tu as saingan sebab kucing tu sangat seducive ngan bapak aku bila bapak aku bagi makan. Tapi lama-lama dia start layan kucing tu as kucing betina. Sehingga kucing betina tu mengandung (aku syak KUNING bukan bapak budak dalam perut nya sebab KUNING terlalu lurus untuk tahu cam ne baby kucing leh terhasil) then bila almost cukup bulan ttiba kucing betina tu mati.

Then buat first time aku tengok KUNING cam gila meroyan. Asyik mengiau-ngiau kuat x tentu pasal all the time. Kesian gak r. Baru first time serius in relationship then couple dia mati plak. Plus si betina plak baru nak ajar dia cam ner nak jadi real kucing.. Kesian r tengok dia...

















Then hari ni tadi, pagi before aku hantar ANGAH gi airport suddenly aku lihat KUNING ngan perangai paling pelik. Buat first time dia tercium-cium kat dinding then kencing menandakan kawasan. Wow.. dia tak pernah belajar kod etika kucing cam tu before. So maknyanya ia bukan KUNING yang pernah aku kenal dulu lagi. Ia bukan a part of the family anymore. KUNING just turn to be an average cat jer. Betapa cinta leh membawa perubahan besar pada hidup manusia inikan pulak kucing. Hmmm...









Then kawan aku kata haiwan peliharaan ialah gambaran tuannya. WTF..!!

4 comments:

Aida Hazlan said...

can i have the mug? so cute haha!

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Aida...
wakaka... sah hilang fokus.. plus musti ingin menambah koleksi mug plus kucing pas tok r nak?

Aida Hazlan said...

i do have one already =]

ajim said...

sian kucin tu xleh njoy life as kucin.haha.siyes,ko mmg slalu xperienced bnda2 rare kn?