Thursday, September 16, 2010

Oooh Malaysia

Setiap kali ada orang kata MALAYSIA merdeka 53 tahun then bwat aku tersenyum sesorang pasal fikir either that person ialah seorang yang sangat lurus or buta sejarah sebab 53 tahun yang lalu MALAYSIA not yet exist laa. Sebab setahu aku MALAYSIA hanya wujud pada 1963. So how come a country that does not exist yet can celebrate hari kemerdekaannya.


Sama gak cam kalu balik kampong kat Johor masa teens dulu then ada gak r family member sana (yang oldies r) ttiba tanya soalan "Lama ke balik MALAYSIA ni?" Mereka merujuk MALAYSIA as hanya Semenanjung sahaja so technically SABAH and SARAWAK ialah negara laen plak. X r terniat nak salahkan mereka. Mungkin masa perbentukan MALAYSIA dulu mereka x ada ke r kan. Cuma a little bit SUCK bila masa belajar UKM last few year still ada plak youngster yang masih menyatakan hanya Semenanjung sahaja as MALAYSIA. Hmmmm...


Or sama gak kalu ada MALAYSIAn yang senang-senang jer kata: SABAH and SARAWAK join aka menyertai MALAYSIA. So nak persoalkan r ko lagi: Gagasan MALAYSIA hanya wujud sekitar September 1963 dan before tu hanya wujud Persekutuan Tanah Melayu jer. Then sekali lagi aku nak kata yang SABAH and SARAWAK cannot join something yang belum wujud. So Semenanjung, SABAH and SARAWAK membentuk gagasan MALAYSIA.


Plus ada gak mulut-mulut jahat masa belajar dulu kata: kalu SABAH and SARAWAK x join MALAYSIA (ya ya ya) then pasti orang SABAH and SARAWAK sekarang masih tinggal dalam gua and pakai cawat lagi. Duuh... kasihan betol aku ngan orang-orang cam tu r. Mereka-mereka ni kena buka buku sejarah balik r. The reason why our first PM aka Tuanku Abdul Rahman Putra Al Haj membentuk MALAYSIA ialah atas alasan yang sama kalu what if last Pilihanraya Umum, undian dari SABAH and SARAWAK x dikira skali. Golongan anti kerajaan may be akan gembira kata 'Good bye UMNO. Goodbye BN' And most good part are MALAYSIA tanpa SABAH and SARAWAK tu will become 2nd SINGAPORE aka 'Goodbye Malay too..!!'










Im not saying this just because Im a SARAWAKIAN tapi as a MALAYSIAN. Sangat simpati kalu hanya sebab otak kita yang sempit tu akan memecah-belahkan perpaduan yang sekian lama dah terbina. And learn our history sebab as bijak pandai or kumpulan NEWBOYZ yang xtra poyo always say: Sejarah mungkin berulang..











Ya ya ya... aku dapat A on paper sejarah STPM aku dulu. Dan selamat Hari MALAYSIA,,

4 comments:

NiZaM said...

setuju..! bagi aku Malaysia adalah Malaysia yang terdiri dari semenanjung sabah dan serawak..

xpernah plak aku pk yg sabah dan sarawak tu a diff part from malaysia..

memang dari segi politik pon TAR buat macamtu sebab nak tingkatkan undi melayu atas nama bumiputra..

kita share udara yg sama, alam yang sama, ciptaan Allah.

Salam Hari Malaysia..

Aida Hazlan said...

AJ, do you remember I was pissed off about this matter last year? terkezut plak 16 sept 2010 digazette as Hari Malaysia.

31 ogos = hari kebangsaan
16 sept = hari malaysia

so kebangsaan tak sama dengan malaysia ke?


bloody boneheaded m*l*y*

Aida Hazlan said...

oh ya lupa nak bagitau.. tv1/2/3 mainkan 1957: hati malaya time 16 sept.

bodoh ka apa.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Oooh my Malaysian friends,
No matter what tarikh sekalipun jangan sesekali lagikan perbezaan as punca untuk semua kita berpecah