Sunday, June 26, 2011

Muka Bodoh or Pandai?

Apa benda pertama korang fikir each and every time korang lihat seseorang nih? Kalu korang lebih tertarik melibat benda-benda bulat or membonjol pada fizikalnya so welcome to the club tapi kita cerita benda tu lain kali ar. Cuma kali ni nak share tentang tabiat yang dulu aku suka buat tapi sekarang ni aku sedaya upaya tak nak buat lagi: judge a book by it cover. Hmmm..


Tadi baru je cakap-cakap ngan kawan dlm FACEBOOK (tak ar bercakap literallynya). Cakap beberapa issue ni ar then tersentuh perkara ni. Korang pasti pernah terlahir dalam perasaan korang bila tengok orang tertentu then cakap dalam hati: "Muka macam tukang kebun sekolah aku ni leh dapat tittle Datok?" "Cam mana pompuan cantik cam tu leh couple ngan mamat muka manusia separa kuda laut tu? Pakai minyak dagu ke?" "Muka cam kau ni mana layak bercita-cita tinggi. Cukup ar tahap SPM je" etc.
.
.
It seem otak kita dah di brainwash sebab selalu sangat tengok sinetron pelik-pelik kat TV ngan idealogi: orang yang muka okey akan kahwin ngan orang muka okey, akan jalani hidup ngan jalan yang sangat lancar dan lalui kehidupan bahagia forever after. Muka yang tengah-tengah jalani kehidupan average Joe or Jane. Tapi muka pecah tembok plak sepatutnya jadi penyanggak, kerja kutip sampah, jaga tol etc.


Bunyik cam kejam je kan? Tapi bila kita judge cam tu terutamanya bila berkumpol ngan rakan sebaya yang sama-sama otak gila then ia jadi fun plak. Cuma what if kalu orang kata benda-benda tu depan-depan kita? It hurt..!!






Pernah tak korang tanya kawan korang apa first impression mereka pada korang awal-awal dulu?







Mostly orang akan kata aku ni seorang yang sombong yang pemilih kawan aka aku tak akan kawan ngan orang-orang biasa, aku punya pandangan suka merendah-rendahkan orang lain, dan aku nampak pandai dan belagak. That how people judge me. Aku terima jer. Hmmmm.. 

Teringat ada satu event ni ar suddenly ada sorang senior bagi aku satu pangkat ni. Kira pangkat besar ngan tanggungjawab quite besar gak ar untok organisasi tu. So habis event tu aku tanya dia apsal lantik aku? Dia jawab: "Saya tengok awak ialah seorang yang pandai.." Quite tergamam gak ar tapi after few month then aku yakin dia tersalah gerak hati bila pilih aku. Aku akui yang rupa aku terlalu bijak untuk otak aku.. Hmmm...




















Kalau kita suka menyakiti hati orang lain then kita kena awal-awal ready untuk disakiti terlebih dahulu. So treat others the way you want other to treat you.. Kan?













Selasa ni akan attend satu sesi interview yang pekerjaanya tak memerlukan otak berkapasiti tinggi. Hanya perlu muka yang okey jer.. wakaka.. harap berjaya..

3 comments:

Muhammad said...

salam

ahahahahahahhahaha,me gelak.
sebab itulah benda yg me suka buat for fun.Sampai sekarang,me saja-saja suka suka hati~nilai orang melalui muka dan fizikal.

jika gemok,me panggil nama orang tu..dan diikuti dengan perkataan gemoks or obes.

contoh nama : azizan.
azizan+gemoks=azizan gemoks amat.

jika gigi terabur=ulat sagu or hantu gigi jarang.

jika hitam=kayu arang bergerak.

tapi sayang,semua humor ini.hanya berlaku di dalam sisi yg personal.Orang selalu fikir me terlalu serius.tapi percayalah,setiap hari.kawan2 me selalu pecah perut ketawa...tgk me punya act dan joke.

satu lagi,jika nak nilai orang.
me suka tgk di kedai buku.
orang bodoh,biasanya berlonggok di area majalah hiburan.yang bijak ??? cuba cari kat area sastera,religion dan arts.hohohoohoh.me pernah buat,dan ianya mmg terbukti benar.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Kalu mcm tu Me pasti akan jumpa aku kat area majalah, komik or novel picisan jer. Cukup ar hanya gi kat rak buku ilmiah masa sekolah-sekolah dulu jer.. hmmmm...


wakaka

Muhammad said...

komik marvel ok lagi.
komik mangga jepun pun ok lagi..lar.
tapi if gelihati,gila-gila dan ujang...errrrrrrr.

:P