Thursday, November 25, 2010

RIP

Hari ni tadi ada meeting antara orang penting dan kami semua CSR 12 orang dipaksa menginvolvekan diri sekali as penonton cukup muat forum jer. Sangat boring r so ambik r gambar-gambar ngan aksi kanak-kanak  riang RIBENA guna kamera aku. Petang plak ttiba JOYCE turn on kamera untok aksi yang  hampir sama suddenly yang kuar hanya black screen. Aku try punya try rrupanya riwayat kamera aku dah berakhir. So tamatlah riwayat hidup kamera yang telah banyak berjasa kepada aku selama almost 2 tahun ni.. Hmmm...

 (gambar terakhir yang dirakam oleh kamera aku. 
Sekali lagi cam camera sebelum ni saat-saat terakhir diambil oleh orang lain.. Hmmm)

Aku sangat sayang kamera aku ni. Technically ia adalah kamera kedua yang aku miliki. Kamera pertama aku beli dulu ialah masa universiti. Dan ia pun bertahan sekitar 2 tahun gak before ia kuarkan screen hitam gak. Hmmmm.. Kira agak susah gak r untuk mana-mana gadjet bertahan ngan aku sebab aku ni extreem user. so 2 tahun tu leh diklasifikasikan as hebat gak r. Sama gak ngan manusia, mana ada yang bertahan lama ngan aku gak kan? Wakaka

Memang r I do admit feel semasa beli kamera pertama memang amat teruja. Gi mana-mana musti tangkat gambar. Bukan sekadar orang, lanskap, pokok, kucing even sehingga ke cawan, beruk, semut dan semua benda bernyawa dan tak bernyawa r aku ambik guna kamera tu. Tapi disebabkan aku jenis kipas susah mati kamera then after first kamera rosak x lama lepas tu terus beli yang baru. And aku still  masih teruja mengambil gambar demi gambar untuk kepuasan diri sendiri dan tak terkecuali orang-orang sekitar.

Mungkin bagi certain orang, kamera hanya satu mesin kecil untuk merakam gambar tapi to me it is something yang jauh lebih besar nilai sebenarnya. Satu human creation yang priceless aka tak ternilai. Andai blog ialah perasaan aku yang aku zahirkan pada apa yang aku rasa aku keluarkan dalam bentuk penulisan. So kamera ialah cara aku keluarkan keindahan dunia yang aku  lihat melalui pandangan mata aku dan dikeluarkan dalam bentuk lensa kamera dan seterusnya kepada imej bergambar (either bentuk digital or kepingan foto).

So as korang enjoyed baca blog aku (wakaka. Statement perasan lagi) and ada gak yang puji (sehingga diameter hidung aku mengembang besar) kata blog aku ialah penulisan yang cukup jujur sedangkan aku hanya menulis apa yang aku rasa jer. So sama gak ngan fotography ni. Ada yang sangat suka gambar aku sebab mereka kata ia sangat jujur (include bab aku edit guna photoshop r) sedangkan aku sekadar rakamkan apa yang aku lihat. Hmmm


Yaa I do admit yang aku pernah try untuk melupakan kamera satu ketika dulu disebabkan 1 SHIT thing ni tapi lama kelamaan aku mulai sedar yang ia adalah satu keputusan yang sangat salah. Camera ia a part of me. Rasa seems cam ada something hilang bila hidup tanpa kamera.























klik:

















































Dan kebetulan jugak ia rosak pada masa a week after this aku nak beli kamera baru.. Seolah-olah ia faham. Hmmm

4 comments:

razy san™® said...

A.J: actually setiap camera yg digital la mostly de jgka hayat die... ia di namakan shutter count (jumlah ko tekan butang shutter tu)..katekan limti shutter count camera tu dlm 20K..so slps 20K ia smada msih bleh digunakn or akn trus jam...tu serba sedikit yg aku fhm la...biase la A.J, kalo aku pn aku syg brg2 aku...wlpn dh tak blh pkai aku ttp simpan..lbh2 lg brg yg aku beli guna duit sndiri..PTPTN tu kire duit sndiri gak kn..wakakka

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

oooo... macam tu rrupanya aku baru tahu... aku ingatkan yg kamera aku dah merajuk sebab akan dimadukan.. plus mesti r PTPTN tu duit kita gak sebab sekarang ni tengah tekun dan gigih membayar balik tahap 'keborosan' berbelanja zaman U dulu.. wakaka

Ibrahim said...

Camera is a part of you? Wow, what a statement. Ok. I agree with that actually. Camera is a part of me too. Our eyes simply cannot record images, therefore we need an extra eyes/lenses to record them! ... which really makes me want to browse through my old digital albums...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

wakaka.. that make us half machine.... but that true when u say: camera can keep a lot of memory that of mind cant do remember all of it.. but still machine is always be a machine... dont treat them more that that... rite?