Tuesday, November 2, 2010

A Week After

Hari ke tujuh berada dalam persekitaran kerja baru. Pekerjaan yang ke 5 pada usia 25 tahun as an operator TM. Dan post kali ni plak aku tulis dan kuarkan di TM Training Centre. So kali ni aku nak share sedikit sebanyak experience aku setelah seminggu aku menjawat jawatan as an OPERATOR ni. Hmmm..


Intake kami kali ni ada seramai 13 orang. 2 lelaki dan selebihnya perempuan. So aku x perlu phobia berlebihan terhadap lelaki sangat r kan. Kami dimasukan di bawah bahagian SALES AND SERVICES. 40 hari terawal ni kami akan didedahkan ngan barangan dan servises yang terdapat di TM Malaysia. Mesti r. Tak kan r nak jawab call customer tanpa ada pengetahuan langsung tentang apa-apa produk dan services yang ditawarkan company r kan?

So tentang aku disini. Aku rasa kerja dan tempat kerja ni woke gak r. Why I say so? Sebab aku tak melibatkan diri dengan rakan sebaya sangat. Mungkin kesan daripada what happen in previous and others workplace yang pernah aku kerja r. Membuatkan aku kembali takut pada relationship. But still aku berkawan ngan semua tapi aku mulai buat jurang pada mereka. Aku still bercakap cuma aku x nak cakap terlalu 'berkualiti' sangat. Cukup r what happens before dan aku tak nak ia berlaku lagi.

Jujor aku kata yang aku x xpect anything pada pekerjaan kali ni. Mungkin aku akan jadi what yang aku tak nak jadi. Kerja pada definisi bangun pagi pergi kerja dan balik pada malam hari dan hujung bulan terima gaji jer. Nothing happens between it. Walaupun aku fikir itu bukan kind of kerja yang aku nak tapi hei, aku perlukan duit walaupun aku terpaksa lupakan makna kehidupan. Naaa...

Mungkin ko akan kata: Hei, ianya terlalu imposible untuk AJ jadi cam tu. Tapi entah kenapa aku dapat rasakannya. Ia satu feel yang sangat-sangat tak best. Ia buat aku rasa oh SUCKS.. Tapi life is what we want it to be r kan? Kalu kita nak ianya jadi GREAT then ia akan jadi EXTRA GREAT tapi kalu kita nak ia jadi SUCKS then ia akan jadi EXTRA SUCKS r kan? Hmmm...








As a friend pernah kata: aku tak nak buat kawan lagi as what happens in his previous life episode r. Waktu tu may be aku kata dia as terlalu negative tapi hei, aku dah berada pada situasi dia. Im tired of making a new friends. Tired nak jaga perasaan mereka. Tired nak penuhkan keperluan mereka. Dan tired nak layan SHIT thing yang ada antara mereka lakukan.










Cuma as aku kata before: aku hanya manusia yang leh merancang sedangkan everything ialah ketentuan dari tuhan. Siapa aku untuk tetapkan diri sendiri untuk apa yang harus berlaku kan? Plus seminggu masih terlalu awal untuk buat kesimpulan yang besar r kan.












Tapi realitinya aku dah letih r... letih sesangat..

2 comments:

Anonymous said...

Harlow Aj, I'm back..suka mek bca blog ko..bez & its real...B urself bla berkwn, klu mrk terima ko as kwn, mrk akn terima semua baik dan buruk..so, jga hati kwn ok tp jgn smpai abaikan perasaan sdiri..all de best 2 u...even u r doing something u dun like bt for de sake of money, u stil can go for ur dream..tok lar yg mek polah. I pack my bag and move to KL, cari keja dan kejar impian mek...hehehe


Ur fren,
Chyn

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Wooo.. Anda dah meninggalkan sarawak untok cita2 r? Bagus3. Aku x berhenti terus dari molah kawan cuma a little bit tired mok carik kawan yg lebih serius aka berkualiti.. A lot of SHIT happens since dari lepas ko tinggalkan JKM that day.. Walau apapun berlaku, aku akan pastikan yg aku x akan hilang diri aku. I will always stay be me.. Untok ko juak r..