Sunday, November 28, 2010

Ketuanan Melayu

Something SUCKS being PEMBANGKANG di MALAYSIA ialah mereka perlu jadi super duper perfect sebab kalau ada sedikit kecacatan then ia akan dijadikan bahan cerita utama oleh media-media tempatan yang mostlnya jenis kaki bodek KERAJAAN. And even kekadang tak ada apa-apa kes pun suddenly keluar jugak cerita panas yang sangat seem kurang logikanya semata-mata nak menarik pengundi supaya mengundi pihak-pihak tertentu masa pilihan raya yang akan datang. Hmmm...


Kali ni aku nak ulas sedikit tentang issue semalam based on ucapan oleh Presiden PARTI KEADILAN RAKYAT berkaitan topik membakulsampahkan KETUANAN MELAYU..

Aku masih ingat masa masuk sekolah menengah dulu. Awal-awal lagi abang aku dah bagi warn yang sorang cikgu CINA ni cukup anti MELAYU. Tapi sepanjang 5 tahun aku belajar under kelas dia tak pernah pulak aku dengar apa-apa statement RACISTdari mulut dia. Sebaliknya dia hanya menegur kami supaya jangan malas, jangan kuat bermimpi etc dan kebetulan majoriti kami ialah bangsa MELAYU. Dia tak pernah pulak kata yang MELAYU malas, kuat bermimpi etc sebaliknya ayat-ayat rasmi dari semua cikgu.

Sama gak bila dah keluar dari zaman sekolah. Masih jumpa lagi manusia yang berfikir yang sama: kalau statement menegur keluar dari mulut bukan MELAYU then ia akan jadi RACIST. Hei, bangsa MELAYU ni sensitif sangat ke sehingga tak boleh ditegur oleh bangsa lain. Plus kalau yang menegur tu sama bangsa plak then ia akan dilabel as membebel. So siapa yang berhak menegur bangsa MELAYU ni by the way?


Kepada sesiapa yang tahu, aku bangsa MELAYU dan aku menyokong idea membakulsampahkan KETUANAN MELAYU ni. Then aku yakin ada yang baca ni akan kata "Wei, this guy dah MURTAD dari jadi MELAYU r..!!"

Then aku balas balik "Apa yang cukup istimewa pada kita sehingga kita boleh jadi TUAN kepada bangsa lain ni? Ada tertulis dalam mana-mana kitab suci ker yang kata bahawa bangsa kita ini ialah bangsa terpilih yang mendapat keistimewaan di sisi tuhan? So what make MALAY berbeza berbanding ngan bangsa ISRAIL yang fanatik ngan bangsa diaorang?"















MELAYU cukup mudah melatah
MELAYU cukup sensitif tanpa sebab
and lebih SUCKS bila MELAYU merelakan diri mereka untuk menjadi mangsa kepada AHLI-AHLI POLITIK yang berjuang atas kepentingan mereka sendiri. 




































So MELAYU, jangan hanya mengangguk dan menggeleng hanya apabila disuruh sahaja. Plus kat akhirat kelak, tak ada label tulis kat bahu sebelah kanan kata 'MELAYU' sebaliknya perkara yang membezakan kita hanya kuantiti dan kualiti IMAN kita sahaja r kan. Hmmm...

7 comments:

diyanalicious said...

as a lecturer yang dipaksa ajar subject MALAYSIAN STUDIES, aku boleh jawab kenapa ketuanan melayu nak sangat dititikberatkan oleh orang melayu. aku boleh jawab. tapi jawapan aku hanya relevan kalau situasi perjuangan politik sama macam masa dulu. tapi, perjuangan politik sekarang sangat berbeza. even objektif penubuhan sebuah parti politik melayu yang satu itu pun dah berubah, lebih kepada perjuangan politik individu. objektif dah tak sama macam pejuang tanah air dulu. haha. :p

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

hmmm... walaupun IQ aku sangat rendah tapi aku faham ajaran ko wahai lecture muda.. itu r nasib kalu politik dah jadi mainan individu. yang jadi mangsa plak masyarakat berIQ lebih rendah dari aku yang sanggup berbunuh n bermatian sesama sendiri sebab nak memperjuangkan something yg x betol... hmmm...

Ibrahim said...

pastinya lebih menarik jikalau perkara ini dibahaskan secara terbuka (face to face) antara kita... tetiba rasa mcm x ada idea nak ditype-in...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

then cakap r bila dah ready nanti... wakaka

Muhammad said...

Ketuanan yahudi di semenanjung tanah palestin.Ketuanan melayu di semenanjung...???(sila isi sendiri ).

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Muhammad,
wakaka... I think it better jika ia dibiarkan terus kosong agar tak ada sesiapa yang akan didakwa under ISA suatu masa kelak... huhuhu

Muhammad said...

Hait !!!
baik tuan.