Saturday, February 11, 2012

Melayu, Cina & Babi

Aku terbaca satu blog yang buat review tentang kes sorang pekerja KFC yang membelasah sorang customer.  Secara keseluruhan aku setuju apabila blogger tu kata most typical Malaysian akan melihat most Chinese akan melihat customer tu lebih kepada seorang Chinese daripada seorang customer dan most Malay akan melihat pekerja KFC tu lebih kepada seorang berbangsa Melayu daripada seorang pekerja KFC. Kenapa mereka tak hanya melihat ia kes yang tidak melibatkan bangsa sebab sememangnya ia tak sepatutnya melibatkan bangsa sikit pun. It just tentang customer dan pekerja yang gadoh jer kan? Hmmm..


Kat blog tu jugak dinyatakan bahawa each time orang Cina terfikirkan tentang Melayu then mereka akan BABI gak. Dan Melayu plak kalau terfikirkan Cina then terus terfikirkan BABI. Dibuktikan kat FACEBOOK bila Facebooker Cina kata Melayu BABI dan Facebooker Melayu plak kata Cina BABI. So pendek cerita 2-2 BABI ar kan?


...


Aku tak tahu apsal aku tak pernah tengok or judge orang based on bangsa dia. Then bila aku berkawan ngan orang tu then aku hanya lihat siapa dia dan bukan apa bangsa dia sehingga orang mention apa bangsa dia. Buat aku baru perasan: Duh, dia Cina ar. Aku lupa plak..

Mana taknya kalau dah hari-hari lepak sekali, borak-borak sekali, share masalah sekali, makan sekali, smoking sekali, mengata orang sekali sehingga sehingga kita dah tak perasan apa ciri-ciri luaran dia: kulit dia, cara dia bercakap, budaya dia etc. 

Plus mostly bila kami mengata orang yang kami tak suka then kami akan guna istilah bodoh, BABI etc. Dan kalau orang yang tak kenal kami then terdengar then pasti akan marah dan kata "Wei, apsal budak Cina tu senang-senang kata mamat Melayu tu BABI? Dia nak mati ke?". Hei, kalau orang yang perangai sebijik cam Babi dan dia Melayu so apa salahnya dia disamakan ngan BABI? Dan realitinya dia tak nyatakan BABI untok bangsa tapi untok orang tu secara specifiknya. Buktinya dia (kami) kata BABI tak terhad kepada orang sebangsa aku jer tapi jugak untok bangsa dia dan lain-lain lagi yang layak dapat title tu.






















Moral value yang aku nak share hari ni ialah: Please dont judge someone just by it cover ar. Cover maksod aku ialah warna kulit dia, bahasa dia, bangsa dia, agama dia etc sebab ia sekadar hiasan luaran. Sama cam buku yang kalau korang tak baca isi then korang akan rugi sebab tak tahu dia sebenarnya.
















Melayu sendiri tahu yang tak semua Melayu tu perangai cam Malaikat. Dan Cina juga tahu yang tak semua Cina tu adalah terbaek. 





















Dan what wrong ngan BABI ni yang selalu dapat gambaran as haiwan teruk? Ia juga makhluk tuhan okey.. 




















Or may be kalau kita faham bahasa BABI then mereka cakap-cakap then kata kalau ada BABI perangai teruk then ia akan samakan ngan manusia kot.

3 comments:

adam said...

Penuh dengan kata kata babi...

Jom join contest kisah cinta terhangat

http://akuadam.com/2012/02/contest-kisah-cinta-terhangat-d/

ErDiLa said...

hahaha... sian minatang tak bersalah tu....

Aj Abdullah said...

Adam, kan? kalau boleh rasa cam nek censored plak.. tapi nanti orang tak faham plak. Wakaka

Erdila, kan? Dia tak tahu menahu pon jadi bahan ejekan manusia. Kalau tengah layan makan then orang sebut nama dia nanti tercekik plak babi tu. wakaka