Monday, February 20, 2012

Bawang

Apa agak-agaknya topik yang aku nak cerita hari ni based on tajuk post di atas?
a) Of course la pasal bawang
b) Hikayat Bawang Puteh n Bawang Merah
c) Asal usol nama Rawang
d) Aku out of idea. Hmmm


Aku yakin kalau aku kata banyak manusia kat dunia ni jenis pemilih nak mampos dan memilih tahap pelik gaban bila bab makanan. Sebab aku pernah dan selalu jumpa jenis manusia freak yang sanggup menghabiskan masa lebih setengah jam untok mengasingkan sayur yang dipotong sangat halus yang terdapat dalam mee or nasi goreng daripada menelan dan for sure tak akan ada apa-apa effect berlaku pun pada orang tu such as mati tercekik, keracunan makanan, kemandulan etc kalau korang telan sayur tu.

Tapi aku tak ada masalah makan sayur mayur ni. Kecuali dulu ar aku memang agak memilih lah jugak bila masok dalam bab makan-makan nih. Dulu aku tak makan telur masin, ulam-ulaman (dulu aku kata ia makanan kambing), certain-certain sayur, certain-certain makanan exotic dan lain-lain lagi. Antara sebab utama aku tak makan benda tu ialah sebab rupanya yang pelik.

Sehingga it hard untuk bagi aku makan.. dulu ar sehingga kalau orang Sarawak kata aku ni LOBA. Loba ni bukan tamak haloba tapi a bit cam KEKWAT ar.. Hmmm..







Tapi as time goes by bila melalui banyak event, pergi sana sini dan mostlynya disebabkan tak ada pilihan makanan lain selain makanan tu then terpaksa makan dan baru start rasa: Duh sedap gila rupanya benda tu. Contoh cam aku start makan BUDU masa gi social work kat Kelantan, aku start makan telur masin masa kursus kat MRSM, aku start makan ulam ngan BELACAN masa makan nasi ayam penyet bla bla bla.. 

Sehingga sampai part kita nak benda tu lagi dan lagi. Contoh kalau parents aku tak ada rumah dan aku malas nak masak then aku just ambik pucuk ulam raja kat depan rumah dan makan ngan nasik kosong just like that jer. And even kekadang aku just makan benda tu tanpa dengn makanan lain sebab rasanya yang manis..





...





Sama gak kes bawang nih. Dulu aku sangat tak suka makan dan kalau tengok ia dicampur ngan makanan lain duh mood nak makan terus hilang. Tak kira bawang besar or bawang puteh ke dua-dua aku tak suka. Buat aku rasa cam aku tak akan ada peluang jadi immortal sebab vampire dari jauh dah dapat hidu bau garlic tu. Hmmm..

Tapi entah apsal satu hari tu termakan ar bawang besar nih. Then rasa sedap plak sehingga sampai sekarang aku leh makan bawang besar tu mentah-mentah tapi tak ar cam makan epal tapi perlu potong dulu tapi still satu bijik tu leh habis mentah-mentah..

















So jawapan kepada soalan utama tapi ialah D. Hmmmm

3 comments:

Muhammad said...

baguslah jika dah pandai makan bawang n sayur ulam.sayur-sayur murah,banyak boleh save tu !!.

macam me,sejak dari kecil semua benda me makan.budu-cencalok-tempoyak ? pergh,semua tu me boleh telan.senang cakap~semua jenis masakan me tak memilih.

kenapa ?

sebab masa kecik2 dulu.
my mom selalu cakap "jangan memilih makan,itu rejeki tuhan yang bagi".


ps:gila nak tolak ? tuhan yang bagi.

najihah sahami said...

wow,agak terasa la dsitu.bwg besar leh telan lg.tp bwg putih,sori la.xdpt nk nelan.huhu.

Aj Abdullah said...

me, kamu membuatkan aku terasa lah sangat ngan words 'gila nak tolak ? tuhan yang bagi..!!' wakaka.. kan? dah nanti kalau tuhan x bagi apa2 nak mintak2 plak. Hmmmmm

najihah, fikirkan 2 situasi ni:
1st) makan banyak garlic will makes vampire x berani dekat
2nd)but kalau vampire x berani dekat so no edward cullen and good bye immortal.. wakaka