Saturday, February 25, 2012

Atonement

Semalam aku baru layan filem Atonement yang rasanya dah bertahun-tahun lamanya kuar kat wayang. A day before plak layan filem Pride & Prejudice. Kedua-duanya ditayangkan kat channel DIVA dan diarahkan oleh pengarah yang sama dan kedua-duanya ialah remake dari penulisan novel. Dan tak lupa gak yang kedua-dua cerita tu best.


Aku tahu kewujudan Pride & Prejudice based on betapa famousnya buku tu dan bila ia difilemkan ia marvously sebuah kisah cinta yang great cam cerita hindustan cuma x ada slot lagu dan tari menari je. Dan as usual ia berakhir dengan happy ending.

Tapi berbeza ngan Atonement cerita ni jauh lebih best ngan cinematography, pelakon, dialog yang great ar. Paling best ending dia yang buat aku terkesima dan terbawak-bawak ke dalam mimpi. It not a happy ending.




















Membuatkan aku nak pergi ke bandar Kuching dan nak cari dan nak beli buku nih. Hmmmm

2 comments:

Muhammad said...

Atonement~adalah kisah cinta yang tak berakhir dengan gembira. Briony suka dengan Robbie,tapi robbie lagi suka dengan cee.Akhirnya ? semua kalah di dalam pecaturan plot cemburu briony.

filem ini,ada persamaan dengan 'The Banquet'.iaitu bagaimana subjek cinta dipolitikan oleh kegilaan seorang perempuan.

ps:kamu patut amelie.Ini kish cinta paling manis dan happy untuk abad ini.http://www.imdb.com/title/tt0211915/

Aj Abdullah said...

Briony yang melihat dunia dari apa yang dia rasakan jer.. X pe, nanti carik the banquet ngan amelie.. huhuhu