Thursday, January 5, 2012

Review 2011

Aku bukanlah jenis manusia yang mengagung-agungkan saat 11.59 minit malam pada 31 December setiap tahun tanpa tahu sebab musabab untuk aku meraikannya dan few minute after that thing berlalu sama saja seperti hari-hari biasa pada mereka. But still aku masih lagi sambut tahun baru tapi sambutan aku adalah beberapa hari lebih lewat dari hari yang sepatutnya. Whose care? My new year are depend on me laa kan? Hohoho


Tahun 2011 ialah tahun yang agak mendatar bagi aku. Nothing big happen. Tapi still setahun adalah tempoh  masa yang panjang dan kalau aku tak dapat lihat apa yang aku perlu belajar sepanjang tempoh tu or tak ada peningkatan pada diri aku then aku ialah seorang yang rugi. So aku nak buat review tentang graft hidup aku sepanjang setahun yang lepas.


a. KERJA
Aku buat 3 kerja untok tahun ni. First: Customer Service Representative aka mr. Operator di Call Center TM's Malaysia di Kuching selama almost 4 bulan. Second: Penceramah untok Modul Integrasi di PLKN Bintulu selama seminggu. Lastly: Cinema Assistant Manager di Golden Screen Cinema di Kuantan, Pahang selama almost 4 bulan.


As antara kata-kata yang selalu orang guna untok menenangkan hati aku setiap kali aku kata aku resign kerja  yang bagi aku a bit lawak ialah "Jangan risau. Yang penting kau boleh dapat pengalaman kerja yang banyak.." Ya ya ya.. And as aku perasan rupanya setiap satu kerja yang aku buat ialah dari bidang yang berbeza. Yap sekaligus aku memang dapat pengalaman kerja yang berbeza plus membuktikan bidang-bidang tu tak sesuai ngan aku. Hmmmm..


Hampeh rite?


b. KAMERA
Tahun ni aku beli 5 bijik camera. First: underwater film toy camera. Second: kamera CANON Powershoot A480 camera digital biasa sebab awal tahun tu kebetolan kamera aku buat hal. Third: CANONET Classic film camera. Keempat: CLAP digital camera. Kelima: FISHEYE2 Lomography camera. Wakaka.. Sesaja membazir duit..


Tahun ni aku mulai mengenali idealogi LOMO aka idea penggunaan filem rosak. Aku rasa ideanya cukup cool when kita akan back to basic aka guna filem tanpa tahu cam mana hasilnya then menimbolkan curiosity yang tinggi untok tengok hasil akhernya masa di cuci kelak tanpa perlu peduli nak buat effect-effect tambahan etc. Plus design-design luarannya sangat lari dari kebiasaan camera-camera biasa yang agak skema dan terkawal yang sangat sesuai ngan sifat diri aku yang agak menentang formality dan ciri-ciri normal.


Tak lupa aku masih lagi sangat anti pada DSLR. huhuhu


c. LOVE
Faezah dan Zack bertunang, Laila dah kahween dan dah mengandung and tunggu beberapa minggu lagi before tukar tittle, Kaspalela Manja dah dirisik, Nazz dan Fressa pun dah start nak beli barang hantaran, Asnida Alwie  yang gila ganas masa sekolah dulu pun dah kahween. Itu belum masuk yang couple sekian lama tapi masih belum lagi tukar-tukar status sebab takutkan komitmen. Even my 17 years old cousin yang belum keluar result SPM pun declare ngan balak dia.



(tak ada gambar)














Dan aku? Menyendiri lagi.. menyendiri lagi pada tahun lalu dan pada permulaan tahun ni lagi.. Hmmmm

9 comments:

Anonymous said...

Salam. Nak tanya kalau tak keberatan berkongsi. Berapa gaji untuk trainee assistant manager gsc? Saya dapat offer tu. boleh bagi pendapat? Thank you. :)

Aj Abdullah said...

RM1800 untuk degree holder. Ada beberapa elaun tambahan ar. Lepas 6 bulan gaji lain. Lepas 6 bulan lagi, then tambah lagi. kerjanya okey jer cuma masa untuk diri, keluarga, cinta tu memang kurang ar. tahniah btw

Anonymous said...

Rm1800 tu utk trainee assistant manager or assistan manager?

Aj Abdullah said...

1800 trainee je. assistant lebih besar ar. Tapi sekarang tak pasti lagi ar jumlahnya. Dah bertambah kot.

Azizie Alex said...

Hai, boleh tanya tak? Nak jadi trainee assist. cinema kat GSC tu ada interview tak? Kalau ada, boleh kongsikan tips? Terima kasih banyak-banyak :)

Aj Abdullah said...

Azizie Alex, mesti lah ada interview tapi ramai je yang lepas waktu tu. Cumanya ramai yang tak nak terima sebab dihantar jauh or berhenti bila dah dapat kerja macam aku. hahaha

Anonymous said...

Macam mana eh nak apply post trainee assistant manager gsc?

Safwan Abdulah said...

Salam bro..mtk no fon bley? Sbb sye nk tnye ckit pasal iv trainee asst manaher kt gsc..

Safwan Abdulah said...

Salam bro..mtk no fon bley? Sbb sye nk tnye ckit pasal iv trainee asst manaher kt gsc..