Tuesday, January 31, 2012

Mari Buat Aiskrim Potong

Aku sangat suka makan. Ada orang kata bila aku makan it seem benda tu sangat sedap sehingga pernah berlaku ada customer satu kedai minuman ni nak benda yang sebijik aku mimun tu sebab dia kata it seems cam sedap jer bila tengok aku minum. Btw antara ciri-ciri benda yang aku suka makan ialah benda yang sejuk dan manis. Yap, ais krim.


Recently aunt aku beli aiskrim potong kacang merah. Gosh, one thing about aiskrim potong ni ia walaupun seem tak setanding ngan Baskin Robbins or what ever aiskrim mahal-mahal lain but still ia sangat-sangat nostalgik dan sedap. So aku search internet dan jumpa beberapa koleksi resepi untok buat aiskrim potong ni. Dan aku republish ikut kesesuaian aku sendiri.


Bahan-bahan:

3-4 sudu besar susu tepong
2 sudu besar tepung ubi
3 sudu besar tepung jagung
80 gram susu pekat (or 250 gram gula: sebab bagi aku kalau 2-2 akan jadi terlebih manis)
300 ml santan
1 tin jagung creamy
sedikit perwarna
sedikit garam


Cara-cara penyediaan:

1. Periuk plus air around 350 ml di masak dan masukan susu tepung.
2. Tepung ubi ngan tepung jagung digaul sekali then masukkan ke dalam periuk. Pewarna sehingga warna sesuai cam aiskrim jagung.
3. Meanwhile santan dan jagung diblend dan kedian dimasukkan ke dalam periuk. Plus garam as rasa lemak.
4. Then adunan akan jadi cam gam kanji yang sangat susah nak digaul. But terus gaul sehingga warnanya lutsinar plus ia dah tak berketul-ketul lagi or sehingga korang dah berputus asa.
5. Sebab aku dah berputus asa time tu then aku blend je semuanya sekali sehingga lumat.
6. Kedian sediakan acuan yang cam best untok korang jadikan bekas untok aiskrim potong tu. Kalau korang jenis yang tamak cam aku then guna gelas plastik yang besar bagak.
7. Masukkan jagung kernel kat bawah then nampak best lagi ar
8. Tunggu sampai beku
9. Then bila dah beku, cucok kaju aiskrim dan makan sehingga korang brain freeze. Wakaka















Memang syok ar buat dan makan aisrim buatan sendiri nih. Try ar dan jangan lupa bagi aku gak hasilnya kelak.. wakaka

2 comments:

Norasikin said...

aiskrim besar gedabak mcm tu makan sorang ke?

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Pemberitahuan: technically ada 6 aiskrim besar bagak tu yang di makan sesorang. Tamak sunggoh orang itu kan? Wakaka..