Friday, January 13, 2012

How To Name A Kitten

Ada sekor kucing liar melahirkan 3 ekor baby kat rumah kami orang. Kedua-dua anak buah aku sangat hyper teruja ngan kittens tu. Dan tindakan pertama mereka nak buat ialah menamakan anak-anak kucing tu ngan nama mereka pilih sendiri. Abangnya yang berumur 10 tahun nak bagi nama Tompok sebab kucing tu bertompok hitam puteh. Tipikal sangat kan. Meanwhile si adiknya yang berumur 6 tahun plak nak bagi nama kucing tu as Haikal dan Maisara. Wow that complicated. Cam unsur memasukkan unsur manusia pada haiwan jer.


Teringat kat iklan khidmat masyarakat oleh X.fm yang kata kucing ni not own by us tapi we adopt them plus cruelty terhadap haiwan ni start bila adopt them sebab diaorang cute. But bila mereka dah besar dan dah tak comel, kencing sana sini, sakit termuntah-muntah then kita terus nak buang ia tepi jalan. Teringat ada orang tu ambik anak angkat manusia ar dari kecik. As usual bila kecik comel ar tapi bila budak tu dah besar dan nakal dah nak pulangkan balik kat rumah kebajikan.. Sedangkan anak orang dia leh buat gitu lagikan anak kucing ar kan? Baghal..







1 thing tentang nak jaga pet ni tak kisah kucing, anjing or even babi sekalipun ia adalah tentang tanggungjawab dan kasih sayang. Kalau korang tak mampu nak bagi kedua-duanya then better jangan pelihara. Korang menyiksakan nyawa makhluk tuhan jer.















Teringat masa Kuning aka arwah kucing aku dulu tengah sakit dan terbaring kat bilik mandi, aku fikir emak akan suroh kami kuarkan dia dari rumah sebaliknya emak tak buat pun. Emak sempat bagi dia minum lagi. Sedangkan semua kami tahu yang emak jenis kurang mesra alam sikit berbanding bapak tapi aku yakin emak juga dah anggap Kuning as part of the family too.



















Ready untuk menerima kucing baru dalam hidup? May be...

5 comments:

Malaysia web Hosting said...

Sia panggil kucing semuanya kucing or meow. No other name 4 them. :D

aidahana said...

panggil dia 'tiger' kalau jantan, dan kitty kalau dia cute... :)
why not bela desktop pet.. :p

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

malaysia web site, wow.. terhadnya nama kucing sekadar kucing n miaw jer? Hmmm..

aidahana, tiger..!! cool tapi color dia hitam puteh. kalu warna kucing line2 sikit then cantek tiger.. kitty? to girlish kot. hohoho

Syafi'ie Spuan said...

aku letak nama kucing aku Mokthar, Dayang dan EMbun +_+

Aj Abdullah said...

Wow.. namanya totally sungguh seperti nama manusia Melayu.. adakah mereka berperikemanusiaan.. hmmmm