Tuesday, January 17, 2012

As Cute As Korean Guy

Abang aku balik dari China atas urusan kerja dan berjumpa rakan seangkatan seorang lelaki dari Korea yang share a bit about Korean ni. Kata dia almost 90% Korean aka bukan Korea Utara pernah buat plastic surgery pada bahagian muka mereka sekaligus menjadikan almost semua minah-minah dan mamat-mamat Korea ni sangat jambu-jambu walaupun realiti masa kecik or zaman belum buat surgery tu muka sebijik cam jambu batu. But still walaupun masyakat dunia tahu yang kecomelan beliau-beliau tu tak asli tapi mereka masih lagi adore mereka tu semua.


So kali ni aku nak mengajar manusia-manusia Melayu yang kaki kipas susah mati K-POP ni melalui 2 cara iaitu 1st melalui Adobe Photoshop yang kedian korang leh upload jadi primary pic kat FACEBOOK korang untuk menunjok-nunjok kat dunia yang korang ni ada darah kacukan Korea ar sangat. Hmmm..





Wokey kali ni aku tak nak guna muka aku sendiri sebab aku bukan kaki K-POP so aku guna muka sorang kawan aku yang bernama Rizal Uray as model utama. Dalam bulatan kecil tu ialah gambar asal dia dan as usual aku guna teknik yang sama untuk hasilkan hasil cartoon look a like tu. Kalau korang still nak tau cam mana then rujuk previous post on Photoshop technique.




Teknik pertama untok nampak Korea ialah korang mesti ada asset rambut cam artis korea. 1st: panjang & kembang,  2nd: style kena sharp, 3rd: warna kena meriah. Kalau korang berani mati kena ceramah ngan parents or jiran tetangga then guna bleach color yang hasil blond habis-habis puteh baru K-POP sepenuhnya ar korang. Dan untuk impak gambar ni pulak aku guna brush yang korang leh search dan download percuma kat tenet untuk hasilkan effect rambut yang nampak a bit real tu. Hmmm..



Then beralih kepada muka. Lelaki Korea punya kening yang tebal, bulu mata yang lebat dan mata yang bolat (sebab surgery ar). Sebab most Malaysian memang punya mata bolat-bolat so korang tak perlu operate ar. Melainkan bab anak mata besar tu leh guna contact lense yang membesar dan menghitamkan anak mata tu ar. Solusi kening yang tebal then orang kata selalu cabut akan buat bulu yang baru lebih tebal dan lebat. Hmmm.. try je lah. Bulu mata lak? Guna maskara.. Wakaka..

Back to Photoshop untuk effect mata besar aku guna Filter> Liquify> Bloat Tool.



Yang terakhir ialah aksesori. Apakah K-POP tanpa aksesori yang pelik dan padat. Pakai cermin mata yang pelik, besar-besar ngan warna terang-terang, anting-anting yang padat kat telinga, baju penuh zip sat badan, seluar ketat warna terang-terang etc so terhasillah seorang Melayu yang berK-POP dan boleh ar korang memperagakan diri korang kat area Bukit Bintang etc dan menari ar K-POP kat situ ngan kekawan Super Junior korang tu.






Tapi 








Disebabkan aku seorang yang 'pelik' pada pandangan mata orang so aku pilih gaya-gaya yang berbeza cam kat bawak ni plak:


(Versi Indie cam Noh Hujan may be?)









Or jadi cam














Ni siap leh jadi mr Potato or even A. Galak pun kalah ar.. Wakaka














or jadi...
















Jadi cam rambut dr. Rozmey pun okey gak



















Kesimpulan di sini. Jadi diri sendiri jauh lebih better jadi jadi orang lain sebab kita tak perlu jadi orang lain semata-mata nak jadi orang. Kan?

5 comments:

Muhammad said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad said...

setuju~artist korea selatan tu,cantik sebab mekap dan operasi muka sahaja.

me selalu nonton program "Golden Bell Challenge" kat channel KBS.Aiyooo,muka budak2 u kat sana,semua tahap penduduk pulau ketam jerr !!.


Selalu pelik,kenapa artist perempuan korea~kalau gelak2 mesti nak cover2 tutup mulut dengan tangan~takut rahang or dagu jatuhkah ?

Makiko Saba said...

Ramai pun suka benda2 yg cantik, cuma mereka (Korean) ni terus-terang gi cantikkan diri mereka. Although, I am not a big fan of plastic surgery, but at least we can enjoy seeing them being just nice looking.

Mesti boring kalau semua artis kt TV tu muka pecah tembok, kan ^__^

pinky_liscious said...

wah.hehehe

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Me, orang korea kan berbudaya timur tinggi so ketawa mesti tutop mulot untok jaga tatasusila mereka. Wakaka (sambil terguling2 kat lantai)

Makiko, ada betol gak statement tu tapi kalau muka lawa tapi nyanyi masa live show miming dan lakonan tak hidop pun tak best gak..

pinky, kenapa wah3 nih?