Thursday, March 10, 2011

Maen Cabar-cabar

Korang pasti pernah berada dalam situasi (or menonton drama dalam tv) apabila ada seorang lelaki yang perasan macho dicabar oleh group of his friend (or musuh) untok buat sesuatu atau tak lelaki tu ialah pengecut, tikus, ayam, pondan etc sehingga lelaki tu dengan penuh kemachooannya buat gak cabaran tu. Korang plak just ternganga mulut sambil dalam hati kata 'Dude, lelaki tu sangat stupid bodoh baghal tak guna otak buat kerja yang sangat bodoh'.. Hmmm..
Orang yang sangat layan cabaran bodoh-bodoh ni ialah orang yang sangat bodoh. Membuatkan aku teringat Michael J Fox dalam Back To The Future yang akan buat what ever cabaran hanya sebab dengar word coward jer. Sama gak cam zaman sekolah-sekolah dulu. Tapi selamatnya aku each time ada kawan yang cabar aku in what ever kutukan or taruhan sekalipun aku tak akan buat. Melainkan ia melibatkan something else: KEPUASAN. Hmmm..

Sejujornya aku sangat suka cabar diri aku ngan perkara-perkara baru yang mostlnya aku tak tahu how would it will be end kelak. Kalau korang analyst perjalanan hidup aku, it seem memang tak ada yang dirancang. Seolah-olah aku bergerak ikut pergerakan ke mana angin akan bawak aku jer. Aku akan berhenti kalau angin berhenti dan jalani kehidupan di situ sehingga angin start bertiup lagi bawak aku ke tempat lain. Or in other words yang nampak lebih realistik: aku sangat cepat rasa bosan dan aku tak suka berada dalam keadaan yang membuatkan aku terlalu selesa.

You guys pasti pernah naik roller coaster kan? You know how does it feel? Hati rasa cam nak terbang jer.tapi the end korang akan kembali cam biasa bila ia dah lengkap pusinganya. But what if kalau korang tak tahu what will happen along the ride or cam mana penghujung perjalanan tu nanti? Pernah terfikir tak kalau ttiba safety seat belt tu ttiba longgar or sistem kawalan rosak membuatkan korang terus jer bergerak dengan laju tanpa henti or ttiba bekalan elektrik terhenti dan korang tersangkut tengah rail tu? Cool isn it?


That make drama TV dan drama kehidupan jauh berbeza. Kalau filem yang ada serial killer then kita boleh agak siapa yang tak penting dan kurang skrip akan mati dahulu dan hero or heroin akan selamat. Standard cerita rite? But life is difference.Isn that make life great? Kita tak tahu endingnya.


I got a friend yang nak hidup cam average Joe. Dia nak kerja kerajaan, pilih isteri yang kerja kerajaan, ada anak, anak kahwen ada cucu dan mati cam life suppose to be. Aku agak bertegang mulut gak r bila discuss ngan dia bab tu but siapa aku nak atur hidop orang lain r kan? Just because cara hidup aku berbeza tak semestinya semua orang harus ikut cara aku kan?


Cuma it quite SUCKS apabila ada orang yang asyik fikir positive-negative-plan A-plan B etc banyak sangat sehingga mereka tak nak ikut suara hati mereka. Ya ya ya. I know ikut rasa akan binasa, ikut hati akan mati, ikut perasaan akan jadi perasan. Wakaka.


Tapi aku bukannya suruh korng have a one nite stand ngan sorang chick yang randomly korang jumpa tepi jalan tanpa guna kondom then ttiba 9 bulan kemudian dia datang ngan perut membesar dan kata "Daddy, meet our little baby boy..!!" 











Then korang persoalkan: Apa motif dan kaitan cerita ko kali ni, Aj?


Kataku sambil tertunduk "Aku sekali lagi membeli suatu benda yang aku kurang perlukan saat ni ketika kewangan kurang baik and worst part kebarangkalian benda tu tak dapat digunakan amatlah tinggi. Dan harganya agak... ..Hmmm"



Tapi ia tetap cabaran apabila aku tak tahu what will datang apabila ia selamat delivered pada aku. Hmmm..

4 comments:

Muhammad said...

Hidup tak perlu terlalu di rancang.
Lihat macam alam.
semuanya berlaku tanpa dirancang.
Teratur dan sempurna,tanpa kawalan.

;-)

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

kan? Manusia takut kalau semuanya tak berjalan seperti yang dirancang. Then bila sesuatu tak diingini berlaku then nak salahkan tuhan. Siapa kita yang berkuasa sangat nak menentukan perjalanan hidup kita. Duh, dah start membebel.. Hmmm..

Muhammad said...

yups

hidup tanpa dirancang....biasanya lagi seronok.
macam me,me tak pernah mahu terlalu merancang.

Me tak merancang.
Me cuma menyusun.
ada perbezaan yg besar di situ..hoohoh

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Hmmmm.. kamus leksikal aku berkata menyusun=merancang.. Hmmm... memang ada perbezaan besar di situ.. Hmmmmmmm... wakaka