Friday, March 16, 2012

Definisi Lelaki Kacak

Kalau korang tengah keluar ngan group of kawan and suddenly salah sorang kawan lelaki tu kata lelaki yang baru melimpas tadi tu kacak. That can bring 2 meaning samada a) Lelaki tu sememangnya kacak or b) Kawan korang tu gay. But most situation memang b ialah pilihan jawapan yang pasti laa. Wakaka.


Tapi kalau masa lepak tu yang kuar statement lelaki tu kacak ialah sorang perempuan then ia juga akan membawa 2 makna sama ada a) girl tu ada masalah mata yang serius or b) korang mulai yakin bahawa  definisi kacak itu cukup subjektif dewasa ini. Hmmm..

...

Realitinya guy do acclaim bahawa ada lelaki lain yang sama or kurang sedikit kacak dari diaorang (remember the word 'ego' okey) tapi guy tak akan express it tru words not as easy as girl kata girl lain cantik laa kan. Dan bila perempuan kata sorang lelaki tu kacak and most men tak akan setuju ar. Contoh cam bila perempuan leh kata yang Tomok or Shah Rukh Khan tu kacak then most lelaki akan jadi sangat hairan. Mungki retina mata perempuan menghasilkan bentuk imej yang tak sama ngan mata lelaki kot. 


Aku sejujornya tak tahu macam mana seorang typical guy (aka bukan metroseksual or uberseksual etc yang punya panduan tersendiri untuk mendefinisikan kacak ar) melihat atau mendefinisikan lelaki lain sebagai kacak. Mungkin secara kasarnya seorang lelaki akan menjadikan seorang yang lebih kurang usia mereka sebagai role untuk mereka tiru cara role tu berpakaian, bercakap, bertindak. 

They will definitely tak akan guna word kacak sebalikya akan tukar ngan word lain cam cool, rock, great etc. So effectnya girl tanya ar balak diaorang apsal diaorang pakai certain baju tu masa dating. Diaorang akan kata baju tu menjadikan diaorang confident kacak sebab dia pernah tengok orang pakai baju yang sama dan nampak great on them.

















Bagi aku apa yang menjadikan sorang lelaki tu kacak sama ngan apa yang menjadikan sorang girl tu cantik iaitu isi hati dan kebaikan mereka.Sebab muka or fizikal tu sekadar hiasan. Sama cam sebijik epal yang warnanya merah berkilat tapi bila dimakan rasanya hambar, tawar. Buktinya korang mesti pernah jumpa lelaki yang korang kata kacak tapi disebabkan perangai dia tak seberapa nak kacak then buat korang rasa nak muntah setiap kali tengok muka dia. Kan?















Teringat satu sesi bual bicara program Korea yang bersifat santai ni ada sorang girl cantik (cantik dalam erti kata Korea Selatan iaitu cantik selepas plastic surgery ar) ni kata dia lebih refer comedian daripada artis lelaki yang bermuka kacak sebab muka ni lama kelamaan tengok akan membosankan gak tapi lawak akan terus menghidupkan hubungan mereka.

2 comments:

Muhammad said...

10 dari kawan rapat me..tak punya rupa kacak/cantik pun.Tetapi mereka baik dan sentiasa mengambil berat.

jadi itu buat me terfikir.

kacak/cantik itu apa ?.

Aj Abdullah said...

orang yang berkawan sebab wajah kawan mereka sahaja pasti x akan pernah nampak setiap kebaikan kawan mereka tu. sehingga mereka mempersoalkan: kebaikan itu apa?





Hmmmm