Wednesday, August 25, 2010

Lim Guan Eng & Sembahyang Jumaat

Recently heboh gak kat media massa tentang issue LIM GUAN ENG (selain issue bapak yang gila penggal kepala anak) pasal nama dia mengantikan AGONG dalam bacaan doa masa SEMAYANG JUMAAT. So ini komen aku...


Issunya sama cam issue ada orang ambik video MALAIKAT landing atas KAABAH. So korang2 yang taksud lalu ngan bangga kata inilah MALAIKAT sebenar2nya pasal ia landing kat tempat suci umat ISLAM. So korang sebar2 r video ni kat FACEBOOK dan makin bertambah r kkawan korang yang taksub ngan benda ni. 

Realitinya aku jadi hairan either korang ni buat2 buduh or korang memang extra buduh baghral dalam bab2 berfikir guna otak. MALAIKAT umat ISLAM dicipta dari cahaya dan ia adalah makhluk ghaib. So ia bergerak ngan kelajuan cahaya dan ia x akan nampak oleh mata manusia yang zahirnya dicipta dari tanah. And even digambarkan kalu JIBRAIL bukak separuh kepak dia then gelaplah bumi betapa mengambarkan betapa besarnya makhluk MALAIKAT ni. Plus yang menambahkan keBENGONGan aku ialah cam ne manusia2 yang taksub ni leh yakin sangat bahawa 'kamera buatan manusia' ngan senang2 jer leh rakam makhluk ghaib ALLAH tu?

Kedian bila korang tahu yang video tu diedit oleh sorang NON-MUSLIM then korang ngan taksub plak nak tuduh itu ini. Korang kata ia cara mereka nak KAFIRkan korang. Dey tambey, yang korang awal2 taksub x tentu pasal awal2 dulu tanpa fikir panjang bwat apa? Nak salahkan orang plak. Salahkan diri sendiri r yang x guna otak berfikir.

So kesimpulan dalam bab ni ialah korang kena beriman ngan MALAIKAT tanpa perlu taksub nak tahu cam ne rupa zahir dia sebab ISLAM suruh kita beriman aka yakin kepada antara benda2 ghaib cam ni. Betulkan aku kalu aku salah.












Then bab LIM GUAN ENG plak. Korang taksub2 sangat nak pi kutuk and salahkan dia bwat apa? Dia bukannya ISLAM pun then dia bukannya tahu hukum hakam ISLAM. Kalu dia nak letak nama dia ganti AGONG pun bukan salah dia pun. Kalu korang nak cari someone untuk disalahkan untuk pastikan parti politik tertentu lebih nampak ISLAMIK then salahkan r orang2 ISLAM yang jadi penasihat dia or salahkan r IMAM yang baca khutbah JUMAAT tu. Sebab mereka2 ni r yang jauh lebih tahu yang masa HAK dan yang mana BATIL. Kan?


Or kalu nak tengok in sudut yang lebih kecilnya cam aku ngan kkawan NON-MUSLIM aku. They keep asking me sampai bila aku nak puasa pasal x boleh lepak2 makan or tenggok wayang as usual tapi aku keep saying ini ialah tanggungjawab aku as an ISLAM tapi ada gak kkawan ISLAM yang laen tanpa segan silu makan lunch ngan mereka. So korang nak salahkan kkawan NON-MUSLIM aku atas alasan mempengaruhi kawan ISLAM aku suroh ponteng puasa or korang patut blame kawan MUSLIM aku yang x kuat pegangan agamanya?





Plus x salah pun rasanya untuk umat ISLAM nak doakan kesejahteraan yang bukan ISLAM kan? Dalam doa aku after sembahyang aku keep mengharapkan ALLAH agar sentiasa memberi kesejahteraan and iman kepada semua kkawan aku either yang ISLAM or not. 









So may be dengan doa2 yang diameenkan ini akan leh bwat LIM GUAN ENG lebih terbuka dan menerima ISLAM ngan ikhlas. Dan untuk parti2 politik tertentu ni (either KERAJAAN or PEMBANGKANG) please r jangan guna issue agama as korang punya reason untuk menarik pengaruh pengundi. Al maklum masyarakat kita ni cukup taksub bila masuk hal agama. BABI haram tapi ARAK dan RIBA boleh plak. Kan?

2 comments:

diyanalicious said...

I cudn't agree more! siyes, dude. Orang sekarang suka nak judge something without thinking. Konon dunia sekarang nak cepat je kan, semua nak segera, jadi pikir pon kena segera. Certain benda boleh, but certain benda nak kena pikir dalam-dalam jugak. Especially melibatkan agama. Susah nak baca mentaliti 'orang-orang kita' yang konon hebat padahal buta hati dan bodoh sombong.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

wah... ini ayat2 gramatis seorang pensyarah muda nih.. respect r...