Thursday, August 5, 2010

Soto

SOTO mesti ada sup (ayam or daging) plus ada nasi himpit or mee plus daging ayam goreng yang dicarik-carik, daun sup, bawang goreng, laksa dawai yang digoreng then lastly kalu nak pedas musti letak kicap bercili. Kelazatan SOTO yang x da tandingan. Hmmm..



Semalam birthday my NIECE & NEPHEW then ANGAH aka emak dia aka kakak aku masak SOTO AYAM untok mereka. Dah lama rasanya x layan SOTO ni. Last time rasanya masa OPEN HOUSE RAYA kat rumah sorang kawan ni. Tapi rasa SOTO dia x ori sangat. Mungkin banyak sangat unsur2 moden kot.  Or pasal mak dia Chinese kot. Pasal kalu ANGAH dan EMAK yang masak then baru terasa sup yang sangat BEST tak terkata.

Teringat masa kecik dulu2 kalu balik JOHOR kat rumah ARWAH MAK LONG kat BELAHAN TAMPUK yang mostlynya masa RAYA HAJI aka kebetolan hari birthday ANGAH dalam tahun Islam then mereka akan masak SOTO. Memang sedap ngan meriah suasana rumah penoh ngan sedara mara yang still kecil n aktif masa tu. Hmmmm...






Sangat sedap benda nama SOTO ni. Lebih sedap dari BAKSO ataupon SOHO.. Hmmmm

No comments: