Tuesday, August 7, 2012

Berdoa Di Facebook

Duh, recently and still aku tak berapa nak sihat physically and mentally. Tak mungkin sebab Ramadhan tapi ada sebab-sebab tertentu: luaran dan dalaman yang menjadikan aku a bit kemurungan gak ar. Ceh, aku suka guna istilah 'kemurungan' sedangkan x ada ar sampai seteruk tu. May be just a bit depress gak ar. Btw depress tu bukan translation untuk kemurungan ke? Hmmm. But still aku x pernah menjadikan laman muka buku as tempat aku meluahkan ke-depress-an aku tu.
.

Antara perkara yang aku x suka tengok orang buat kat wall FACEBOOK ialah cam: 

1. Korang maen online game dan kemudian setiap level or setiap perkembangan even sekecik-keciknya sekalipun kau upload nak membuktikan yang kau ni sangat minat ngan game tu dan betapa kau jauh lebih hebat dalam maen game tu.
.
2. Setiap kali ko nak makan dari kedai tepi jalan sehingga ke restoran berbintang-bintang then mesti ambik gambar dulu as bahan bukti. Adakah ko nak membuktikan bahawa kau satu-satunya manusia yang mempunyai handphone berkamera or makanan tu akan basi kalau x snap gambar terlebih dahulu? Paling x leh blah gambar yang diambik tu totally x da nilai estetika langsung.
.
3. Gi mana-mana then check in kat satu tempat  or status update kat mana korang berada. Dari tempat yang rare nak pergi sehingga dalam rumah sendiri pun nak bagitau. Contoh cam: with sayang at home sweet home? Apsal kau nak bagitau semua orang yang proses persetubuhan or persenyawaan sedang berlaku ker? Hmmm



Last but not least dan sekali ngan topik hari ni:

4. Berdoa dalam facebook. Aku cukup x leh blah kalau terbaca status cam "Ya Allah, berikanlah aku kekuatan menghadapi dugaan ni.." kedian ada gak beberapa orang mangkuk yang tolong aminkan. Aku x pasti apakah yang sedang bermain dalam fikiran orang tu waktu upload status tu. Adakah:

a) Adakah dia yakin bahawa 10 tempat paling mujarab or tempat paling diterima doanya ialah di FACEBOOK?
b) Adakah dia merasakan bahawa FACEBOOK ialah tempat perantaraan terbaek antara manusia dan tuhan. So dia imagine tuhan just scroll down mouse dan baca apa permintaan hambaNya?


Bagi aku berdoa di FACEBOOK adalah satu bentuk penghinaan terhadap institusi agama dan ketuhanan. Fikir secara logik ar: Adakah masa korang menaip kat labtop or smartphone korang tu korang sedang berada dalam keadaan menutup aurat, berwudhuk dan masih berada di atas sejadah lepas solat? Rasanya x ar kot. Entah-entah kat dalam toilet sambil berfikir "Dah lama x upload status kat FACEBOOK then rasanya kalau aku upload satus ni berapa banyak like ar yang aku dapat agaknya ar..?"
















Even kalau berdoa lepas solat adalah jauh lebih cepat dan effektif berbanding ko taip doa ko tu dan membiarkan semua orang baca kejahilan korang dalam agama. Kan? Hmmmm

3 comments:

Anonymous said...

tiffany jewelry outlet rdsvrf xufgzm tiffany jewelry outlet yryump qzlueg tiffany jewelry outlet zotbfq http://www.cozylouboutinoutlet.co.uk
cheap christian louboutin xqzqro christian louboutin outlet rjazcx christian louboutin wuirpa http://www.tiffanyjewelry2013.net

Azmi Azra Farrah Irdayu said...

Me adalah slh srg yg suka upload gbr mknn~ huahua n kmk sukA org upload gbr mknan.... Sbb blh brik mek idea mok mkn apa~ leh trimak sik alasan ya?hihi

Aj Abdullah said...

upload gambar makanan untuk berik idea apa mok dimakan? hmmmm.. pelik nya juak koh. wakaka