Tuesday, December 21, 2010

Tudung & Bra Merah

A girl pernah tanya aku satu soalan ni "Aj, which girl you refer the most antara girl yang pakai tudung or yang free hair?" Aku tengok dia semacam sebab rasa soalan ni semacam jer sebab dia pun pakai tudung gak so curiosity pun timbul. So aku guna r otak aku yang agak POYO ni seraya berkata "Aku tak tengok perempuan dari luaran dia either dia bertudung or free hair (hatta tak berpakaian langsung sekalipun). Sebaliknya yang penting ialah hati budi dia" So that girl pun mengangguk-angguk setuju sambil hati aku berkata: YES, ayat POYO aku menjadi..


Early of this month tadi TM's Kuching ada buat Annaul Dinner untuk team Call Centre. So kami 13 orang yang baru sebulan join pun turut serta gak makan makanan free situ. Dalam masa yang sama gak leh r kenal-kenal senior-senior satu call centre ni. Tapi yang menjadikan dinner malam tu special ialah apabila ia ada tema khas iaitu ROCK STAR. So ramai r yang sakan melaram ngan gaya rock. Ada gaya ROCK AVRIL, ROCK KAPAK, ROCK TOMOK (hmmm) etc. 

Cuma kemusykilan kat hati kami-kami junior ni ialah ada banyak muka-muka asing yang kami tak dapat detect disebalik gaya ROCK STAR beliau-beliau itu. So matlamat utama aku dan the 12 kawan ialah nak tahu cam mana rupa sebenar mereka masa hari bekerja. 

Tapi dipendekan cerita dah few week berlalu masih lagi tak dapat detect sehingga r minggu ni tadi. Satu masa ni tadi masa aku tengah rileks2 ttiba kuar r sorang minah ni tadi. Gila ayu ngan baju putih ngan tudung ala-ala Dato Siti ngan senyuman manis then aku baru perasan muka cam familiar jer. Duh, rerupanya dia ialah MC of that night. Malam tu dia bukan main TOMBOY lagi ngan tudung terbang, baby-T dan siap ada TATOO lukis lagi.. Fuyooo.. terbaek r..

Dan lebih mengejutkan ialah QUEEN of the night. Itu tadi aku jumpa masa dia tengah tunggu lift nak turun bawah. Akhirnya aku jumpa matlamat utama malam tu. Ngan tudung ala INDON ngan baju kurung totally berbeza malam tu. That night dia pakai skirt jean yang kalu dia bongkok 5 darjah ke bawah then leh nampak G-STRING dia (kalu dia pakai r) ngan rambut terpacak, muka ala-ala KISS, TATOO.. Sangat tabik spring r..







Aku yakin korang mesti pernah jumpa orang-orang cam tu kat persekitaran korang r kan. Aku pun realitinya memang ada beberapa kawan perempuan cam tu. Cuma tak r berbeza sangat personaliti diaorang. Aku cuma quite hairan r kenapa mereka mesti jadi somebody else masa bekerja ngan tudung, sopan santun kat tempat kerja tapi kat luar tak? Goosh, kalau orang kat luar leh terima dia cam tu so kat mana-mana pun orang akan terima dia seadanya r kan? Lagipun kita bukannya hidup kat MALAYA era 30 or 40-an dulu yang kalau pakai baju kurung belah belakang pun terus kena cop as PEREMPUAN MURAHAN etc. We r  living in 2010 r. Perempuan yang berbogel and having SEKS kat tenet pun kita tak akan pernah cop diaorang as SUNDAL sebab they choose untok jadikan ia sebagai KERJAYA hidup diaorang. Kan?

Realiti sebenarnya tudung dah jadi cam fashion. Orang pakai tudung sebab ramai orang pakai tudung. Orang pakai tudung sebab muka nampak lebih slim. Orang pakai tudung sebab rambut rosak or pipi kembang (alasan Syarifah Aini ek?). Orang pakai tudung sebab nak kahwin. Orang pakai tudung sebab tudung tu cantik.

So akibatnya banyak r kita jumpa kat merata tempat manusia yang pakai tudung tapi pakai SINGLET, MINI SKIRT, etc. Dan sangat mudah nak jumpa video-video BEST yang mana perempuan pakai tudung having SEKS kat taman itu, budak sekolah siap bertudung hisap 'batang itu' kat dalam bilik kelas masa cikgu mengajar kat depan etc..




Im not KAKI AGAMA yang akan membebel 24/7/365 on issue agama etc. Plus Iman aku ni pun bukannya kuat sangat. Even bila girl yang pakai baju kurung yang penuh sopan santun pun leh buat 'imaginasi liar' aku naik. Tengok 'ruang terbuka' sikit terus terfikir: dia pakai BRA MERAH lagi ker hari ni? But she looks better in black sebab ia lebih sesuai ngan warna kulit dia.. Hmmm...







Mungkin sebab Tudung berkait rapat ngan ISLAM. Then bila korang tak pakai dengan betul then korang permainkan agama korang sendiri. Tapi siapa aku nak menghalang orang yang nak bertudung r kan?


























Cuma aku tak enjoy hidup dalam masyarakat cam ni. Korang tak suka orang yang hipokrit then dont you think orang yang pakai tudung sebab terpaksa or ikut trend ni tak hipokrit ker? Be yourself r, sis.

4 comments:

Mie Amour said...

agaknya mmg manusia mkin hipokritlah aj..mmg pnah gak jmpa minah2 cmni..huhu..neway,hye aj..:)

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Hii Mie, rindu r ngan ko. apsal dah tak menulis blog lagi? bussy sesangat ker? huhuhu

Anonymous said...

hum.. kiter mmg x tggl kat MALAYSIA era 30 0r 40an... but cara pmikiran org2 kiter byk yg masih old school..

bagos ade kawan cam ko ni aJ. sentiasa trma org seadanye..
agak2 kalo aku ni dkategorikan sundal oleh sstgh pihak, ko leh accept aku lg x??? haahhhahha..

but truely deeply.. now mmg kna slalu hipokrit!!!!
hdup ni mmg kjam.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Aku pun bukannya 100% perfect pun. I do shit things too. Sepertimana aku harap org leh terima aku seadanya aku then membuatkan aku cuba terima org lain seadanya mereka.

plus mereka yg judge badly about others ni sebenarnya sebab mereka tak tahu dan takut cam mana nak berdepan realiti sebenar..

Dan aku yakin tuhan x akan ngan mudah adili apa yg pernah kita buat dulu tapi bagaimana kita kelak akan jadi pada penghujung hidup nanti..

Sekali lagi aku hanya manusia biasa. mungkin awalnya aku akan shock tapi lama-lama aku perlu terima gak sebab ko kawan aku then ko akan tetap jadi kawan aku no matter cam mana ko sekalipun...