Monday, December 6, 2010

Not So Good Role Model

Girls yang kat luar sana yang sedang membaca blog aku, do you still remember pada usia korang 20 tahun dan korang sedang dilamun cinta sakan-sakan sehingga korang sangat percaya bahawa that guy yang sedang couple with korang masa tu ialah cinta sejati korang sehingga korang sanggup lawan kata sesapa sahaja include parents korang semata-mata korang tak nak berpisah ngan true love korang tu?


Tapi as time goes by korang mulai sedar yang there are no such thing as CINTA SEJATI and that guy korang sakan-sakan adore tu pulak just a budak hingusan yang tak pernah faham erti cinta sebaliknya hanya anggap korang just as a piece of meat jer dan betapa bodoh korang sanggup plak jadi anak durhaka lawan cakap parents korang semata-mata sebab that boy jer.. Hmmm...

Tapi masa dah berlalu, korang tak boleh pun undur balik masa. Cuma persoalan sekarang ialah what if kalu korang jumpa other girl yang berusia 20 tahun yang punya pemikiran yang sama cetek dan penuh fantasi happily ever after tentang CINTA dan LELAKI? Adakah korang akan tegur or bagi nasihat and the end of the day reaksinya tetap sama cam korang iaitu melawan dan cuba mempertahankan 'CINTA SUCI'nya itu atau korang pilih untuk biarkan sahaja dia supaya belajar dari pengalaman?

Cuma aku nak ingatkan korang yang mungkin dia tak akan bernasib baik macam apa yang korang alami. What if dia 'TERMENGANDUNG' and 'TERHAVE A BABY' dan baby dia akan jadi sebahagian dari baby-baby malang yang hilang tangan kat tepi longkang sebab dimakan oleh anjing jalanan. What if that 20 years old girl ialah adik perempuan korang? Anak perempuan korang? etc.









Last Saturday night aku keluar jalan-jalan ngan my 20 years old cousin. Dia sama sahaja seperti perempuan-perempuan seusia dia. Sedang bergaduh dengan parents sebab mereka tak benarkan hubungan dia dan kekasih hatinya. So sepanjang hari tu aku just jadi pendengar dan ada masa aku cuba cakap some nasihat tapi sedaya upaya untok menegur dia secara terang-terangan. Hei there are no such teens yang suka mendengar bebelan r rite?

Dalam usia semuda tu aku paham yang mereka tak suka dikata yang tindakan mereka salah, mereka tak suka dibebel dan mereka tak suka orang tua sebab tak pernah faham perasaan mereka. Tapi realitinya orang-orang tua sangat tahu sebab mereka pun pernah muda dan pernah buat kesalahan yang sama cuma mereka tak tahu cam mana nak handle teens in that age. Hmmmm...




Realitinya aku sangat sayang that cousin sebab aku anggap dia as an adik. I dont want her to make a  big mistake. Tapi someone tak akan dewasa selagi dia tak pernah jatuh or buat salah and learn from it isn it?

Dan disebabkan usia kami hanya berbeza 5-6 tahun plus aku punya ayat-ayat power untok influnce otak quite a bit mentah dia so dia terima almost setiap cadangan aku. Aku tak menghalang hubungan dia cuma aku nak pastikan dia bukan something yang 'murah' dipandangan budak lelaki tu jer...

















Cuma most of the time aku akan share few shit thing I did in the past dan a day after that baru aku sedar yang aku bercerita to much with a 20 years old girl and that not a good things.






















Betapa aku bukan role model yang baik..

2 comments:

Ibrahim said...

advising people around u would be of great help. u know your intentions, just give some words of wisdom/advices...it shows that you care. if the person doesnt want to hear/take it, then let it be and just give them some time. u've done your part and let's just pray for the better things to come among us and our beloved ones.
life is so much difficult for us and we doesnt want it to be the same way for the people around us. everyone have their own perception of how they look at their world/future. it's actually very difficult, or should i say it's almost impossible to 'read' people's mind...perhaps professional counselling is what they/(we) need...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

The problems rite now is I always come part where I ll always gave not so good advice to not so 'matang' type of person that the end of the day they will missunderstood it and they will turn to be not so good person just because of my ot so good advice.. hmmm... yap but still a profesional is what all of us needs.. hmmmm