Monday, February 21, 2011

Dyslexia

Korang ada pengalaman mengajar or jumpa ngan bbudak either ia anak korang, adik korang, niece or nephew, anak jiran tetangga, budak sekolah or mana-mana budak yang sangat bermasalah dengan pembelajaran. Korang ajar mereka basic ABC lebih 20 kali still mereka tak dapat bezakan which one is A, B or C. Then korang sangat sakit hati dan labelkan budak tu as BEBAL, BODOH PIANG etc. In this situation korang r sebenarnya yang buduh piang tu. Hmmm


Korang pernah dengar istilah DYSLEXIA tak? Sejujornya aku hanya tahu what the fuck it meaning hanya ketika zaman universiti jer dan kebetulan subjek yang aku belajar aka LINGUSITIK ada bab DYSLEXIA ni dalam bahagian fungsi otak terhadap bahasa. So banyak gak r masalah-masalah lain cam HYPERACTIVE dan etc (sebab otak dah berkarat nak ingat balik) yang berlaku dalam otak yang aku belajar (yap aku belajar) yang mempengaruhi bahasa mereka.

DYSLEXIA dalam bahasa yang mudah ialah apabila ketidakupayaan otak dalam menguasai kemahiran berbahasa seperti mengeja, menulis mahupun membaca. Salah satu ciri mereka ialah mereka tak dapat or lambat nak mengingati huruf-huruf.  Akibatnya mereka akan dilabel as bodoh, lembap, malas dan pelbagai lagi oleh masyarakat luar yang tak faham ngan fungsi otak mereka yang berbeza berbanding orang lain.



Bapak aku mengajar anak-anak jiran tetangga mengaji since dia retired. Recently anak jiran aku ni menunjukan ciri yang sama. Dia sangat susah nak ingat dan membezakan huruf-huruf jawi yang sangat basic. Im not so sure either dia memang DYSLEXIA atau tidak tapi lebih sepuluh kali mengajar Alif dan Ba dan Ta pun dia tak dapat nak bezakan walaupun dia dah jauh lebih dewasa dari kanak-kanak lain. Bila aku try nak jelaskan ngan parents aku mereka kata budak tu memang BEBAL sebab tak ada budak lain macam dia. Bila nak bagitahu parents mereka pun akan bertindak sama gak

That what happen dalam masyarakat kita. Mereka perlukan penjelasan dari orang bijak pandai betul-betul baru nak percaya. Kalau tak mereka just akan hantar anak kat sekolah biasa, cikgu akan anggap dia BEBAL dan layan dia cam budak-budak biasa, dia tamat sekolah jadi someone yang WTF aku tak tahu apa lagi nak tulis. It just not fair for them.

Realitinya banyak golongan bijak pandai yang terkenal di luar sana yang lahir as DYSLEXIA sebab mereka ada kelebihan tersendiri yang berbeza dari orang lain. Thomas Edison, Albert Einstein, Kiera Knightley, Orlando Bloom, Tom Cruise, Leonardo da Vinci (bukan Leonardo diCaprio), Pablo Picasso, Cher, John Lennon dan banyak lagi r pendek kata.

















So notice bahawa fungsi otak ni memang berbeza antara tiap satu individu. Dont easily kata orang tu bodoh or what ever sewenang-wenangnya sahaja. Sebab ada orang yang korang kata bodoh tu mungkin jauh lebih pandai dari korang or dia sememangnya bodoh. Hmmm

2 comments:

Firdaus Nor Hairy said...

kadang-kadang kesian pulak tengok kanak-kanak yang lambat belajar ni,diaorang ni sebenarnya ada bakat tersendiri,cuma perlu didik dengan cara yang lebih baik...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

that y r.. rasa sedih kan lihat nasib-nasib anak-anak yang jadi mangsa kejahilan manusia dewasa.. hmmm...