Sunday, November 2, 2008

Plan Mengurangkan Berat badan


MUKADIMAH
Technicallynya aku dah sebulan mengamalkan kaedah behenti makan nasik n makan berat untok sehari sekali jer. Tapi kesannya amat kurang memberangsangkan. Aku cuma turon 2kg dalam masa beberapa hari then naik beberapa kg lagi. Ceh. So aku perlu mengubah Plan baru yg jauh lebih drastik. Pasal skarang berat aku pada tarikh 31 Okt 2008: Jumaat ialah 74kg aka timbangan badan paling berat selama aku hidop sejak 23 tahon. Just imagine hanya dalam masa 4 bulan jer aku dah naek lebih 10kg. Sangat2 menyedihkan.

OBJEKTIF
Sebelom tahon ni berakher aku nak berat badan aku at least 60kg. then in the middle of next year aku dah seimbang 55 kg. wei berat badan aku dah masok tahap obess r. bila kuar ngan kkawan yg cuma 3 minggu x jumpa masing2 kata badan aku dah boolat.. huu aku rasa sedih r.

PERMASALAHAN
1. Aku sangat2 fobia pada kegemokan. May b pasal ALONG aku yg sangat2 besar ( sori Along kalu baca. Jangan kcik ati r)bwat aku gila2 fobia x nak mengalami kegemokan. Aku x kisah orang gemok cuma aku x dapat menerima diri aku as someone yg gemok.
2. kesihatan aku sangat2 x membenarkan aku memiliki berat badan belebihan. Pasal effect sakit aku bagi kesan pada sendi2 tulang r. Then susah r kalu berat dalan dah naek then tulang x mampu nak tanggong. Paham r kan.
3. Seluar aku dah ketat…!!!

KAEDAH2 PENYELESAIAN
Berdasarkan kepada nasihat org yg kuros dan yg pernah gemok then kuros, aku bwat r plan berikot:
1. Aku akan berhenti makan di KFC (wei aku mmg x suka layan KFC pon), pizza, sushi, secret resipi dan paling menyedihkan termasoklah Mc D (wooo pengorbanan yg paling besar) dan termasok Mc D yg diperolehi secara percuma dan masa ada promosi.
2. No more air berkabonat, dan makanan bergula.
3. Still x akan sentoh nasi n mee kuning (cara 2 org kazen aku yg dah berjaya)
4. Banyakkan minom air kosong (nasihat kawan masa sekolah menengah yg ttiba jumpa raya punyer r kuros)
5. Selamat tinggal untok daging2 merah such daging kambing, lembu n babi (mmg pon x makan)
6. Dah x boleh sentoh snek n makanan ringan termasok mnghabiskan makanan niece n nephew aku.
7. Jadi seorang vegetarian (walupon dulu aku cukop kutok vegetarian as freeky looser then aku plak jadi cam diaorg)
8. Ambik sarapan (then no more lunch)
9. Minom air kosong masa bangon b4 suboh (cara cikgu BM aku jadi kuros dulu)
10. Dan paling akhir dan paling susah nak dbwat walupon cukop garenti bjaya : bersenam

PENUTUP
Doakan aku bjaya then aku blanja korang Mc D ops no more Mc D laaa.

4 comments:

~MiSz YaSMeANz~ said...

good petua..me pun nk kurus gak..tp cm susah saja..btw..ur idea ley digunakan(^_^)

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

technicallynya plan ni baru je start shari so hharap r akan berjaya.... huuu

Known as IDZ said...

pheh2... besor mane ko skrg nih? :D

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

besar r sangat sampai sume yg jumpa aku kata aku ni comel sangat (dlm erti kata laen diaorg nak kata aku dah gemok tp dlm masa sama diaorg still nak kata aku ni betol2 comel... wakaka)