Tuesday, November 25, 2008

GOOD uncle BAD uncle


Hari ni tadi balik jer kelas (yg agak lewat pasal tamat agak lambat dan teperangkap pasal hari hujan), then kedua2 anak buah aku as usual dah tunggu depan pintu. Dan si abang (even aku panggil dia as ABANG jer skarang) ttiba kata yg nenek (emak aku r) pukol dia. Mmula aku x layan r pasal sangat2 letih r masok input banyak sangat 1 hari. Tapi then cerita makin banyak dan aku tau semuanya x benar. Then aku suroh dia tengok aku betol2. Plus aku kata:


Usu x suka org bohong. Kalau Abang cakap bohong, Usu akan pukol Abang kuat2 sampai Abang nanggis..!!Dia takot. Then aku suroh dia janji x kan bohong lagi.

Teringat 1 incident bila ada sorang kawan ni tjumpa aku secara x sengaja. Kebetolan dia tgh ada masalah dan penoh ngan tekanan. Bberapa patah pkataan dia kata, dia diaAm. Then dia menganggis. Jujor aku mengaku yg aku x tau nak bwat apa. Mungkin aku bukan org yg tbaek dia patot jumpa malam 2. Tapi then aku tawarkan 1 perkara. Aku suroh dia berehat. Tidor. Tidor d bilik aku. Sekejap jer baring teros dia ttidor. Paginya aku ke kelas dan bila aku balik, dia dah x ada. Aku ketok pintu bilik dia, x ada balasan. Then aku msj. Takot dia akan bwat benda bodoh cam cederakan diri or bunoh diri.

Then dia balas msj. Dia just okey. Dia berada kat rumah uncle dia kat Lembah Klang.

Then aku fikir balik. Uncle dia pasti sorang yg sangat hebat. Pasal dia x balik ke rumah tp teros pegi jumpa uncle dia. Sorang yg boleh dia letak kepercayaan. Sorang yg boleh bwat dia rasa selesa

Dlm hidop aku, aku bukan jenis yg nak share wat happens in my life with my family. Not 2 my parents, jaoh la lagi ngan uncle or aunt either dari sebelah bapak or mak. Bukan sebab aku x pecaya. Tp aku rasa kurang selesa (aku rasa benda 2 as normal. Tp bila cakap ngan kkawan laki, gosh rupanya they share wat happens in their life 2 their parents).

Even realitinya aku x pernah rapat ngan uncle2 aku. Sebelah bapak aku ada 2. Both ada masa sangat2 garang tp most of the time asyik berjenaka. Sebelah emak pulak ada 3. 2 dah meninggal. Technically aku ada cakap2 yg serius gak ngan diaorg tp kami agak jaoh.

Tapi cukop pasti aku mewarisi semua sikap2 diaorg. Anak buah aku sorang ni selalu menanggis sbb aku. Dia kata aku sorang yg garang. Pasal aku x nak dia besar nanti jadi sorang yg bodoh, manja, kurang ajar. Tp dlm masa sama aku jugak org yg dia akan mintak apa2. Pasal dlm masa sama aku nak dia selesa dgn aku. Dia boleh letak kepercayaan pd aku.




Then bila dia dah besar, dia dlm masalah. Aku org petama yg dia akan datang…

4 comments:

Mie Amour said...

garangnya uncle ucuk ni..waahahahaa..neway,bilik ko krg kondusif brbanding umah uncle die kut...no offense..ahahaa..ko blaja ke ngaja ke aj?

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

aku x akan mengajar... ada penegasan d situ...!!! aku still jadi pelajar r

Mie Amour said...

ko amik klas ape nih?mnarik je aku bce kat bwh nun...sfety health officer?

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Sepertimana yg anda katakan.. so itulah yg berlaku...!! Kursos under INSEP untok siswazah menganggor