Tuesday, December 27, 2011

Aku Mengajar Photoshop 2

Aku sangat suka pada kamera sebab bagi aku kamera ialah medium untuk menangkap apa yang dilihat oleh mata aku dan ia disahihkan oleh hasil gambar tu. So gambar itu ialah dunia sebagaimana ia dilihat melalui pandangan mata aku. Then most of the time aku suka ambik gambar orang kedian mereka-mereka tu pun bertanya "Aj, tak nak aku ambik gambar ko ke?" then aku refuse atas few reasond:

a) It feel weirdo bila kita tak tahu what to do when orang tengah nak snap gambar kita
b) Biasanya jarang sangat-sangat gambar yang diaorang ambik tu berjaya aka tak cantek laa.Yap, mostly because of the second reason laa. Wakaka


Technically aku tak ada sijil or diploma dalam graphic design ni tapi sebaliknya aku just cuba-cuba then orang suka then diaorang upah aku buat itu ini, design itu ini etc. Then disebabkan aku bersimpati pada certain-certain individu yang cara sangat best edit gambar then upload jadi profail picture kat FACEBOOK tapi bila kita tengok then kita rasa cam simpati jer then dalam hati kata "Anak buah aku yang umor 5 tahun kalau guna aplikasi 'paint' yang sangat classic tu guaranty jauh lebih cantek dari kerja dia" so aku nak share basic things in Adobe Photoshop laa..


Berikut ialah gambar-gambar yang aku nak edit:


'a' ialah gambar yang aku ambik manakala 'b' ialah gambar yang DIDI, a friend ambik. Somewhere somehow gambar 'b' cantik tapi cam tak stabil. So aku ambik keputusan nak edit gambar ni. So pelajaran pertama yang nak aku ajar ialah guna Clone Stamp Tool yang ada kat Tools Box sebelah kiri Adobe Photoshop korang. Matlamat aku nak remove imej aku. 



Hasilnya ialah pada gambar 'c' di atas ni. Disebabkan real pic agak kusam then most of the time aku akan main guna Brightness, Contras, Saturation and Selective Color yang korang akan jumpa kat Image>Adjustment.


Gambar 'd' ni plak aku kira pose okey sikit ar then aku guna Polygonal Lasso Tool untok crop bentuk badan aku slow-slow dan menghasilkan 'e' kat bawah ni


So aku just tindihkan 'e' pada background 'c' dan terhasillah imej bawah. Tapi ia seems a bit pelik ar kan. Yap, rule nak jadikan graphic yang diedit tu berjaya ialah pastikan ia tak terlalu sempurna. Yap, setiap gambar ada kecatatan. Plus buat apa kita nak edit gambar kalau orang tak tahu gambar tu gambar diedit ar kan?













Then aku edit-edit lagi, masukkan font etc menjadikan yang berikut plak.



















So selamat mencuba.. hohoho

1 comment:

Ruziasmawa Jumri said...
This comment has been removed by the author.