Sunday, November 13, 2011

Resign.. Again..?

Bila aku katakan pada orang yang aku baru kenal yang ini adalah pekerjaan ke-3 aku untuk tahun ni then mereka cam tak percaya. Then mereka tanya: apa kerja-kerja previous? Berapa lama bertahan? Kenapa resign? Tapi kalau orang yang dah lama kenal aku plak then dengar reaksi aku nak resign akan kata: What sekali lagi or cepatnya 3 bulan berlalu. Hmmm..

(dapat tengok something yang sedang senyum tak dalam gambar ni?)

Literally 3 bulan belum berlalu lagi pun. Memang ar purata tempoh aku bertahan pada 1-1 pekerjaan based on 6 pekerjaan terdahulu ialah sekadar 3 bulan jer tapi tempoh aku bekerja untuk kerja ni baru jer masok 2 bulan 1 hari pada hari ni. Then kekawan yang kenal aku lagi akan kata balik words yang sama yang mereka selalu kata each and every time aku resign kerja-kerja terdahulu: Aj, ko dah 26 tahun. Orang lain pada usia ko dah ada keluarga, ada rumah, ada kereta, ada simpanan banyak dah, asset terkumpul dah banyak tapi kau boleh plak fikir nak resign lagi pada usia almost nak 27 nih? (yap, tak lama lagi aku 27. Jangan lupa..!!)

Yap, aku akui yang ada certain kerja-kerja terdahulu yang aku resign seems cam aku tak tahu kenapa or apa sebab sebenar aku resign. Aku pernah guna reason: Im not suit with the job, I cant see myself work in these type of work environment for the next 10-20 years, aku menjadi mangsa politic office kat sana, tanggungjawab tu terlalu suci untok aku bla bla bla. Mostly may be sebab aku ni jenis yang terlalu free thinker yang tak suka dikongkong or buat kerja rutin yang berulang. Tapi ada masa aku resign sebab nak dapatkan nombor yang bunyik cam cantik cam aku pekerjaan ke 6 pada usia 26 tahun. Hmmm..


Cuma kali ni aku yakin sebab reason yang bakal aku guna untok resign kali ni agak lain gak ar. 


Secara fizikalnya orang akan kata sebab aku nak resign ialah kerja ni terlalu stress ngan masa kerja kekadang satu hari aku kerja sampai 15 jam sehari, masok jam 9 pagi balik jam 3 pagi then esok masok pagi lagi sedangkan dalam seminggu cuma cuti 1 hari jer. Cuti pun bukannya dapat buat apa-apa sebab letih 6 hari tu. Dah ar tu ada senior-senior dalam management yang sangat tak suka aku then hari-hari nak tembak dan jatuhkan aku jer bla bla bla then ngan tak ada masa untok diri sendiri, keluarga or social life lagi ngan stress itu ini akan jadikan sebab terbaek untok aku resign.


Jawapan aku: tidak dan ya.

Bab tidaknya ialah walaupun kerja ni seems cam sangat tak ada masa senggang tapi sebab aku ni sorang yang workaholic then aku memang suka buat kerja as long ada kerja nak di buat ar. Secondnya walaupun ada orang tertentu dalam office yang tak suka aku dan selalu serang-serang, marah-marah or cuba nak malukan aku depan orang ramai tapi selamat muka aku ni jenis yang tak tahu malu so aku selalu make fun of it. Kekadang tu orang tu makin tension ngan aku yang tak melenting bila dia nak serang aku. Wakaka.

Bab yang ya nya pulak ialah kerja ni memang tak ada masa untok keluarga, sosial ataupun diri sendiri. Dan untok aku yang tak normal ni then it hard untok terus survive. Psoriasis dan Arthritis jadi worst then ever. Memang jujor cakap kalau balik rumah dah sangat penat then nak ubat memang tak sempat then terus tidor. Lom lagi masok stress yang jadikan Psoriasis makin teruk. Last week gi Dermatology then this week aku terpaksa pergi lagi sebab Arthritis aku makin teruk. Kat sendi lutut masa berjalan dah terasa cam ada benda tajam yang mencucok-cucok. Then lastly doctor tu pindahkan aku ke department baru plak: Rheumatology aka bahagian yang handle masalah sendi-sendi tulang nih.

Cuma masalahnya as usual hospital kerajaan akan ambik masa lama. Tempohari hantar surat then next 2 week baru leh register. Dan aku tak yakin aku leh bertahan sampai tempoh tu. 













Jujor kata: sakit sangat sekarang ni. As aku kata pada doktor kulit tu tempohari: "Kalau saya tak ada iman dalam diri ni dah lama saya menanggis dan menjerit sepanjang masa, doc. Ia sakit sangat..."






















Kalau korang nak tahu gak bagaimana rasa sakitnya then aku akan cuba kata: kalau korang di tempat aku sekarang ni then korang first benda yang aku pasti korang akan buat ialah korang pasti nak cabut keluar kaki korang waktu tu jugak.





















So? Should I resign atau tunggu lagi sehingga ia benar-benar teruk?

6 comments:

::Siti Fhathanariah Doni:: said...

resign. jangan paksa dirik.

::Siti Fhathanariah Doni:: said...

1 more. AJ, ko bukak cgek bisnes. jd frelance graphic designer. ku rasa kerja ya kekal ngan kau forever n ever. ko x plu jd mangsa politik. xplu gago nak suit ngan environtment ka apa ka..

albategnius said...
This comment has been removed by the author.
albategnius said...

hmm..kalo keje dh beri effect kat kesihatan ko, better cari keja lain yang ko bleh adapt dgn happy nye.

Anonymous said...

wak aj.., lmak x dgar brita..., blit jak kching tok j.., lets hang out 2gether2 g... mcd on my trip bang... valid sampai hujung thn tok jak...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

fhat, entah ar. Aku mok nunggu diagnose dari rheumatology dolok tapi dah almost seminggu tapi still x da gik pkembangan dari sidak.. Terfikir juak mok molah freelance tapi entah ar.. Hmmm.. Btw tq for the support

albategnius, entah ar. dah cam banyak kerja yang dah dijalani but still x da yg can make me happy laa. It seem masalahnya bukan kerja tapi diri sendiri. Kan? Btw tq 4 the support too

anon, wakaka. siapakah anda yg mahu membelanja mc d tapi ada tarikh luput? and sekali lg tq 4 the support