Sunday, September 11, 2011

I Dont Speak Chinese

Tengah berbaris masa nak bayar barang kat Carrefour tengahari tadi then ada sorang Chinese aunty ni tertarik ngan 'roti perancis' aka baguette so dia start ar cakap ngan aku. Dia sangat sweet walaupun dah berusia. Ramah plak tu. Cuma masalahnya aku tak faham sepatah haram apa dia cakap sebab dia cakap 'Cina' ngan aku. Aku cakap 'Cina' sebab aku tak tahu either itu Mandarin ke, Kantonis ke, aku tak tahu beza. Hmmmm..


Sebelom tu ada sorang Chinese guy pun buat benda yang sama gak. Tapi bila aku balas balik dalam Bahasa Melayu then dia tengok aku atas bawah then blah cepat-cepat.

Aku most of the time sangat heran entah apsal situasi ni leh berlaku. Mata aku bulat (belom cakap bab perot aku lagi), kulit aku hitam, aku x ikot trend pakaian Cina aka pendek katanya: aku tak nampak ciri-ciri Chinese dalam diri aku nih. Lain ar Uda or Angah yang puteh dan dari kecik lagi semua orang kata diaorang anak Cina sebab memang sebijik Cina nak buat apa ar kan? Tapi aku lain ar.






Tapi era U baru start issue ni. Budak Cina cakap Cina ngan aku. Budak Melayu (yang racist) tak nak kawan ngan aku. Last-last baru tahu confirmation bila mereka kata "Laa, aku fikir kau Cina selama ni.." So, kalau aku bukan Melayu, korang tak nak kawan aku ar?













Itu belum part ada minah-minah yang kuar statement "I suka lelaki Sarawak sebab diaorang Chinese-look" or in other word: potensi aku untok dapat lelaki Cina susah so at least dapat yang Chinese look kira okey je arr.. Wakaka




















Techinically aku dah berada di Pahang so okey, it start again..

6 comments:

*rainyscream* said...

tapi memang pun mostly orang swk chinese look. ahaha.
ada la tu mane2 part diorang nampak macam cina.ehehe. kes ni sama macam adik saya. saya tak pernah.ehe. peace

Haryz Khairuddin said...

same thing happens to me. dari kecik orang igt aku anak Cina. siap ada yg tanya arah dlm bahase cina dgn aku.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

rainy, itu ar. satu acuan tapi hasil lain-lain. ada cam cina ada cam melayu so 1 malaysia sunggoh.. wakaka

haryz, apa kata pas ni kalu org tanya kita dlm bahasa cina then kita pura2 bisu then balas balik dlm bahasa isyarat plak.. wakaka

norliyana ahmad zainuri said...

i'm marrying a chinese guy but cannot speak chinese... hahaha itulah dia jawapan bila org tanya pasal uda.. lagi satu jwpn.. he is a chinese but dalam surat beranak tulis melayu... haha..

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

kak yana, at least uda puteh then x heran ar mun orang madah nya cam cina.. kamek tok yg x seberapa nak puteh lain ar tp mun chinese x kelakar 'cina' di kuantan no big deal ar..

shaharil said...

Bukan setakat orang sarawak saja. Orang sabah juga nampak macam cina.