Monday, August 10, 2009

Radikal

Pernah x berlaku 1 masa bila masa ada yg kata “Ko terlalu radikal untok kumpulan ni..!!”? Gosh.. It seem cam berada dalam kelompok gerila berhaluan kiri yang nak membuat protes aka pemisahan negara untok memimpin Negara baru yang lebih demokratik je. Naa.. itu bukan idea utama apa aku nak bagi tau cuma nak membincangkan tentang idea RADIKAL.


Macam nama korang mendefinisikan RADIKAL? Something yang boleh menjejaskan keadaan yang sedia ada yang aman sejahtera? Something yang terlampau yang hanya boleh dibuat dalam movie or drama Melayu slot Akasia jer. Or something yang sangat2 ridiculous aka x masok akal yang waras.



It seem like everytime aku ada idea and share it with group of person then ia akan dikategorikan dibawah kelompok RADIKAL. Aku sendiri x pasti sejaoh mana RADIKAL idea aku tu tp selama aku hidop 24 tahon ni each time aku bentang idea yang dikatakan RADIKAL ni pada kelompok yang menentang then kedian aku bagi pada kelompok yang laen then ia akan jadi berharga.



Ingat masa kumpol idea bwat teater then aku kuar idea then teros kena gam pasal terlalu RADIKAL. Terlalu susah r. Terlalu banyak kerja. Terlalu mustahil. Terlalu x tercapai akal. Bila aku bagi idea sama pada kelab laen boom2 teros jadi juara. Waktu tu baru nak tunding jari sana sini. Then next time still bwat kesalahan berulang. Last2 aku malas nak share idea ngan diaorang. Bawak kepala sendiri2. Bila tulis cerita pon sama gak teros kena lekat as RADIKAL. Isu memperkaitkan diri as babi, isu bulu kaki, then semua x boleh. Tp bila dah kena publish, artikel komen by penulis tenama, suroh bwat mini ceramah, teros suara2 tu diam. Idea yang dulu kena label RADIKAL dah tukar jadi something different.



Moral value post kali ni bukan aku nak masok bakol then angkat sendiri. Moralnya ialah kadang2 kita terlalu mengehadkan sesuatu dengan banyak halangan negative. Banyak sangat fikir masalah dari kelebihan. Asyik fikir ‘wat if itu’ or ‘wat if ini’. Akibatnya semua idea yang luar zon selesa akan dilabel RADIKAL. Nak bagi idea pon sekadar idea2 biasa. Bak kata sorang kawan “Something yg mahal biasanya setanding kualiti r”.





Tengok r cerita arwah YASMIN AHMAD. Ideanya yang RADIKAL menghasilkan karya terbaek. Dia x peduli pon kata2 orang. Mungkin karya dia x dihargai oleh rakyat kita sendiri yang semuanya RADIKAL tp dihargai oleh banyak negara2 luar.





Kadang2 dalam sampah ada harta yang x dilihat oleh orang2 biasa. Kadang2 kita lihat tapi x nak bwat apa2. Kadang2 kita memilih untok x lihat pon.

2 comments:

Hapi said...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

tq there...