Monday, March 9, 2009

Aku vs BAHASA MELAYU

Semalam akhirnya aku dapat gak naskah terbaru KOMIKOO. Still SIAPA? by ADIJIN x ada. Duh..!! Tp Kolum WAWANSABDA kali ni ttg SAHARIL HASRIN SANIN bwat aku lahir ingin tahu. So malam smalam browse tenet nama dia dan TERORIS BAHASA yg dgembar-gemburkan oleh KOMIKOO as ‘sangat bagus sehingga memukul semua esei yg lain…’. Bila dah jumpa bberapa bahagian ttg TERORIS BAHASA tu bwat aku terdiam dan berfikir.

Ayat dia yg plng aku suka ialah “Ketika kamu membaca ini, ada bahasa yang sedang mati dibunuh.” Dia sangat protes trhadap certain ahli bahasa n org MELAYU yg menentang proses revolusi n perubahan yg telah dan teros akan berlaku terhadap BAHASA MELAYU. BAHASA MELAYU x leh teros berdiri sorang2 as bahasa yg TULEN sedangkn bhs laen sedang bergerak seiring ngan dunia. Dia menerima SLANGA, BHASA ROJAK, BAHASA SMS, TEKNOTORJAN etc as KEPELBAHAGAIAN bahasa yg perlu diterima. Itu kata dia r.

Then terjumpa beberpa site yg cambest plak. Antaranya NOKTAHHITAM yg kuar post menentang PEMBELAJARAN SAINS DAN MATEMATIK DLM BAHASA INGGERIS. Banyak gak yg bagi respond yg mostly setuju r. Nak memperkasakan BAHASA INGGERIS x semestinya guna subjek MATE n SAINS jer. Perkuatkn subjek BI tu teros. Pasal pembelajaran mate n science dlm BI bwat student jd x paham n then x berminat nak belajar. Alasan PIHAK TERTENTU plak untok mewujudkan daya saing pd masa akan datang, dunia akan datang akan jadi jaoh lebih global. Tp ada 1 comment by ORG PUTEH kata x semestinya bila dunia dah global then semua perlu cakap OMPUTEH gak. Tengok JEPON n certain NEGARA maju yg boleh berjaya dlm banyak bidang n still guna bahasa NATIF diaorg. Even JEPON ni leh bwat terjemahan sepenohnya buku2 ilmuan ke dlm bhs diaorg untok tujuan memartabatkan bhs diaorg. Itu pon kkata diaorg gak r.

Kmudian teringat cakap2 ngan cikgu2 kat tempat bakal mengajar last FRIDAY. Betapa diaorg concern ttg situasi pelajar sekolah tu yg dah x nak ckp dlm BAHASA MELAYU lg. (even yg CHINESE pon dh x nak ckp MANDARIN lg: more refer INGGERIS jer) Aku tergamam r bila statement tu dikeluarkn oleh 2 org cikgu CINA. Betapa diaorg pon prihatin ttg isu kematian BAHASA MELAYU ni. At the end diaorg suroh aku as bakal CIKGU BAHASA MELAYU supaya jangan ikot rentak student yg cukop pasti akan ckp OMPUTEH dlm kelas nanti. Kekal mengajar dlm BAHASA MELAYU in what ever situation pon. Cuma masalahnya diaorg n aku skali r ckp ttg isu tu pon guna cakap OMPUTEH gak. Duh…!!

Sejak 2 menjak ni heboh ttg DEMONTRASI yg melibatkan masyarakat n ahli2 bahasa menentang PEMBELAJARAN SAINS DAN MATEMATIK DLM BAHASA INGGERIS. Aku as ahli bahasa then sokong r. Even kalu aku ada kat KL masa tu pon then aku akan ikot skali bwat PIKET. Cuma yg x bestnya bila benda baek cam ni melibatkan unsur POLITIK dan kemudian diPOLITIKan plak oleh orang2 POLITIK yg duhhh…., mengecewakan.



Then aku mengulang balik kata2 encik SAHARIL : “Ketika kamu membaca ini, ada bahasa yang sedang mati dibunuh.”

2 comments:

eccentric little misz Kym said...

hahahah camne leh ko jumpe aku weh....aishhhh tersorok da jiwa aku hahah jumpe gak ko akhirnya kan hahahahah windu ar ko

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

wakaka... musti r aku pon rinduu r sama miss kym possible ni...!!