Tuesday, November 10, 2009

How To Be A Great Liar


Jangan selalu menipu
Kalu org menipu ko sekali then pasti r korang x akan percaya dia lagi sampai bila2 kan? So pengajaran yang paling senang ialah ‘Jangan Selalu Menipu..!!' Kalu orang yang selalu cakap jujor then sekali dia menipu, org x akan tahu pon nak membezakan penipuan dalam kejujuran dia berbanding dengan orang menipu yg ttiba nak try jadi jujor then x ada sesapa pon yg akan percaya cakap dia sampai bila2. Buat penipuan pada masa yg perlu je r..


Jangan ada Partner menipu
Walaupun Irwansyah selalu kata ‘berdua lebih baik’ tapi kalu bab nak menipu jangan r melibatkan org yg ramai. Even kalu boleh jangan ada partner sorang pon. Bukannya apa, kalu banyak orang then banyak mulot then banyak r ceritanya. Memang r ko kali kelentong tp kalu kawan2 ko x semestinya sehebat ko gak dalam buat2 cerita cerekarama ni. Kang2 asal2 nak buat partner as alibi tp kedian cerita jadi x sama pulak. Naya sendiri r.. Kesimpulannya: menipu sorang2 jauh lebih berjaya….


Jangan menipu melibatkan fakta
Most people hates math tp x menjadikan most people tu x ingat bab nombor2 ni. Contoh r: 3 bulan lepas ko kata harga TV ni RM 253.95 tapi sebab ko fikir semua org ni bebal bab nombor then bila org tanya 3 bulan kemudian ko jawab balik harga dia RM 325.59… Damn… then bila kawan check kat kedai plak harga dia jadi laen. Kalu nak menipu jangan r guna perkara yg org laen boleh check validity data dia tru internet ker, apa2 ker…


Jangan menipu melibatkan alasan desperate
Jangan sesekali guna alasan cam ‘mak aku sakit’, ‘bapak aku masok hospital’, ‘nenek aku dah meninggal’… Itu alasan lapok kira cam student x leh nak siapkan kerja sekolah jer.. Memang r reason tu leh guna tp at least sekali seumor hidop.. Kita hanya leh guna alasan tu kalu nak menipu benda2 yg dah x dapat nak dielakkan lagi. pasal kalu ko guna alasan yg sama berkali2 then org yg dengar pon dah naek meluat.. Or yang paling x best lagi bila terpaksa guna bab agama etc.. damn…


Jangan plan penipuan
Penipuan yang dirancang ialah penipuan yang paling senang yang dikesan. Penipuan yang baru dibuat2 juga penipuan yang paling bodoh kalu org x leh nak kesan. So cam ne nak menipu? Ayat paling pendek: terancang…!!

Genetically penipu
Perkara yg paling menyakitkan hati bab penipuan ialah apabila ada org sangat senang menipu tanpa dapat kena kesan sikitpon penipuan dia. Pasal apa? Muka dia baek.sangat.. each of his/her words sangat2 sopan santon. Muka plak innocent. Cam tengok watak puss dalam shriek yg bersinar2 suci bersih.. Some people born to be a good liar.. some were not…



Lastly


Practice make perfect
Kalu nak menipu kena belatih setiap hari r..






By the way.. apsal aku kuar post ni?
Pasal aku just a liar.. bukan mata duitan. Kalu aku penipu dan mata duitan then pasti dah lama aku cilok and tipu duit2 kkawan aku.. nokthah..

5 comments:

Aida Hazlan said...

POST YANG BAEK PUNYA!

matLeh said...

haha aq ske post ni...

adakah ko sedar aq tgh menipu?
tidak?
oh tahniah.. sbb aq tak tipu.. aq mmg ske post ni..

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Tq Aida..

Tq Salleh,
btw, kalu ko tipu aku pon bukannya aku tahu plus bukan ko nak mengaku kau tipu pon tp aku tahu aku x tipu bila aku kata aku tipu... hmmmm.. aku dah pening pd ayat ni..

iniCIK yASmin said...

tipu menipu jadi cam habit

kekdg terpksa kekdg sengaja kekd terbuat

btul..praktis make prefect

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

so che yasmin...
mari kita berlatih sesama