Sunday, November 8, 2009

Radzi, mr. Cousin dan Nombor

Post ini mungkin post terakhir yang akan melibatkan perkaitan Radzi dan mr. Cousin aku.

Hari ni tadi seperti yang dijanji, so aku pergi r dengar Radzi bagi ceramah. Entah apsal aku gila teruja bila Radzi bagi flyer ari tu. Ia bukannya pasal apa yg dia nak bagitau tapi feel kawan yang selama ni asyik berjenaka 18 SG plus susah nak serius ttiba leh nak buat mini ceramah. Rasa nak tengok dia serius tu bwat aku gi gak r ssorang. Cuma bila sampai sana a little bit x seperti yg dijangka r. Aku xpect kkira ada bebelas r tp Cuma ada 5 je. 3 clients, awek dia dan aku. Hmmm…

So Radzi menerang r sedikit sebanyak ttg UPTREND ni. Each time aku tengok dia aku rasa cam nak ketawa. Dia cam bukan Radzi yg cukop suka cakap mencarut setiap pagi kat meja makan café. Or mungkin gak dia terkawal sebab awek dia ada kat situ. Tapi cukop pasti dia buat aku teringat kat cousin aku.

Cousin aku pon join benda ni gak. Dalam tempoh 3 bulan pertama dia dah dapat RM6000 lebih. Antara rramai kkawan laen, dia called aku first. Dia kata sebab kami cousin. So aku dengar r penjelasan dia sama as aku dengar penjelasan Radzi tadi. Aku tahu dia tahu yg aku x akan join semua benda tu. Sebab dia tahu aku bukan mata duitan. Duit bukan benda yg boleh beri kepuasan pada aku.

Aku x tahu kenapa tuhan jadikan aku imun pada duit. Walau disogok dengan jumlah berjuta2 tp still aku lihat semua tu hanya nombor. Ia sama sahaja dengan nilai RM1.00. mungkin disebabkan ajaran parents aku, or cara aku melihat dunia sepanjang tempoh 24 tahun yg lepas.



Bila aku dengar Radzi berceramah, aku sangat2 teringat pada cousin aku. Dia nak duit yg banyak supaya boleh hantar parents pergi haji, beli kereta mewah2 untok parents etc. Mmg sama cam kata2 cousin aku. Aku sedikitpun x menghalang niat mereka. Mereka ada perancangan dan masa depan. Sedangkan aku, menurut kajian hanya boleh hidup separuh usia manusia normal dan mungkin akan lumpuh b4 umur tu. Then jika aku kejar duit, aku akan keciciran banyak benda laen yg lebih bermakna..


Duit boleh buat orang jadi buta, jadi gila. Buat kawan tikam kawan dari belakang.


Lastly Radzi thanks aku sbb datang. Then dia kata Selasa ni mungkin hari terakhir untuk dia di pejabat. Then dia akan ikot rombongan jadi speaker untok tour keliling Malaysia. Im wishing him the best. Cuma akan kehilangan seorang kawan yang nilainya x setanding dengan mana-mana nilai kertas yang tertulis nombor di atasnya.

6 comments:

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

wow! radzi bena2 mok join benda ya? huhuhu.. wish him luck ;)

Cuna Vilearsa said...

yup. duit tak boleh beli jiwa yg bahagia, hati yg tenang & mata yg sentiasa tersenyum.

a.j life is too precious to be moaned about. org lain belum tentu sihat 100% & ada kemungkinan ajal i before yours. who know's? wallahua'lam

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

yap ieza, radzi benar2 mok join benda ya.. so im also wishing him the best

cuna, yap3.. duit x boleh beli jiwa yg bahagia... tp duit boleh membahagiakan.. hmmm

Jiao Long said...

it is true money can make people happy? when i was a little boy,my family is poor and yet i feel happy even happier than now...maybe because at that time i was a little boy...

Naga Sakti said...

hope radzi made-up the right decision...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

that y laa Loong bwat aku terfikir may b dulu or sekarang money does not bring nothing to us but no body know what will happen in the future.. mungkin kita juga akan tikam kawan masing2 hanya kerana duit...

i always wish that radzi, all of our friend including u and me agar sentiasa membuat dan berada dlm keputusan yang betol.. once kita dah buat keputusan then susah nak kembali lg