Sunday, November 22, 2009

Gangguan Tekstual

Korang pernah x merasa ‘kesan hangat’ umpama termakan cili after membaca sesuatu text? X paham? Cam bak kata peribahasa Melayu : Sapa yg makan cili then dia r yg tau rasa pedasnya berbanding org yg x makan cili. Hanya based on text yg x hidop saja dah leh buat effect yg pelbagai pada emosi dan kedian mempengaruhi rasional kita. Just imagine betapa kuatnya kesan ayat yg power kan? Lately, ayat2 aku telah berjaya membuatkan seorang kawan ‘kepedasan’ dan sorang awek kepada seorang kawan ni mempersoalkan kesetiaan balak dia. Hmmm.. may be that y dalam Islam ada kata bahawa fitnah tu dosa dia sama cam membunuh orang.



Lately, ada seorang kawan perempuan ni dia menjadi bahan ‘gangguan’ seorang lelaki di tempat kerja. Effectnya, buat beberapa hari dia agak kemurungan. Dan as a kawan, aku pon rasa effect yang sama gak. Rasa meluat dan benci pada lelaki yg rasa ‘LELAKI’ sangat kalu buat cam tu kat mana2 perempuan. Cuma aku jadi sangat bodoh bila kawan dalam masalah. Aku sangat2 x tau nak bwat cam mana. Plus rasa lebih kecewa bila ada kkawan lelaki yang leh kuar statement bahawa kawan perempuan ni sebenarnya suka dibuat cam tu. Duh.. banggang ke apa statement cam tu.

As a lelaki aku rasa cam lelaki yang rasa sangat LELAKI bila bwat kerja2 cam ni dayus sangat2 r. Musti effect pasal layan BLUE MOVIE banyak sangat. Kira semua org akan ‘layan’ dia r pas tu. Duh…


Then teringat peristiwa yang sama berlaku kat kkawan lelaki masa kena ‘ganggu’ dek kakak2 senior kat office. Nampak sangat yg kkawan lelaki ni x happi in that situation. Tapi masa tu x da sesiapa nak heboh. X da sesapa pon yg kata dia kena serang or wat ever. Sebaliknya ramai yg ketawa. Sedangkan in reality x kira wanita or lelaki, kedua2nya dah kena label as gangguan seksual di tempat kerja. Pasal in both situation mereka x suka kena layan cam tu.. Cuma mentality masyarakat je yg x sedar.. hmmm…



So, my fellow Malaysians.. korang ni kategori yg mana? Hebat dalam bwat statement pedas or hebat buat aksi pedas? hmmm

2 comments:

Aida Hazlan said...

wah pedas.. ada juak orang kepedasan dengan cerita kamek nok suam2 kuku jak dolok :D

mun tauk sapa laki nok harrass kawan kita ya.. nang ku spray anunya.. wakakaka...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

tok musti jenis molah statement yg biasa tapi reality banyak yg kepedasan kedian.. dan bab spray anu ya dah kira bakal aksi pedas dan panasa ya