Friday, October 9, 2009

Tanjong Manis


Pada Rabu: 7 hb yg lepas aku awal2 pagi as early as 6 am dah berada di airport. Kak Lidya emergencyly x jadi pergi, Bang Pian plak gi lewat so aku r satu2nya wakil bahagian penerbitan yg gi Tanjong Manis untok event pecah tanah kawasan Halal Hub di Parcel 1. Even aku rasa aku r satu2nya wakil office yg gi on that flight tapi last2 ada gak ramai lagi yang gi (x ramai pon sebenarnya. Just 7 orang jer)

01 . Ni r MASWING yang bwat julong2 kalinya aku naek. Gila kecik. Takot gak woo masa first naek. Ngan ketinggian aku yang tinggi bwat terbongkok gak r nak sampai tempat dudok.

02. Prasarana dalam pon gila daif r. Seat dia, safety belt dia even ada kipas angin kecik ada dua kat dalam. Nak dibuatkan cerita si co-pilot dia asyik2 tercarik2 data dalam buku manual. Hmmm.. Simpang malaikat 44 je r aku nak naek benda ni lagi laen kali..

03 . Kira2 sejam kami mendarat ngan selamatnya. Airport Tanjong Manis memang kecik and sunyi r. sesuai gak r ngan kawasan ni. Tapi ada 1 masalah besar punya. All of our luggage termasok buku2 and dokumen2 penting rrupanya x dibawak sekali.. duh.. mati aku.. dah r aku sehelai sepinggang then amanat yg khas untok aku bawak: buku souvenir pon tertinggal sekali.. kalu baju no big deal r untok aku pakai semula baju yg sama tp kalu buku souvenir tu x dpt nak di tolong r. hampeh wooo

04. kalu ikut maps ni jaoh woo antara airport (x warna hitam) ngan jetty terminal (x putih) ngan kawasan kediaman dan tempat perasmian pecah tanah nanti.

05 . Then van bawak ke kawasan perumahan. Aku dudok satu bilik ngan kkawan lelaki laen kat arrow tu. Kedian pasal aku punya luggage x datang so aku x ada kerja. Plan nak gi STIDC punya office division Tanjong Manis and llepak ngan kkawan protocol tp sunyi plak office masa tu.

06. Then lepak je r ngan Caney (baju biru) dan Radzi (selain baju biru) yang kebetolan bertugas kat jetty yg x jaoh dari office. Dan kebetolan aku bawak kamera dan diaorang apa lagi: bergambar ngan aksi yang terlampau.. hmmmm

07. Lihat tarikh: 11 Mac 1990. Aku still tadika lagi rrupanya kawasan ni first di bukak.

08 & 09. Then after lunch kamiorang (aku dan ajk protokal r. ssaja nak menyampok) gi kawasan parcel 1 untok majlis pecah tanah keesokan hari. Sejujornya banyak gila benda yg perlu dibwat saat2 akhir. Even aku sendiri pon terpaksa buat kerja last2 minit pasal semua barang still x ada..

10. Ni orang yang cukop penting. Start dari office lagi kerja dia dah banyak gila sampai satu bab dia dah x nak masok bilik pasal x henti2 terima called orang asyik nak Tanya n gave inform.. respect r kat Kak Zu.

11 . Ni gambar 4 orang gadis model syarikat kambing. First ingatkan kambing ni untok tujuan pameran.. rrupanya ada ritual yang susah nak diterangkan. Mostly komunity sini Iban and Melanau (ada yg Islam) so amalan animism dan certain ritual masih diamalkan lg r

12. so effect paling utama ialah pada miss environmental aka budak kechik iaitu Anita..

13. Caney lalu bertindak cam macho r as abang besar protect laa si Anita (reality dia ketawa je lebih2) dan Radzi bwat2 muka ketakotan.. hampagas mamat sekor ni

14. Dan aku menggunakan otak pada lutot aku untok pujok Anita ngan cara bwat dia nampak lebih tinggi dari orang2 yang tinggi. Tp walupon dia berdiri atas kerusi still aku tinggi lg. maka Glo (gadis bercermin mata hitam takjub melihat keajaiban itu) hmmm..

15. Dan Radzi mulai faham perasaan menjadi orang yg pendek… Anita pon ketawa besar..

16. Walupon Irwansyah berkata ‘berdua lebih baek’ tp pasti still akan muncol yang ketiga. Then aku teringat pelajaran agama zaman sekolah2 dulu: Zulkarnain itu maknanya yang bertanduk dua. P/s: nama Caney sebenar ialah Zulkarnain.

17. So semua berkumpol ambik gambar ramai2. Reality ramai lagi yg x ada pasal ada kerja laen. Then yg berlaku seterosnya x ada dlm gambar ialah aku gi tempat kediaman bos aku ambik barang. kat kawasan tu bwat first time aku jumpa kapal yg sangat2 besar tengah sedot wood chips yg sangat2 banyak. Then bos ajak makan sekali. Makan udang besar yg sangat segar. Manis sangat rasa dia. Dan aku buat pertama kali dalam umor 24 tahun makan DABAI (pasal kena paksa) dan aku yakin aku x akan sentoh benda tu untok 24 tahun yg akan datang. Hmmm.. sekitar jam 7pm beg pakaian baru sampai..

18. 8hb ialah the big day. First snap aku ambik ialah gambar ni. Pasal apa? Last night dia check kamera aku nak tengok gambar dia yg aku ambik. Duh.. dalam hati aku kata “Aku x ada ambik gambar dia satu upon” (yg ada pon just kebetolan jer). dia bwat statement bunyik sedih “satu hari aku ambik gambar org laen jer(pasal ada sorang bos tugaskan dia as amatur photographer untok ambik gambar diaorang)then x ada org nak ambik gambar aku”.. Duh cian plak. P/s: kesan baju ialah tumpahan air. Kalu tengok belakang lagi basah pasal dia lepas mandi teros jer pakai baju.. pulok..

19. Lepas tu aku berebot gi office photostate Dato Amar punya speech untok press. Dah r tempat dari rumah ke office ke site bukannya dekat. Transport plak bukannya teros nak bergerak. Event kerja agih buku souvenir pon terpaksa bahagian protocol yg bwat. Lepas terkejar sana sini, aku teros lepak ngan Beppy. Beppy nampak jer senyom dlm shot ni tp reality serius wei muka minah sorang ni. Gila r hari panas. Orang yg datang lebih dari 6000 ngan perangai cam apa r..

20. Then masa nak tunggu VVIP pynya r lambat then jalan2 sikit2 ambik gambar ngan kkawan yg tengah bwat tugas sambot tetamu.

21. Ni Phia tengah x sabar nak tengok tarian singa sambil berlindung dibelakang bbudak form 2 SMK BELAWAI.. tp last2 dia x sempat pon tengok pasal VVIP lambat dan dia perlu berada pada tempat bertugas dia.. hmmm

22. Ni r lokasi penyambot tetamu paling depan. Center tu ialah model jemputan aka gadis Melanau real punya

23. tarian singa

24. Tengok sapa yg beruban putih ni? Hmmm

25. Aku bergambar ngan model jemputan. Gila Caney & Radzi leh berkenan plak ngan dia. Naya apa. Budak ni still sekolah r.

26. Orang kuat dari SEAPARTY: syarikat Taiwan yg punya kawasan ni dan menaja semua kos dan x terkecuali jadi kegilaan Beppy and Nana.. Mata duitan r (sambil mengeleng2 kepala)

27. Bila Chief Minister dan orang2 besar laen dah masok then kerja bbudak protocol dah habis (aku awal2 lagi dah habis).. kkawan yg handle transport pon datang gak. Aida ngan Atol berjemor je tunggu and record and handle bas2 yg datang manakala Radzi n Caney jadi bus conductor dalam bas.. P/s: tengok tangan Aida ada burger..!!

28. Bila event tamat then ambik gambar ngan latar main stage ngan Glo (yg bertugas kat airport)

29 & 30. Then balik rumah. Ramai2 penghuni yg macam sardine last nite dah balik. Dan yang tinggal bwat apa lagi: tido r. then ada yg tanya apsal gambar kaki? Pasal kalu aku ambik shot bahagian atas then ia leh dikategorikan as untok tontonan 21 tahon ke atas sahaja. Aku x nak tido, kang malam aku x dpt tido plak. So aku meneroskan pembacaan karya ANDREA HIRAKA: LASYKAR PELANGi. Best r.. nanti aku habis baca aku kuarkan post khas..

Not in pics: then malam tu aku bertukar jadi BABOON. Gila meroyan aku bila aku baru sedar mistake yg aku bwat. Rrupanya selama ni aku fikirkan yg flight aku sama ngan Kak Zu and the rest of the team (yg aku pegang tiket diaorang before) rrupanya kami bertolak dari 2 arah yg berbeza. Dan aku dah sangat terlambat. So plan aku terpaksa batal tiket flight and balik guna jalan laen. Plan last2 lepak ngan kawan kat Sarikei. Then bwat lawatan kat rumah n sekolah lama..

31. Tp ppagi tu after Suboh Kak Zu called bagitau ada gak team office laen yg beli tiket last minit sama penerbangan aku. So back to first plan.

32. So plan baru ngan 3 akak office ngan Anita dan Intan ialah gi Sarikei first. Anita balik Sarikei pasal nak jumpa and stayed 3 hari ngan sis dia. Kes Intan plak pasal mak dia x nak dia balik guna xpress laut. Sebab naluri seorang Ibu, so Intan terpaksa gak balik guna jalan darat. Thanks to bang Hamdan (pemandu office) yg still ada kat Sarikei then boleh r sekali ngan dia balik Kuching. Kalu x naya gak r Intan

33. Gambar ‘mesra’ aku dan Intan di Sarikei wharf

34. Dalam boat xpress yg sangat2 daif dan menakotkan. Last time naek benda ni kira2 4-5 tahon lepas r. memang creepy r.. x da ciri2 keselamatan langsung. Selamat perjalanan Cuma sejam jer

35. Nanas Sarikei. Kami bertolak dari sarikei jam 9.15 am. Teksi tu agak slow sikit. Memang naya r kalu lambat. Kami sampai di airport Sibu betol2 10.30 am.. flight bertolak jam 11.25 am

36. Ni ‘BELON’ yg aku naek.

37. Bandar Sibu dari udara.

38. Sampai di Airport Kuching, first destination aku ialah… bukan Mc D tapi STARBUCKS. Lega ngan aroma dan rasa latte… Then Santubong here I come..

39. Petang teringat kata2 mak Intan. Then mmsj kkawan dalam boat. X da balasan. So gi je r kat wharf Kuching. Bimbang gak r. Last2 baru ada balasan dari beberapa. Aku bimbang bukan sebab hnya ‘dia’ je ada tapi sebab kkawan yg laen pon ada. Syukur nothing bad happens..



Bila sedar2 balik. Dalam beratus2 gambar yg aku ambik, Cuma sorang kawan je yg pergi sekali tp aku x ada gambar dia.. Koland… hmmm

5 comments:

Aida Hazlan said...

mujur ktk tauk kerja mek duak atul.. ya pun ada org nok 'sik pandei' molah kerja memfitnah kmk dgn sidak " bukan apalah, aida ya sikda molah kerja..." ciss! Tuhan jak tauk koh betapa sik dihargai kmk org time ya...

burger sausage + egg = rm2.50 yang dimakan kmk orang sebab lapar dudok nunggu n ngator bas yang dah terabor pasya di bawah pancaran matahari yang baruk 1/700 panasnya hellfire haha...

nice entry! sempat juak blog panjang2 gitok. i have lots to post... bhg ajk pengangkutan :D

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

each of us masing2 dah diberik tugas khas bah.. still ingat masa aku turun dari bus ya, dah ready kitakorg bah then sampei r CM datang baruk r nangga kitakorg balit...nang x tauk jaga mulut benar lah org yg madah ko & atul x da kerja indah.. sidak ingat kita just dhantar untok nyukup forum jak kah? hmmm


kecuali aku r: kerja yg paling awal habis then aku ngerayo jalan2. still aku x lalek mun org mok madah apa2 pun ttg aku.. yg penting aku happy...hmmm..

Aida Hazlan said...

sekpa bah asal kerja abis awal ka akhir ya lain crita... tok nang dipadah gia.. alu kill off my mood eh... dowh.. now i dont care anymore as long as my boss tauk ku da kerja.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

hmmmm.. mok nya x. mun aku pon hilang juak r mood kerja mun kita mena2 kerja then senang2 jak org madah kita doing nothing.. ngenang sidak kita akan jumpa gik mun x berbalas balit juak mulut tek..

o_o said...

gamba 26 ya..cina ya looks familiar..mcm dr ray lin..hehe.

cina ya nang bait.baruk sminggu aku keja rah sea party,nya dh merik aku laptop baru k ku molah keja...beli rah US..tp made in china.hehe