Thursday, July 5, 2012

Lelaki Lelabah Yang Menggagumkan

Bila Tobey Mcquire bagitahu dia x akan berlakon mana-mana filem Spiderman or the last Spiderman film announced by Brian Singer as trilogi terakhir olehnya buat peminat filem adiwira Marvel (including me) rasa sedih gak ar. Then previous year pulak dengar ura-ura akan ada film Spiderman baru yang melibatkan pelakon baru dan pengarah baru then ia start balik dari mula then perasan best dan x puas hati tu bercampur baur. Part yang tak puas hati tu ialah bila watak Peter Parker tu dibawak oleh Andrew Garfield. Garfield as Spiderman? Hmmmm..


Spiderman always known as superhero yang sentiasa bernasib malang. Parentsnya dah meninggal, bukan anak orang kaya, Uncle Ben mati, Aunt May selalu sakit masuk hospital, episode cinta ngan beberapa girl yang tak jadi dan lastly ngan MJ but still bermasalah gak, boss Daily Buggle benci dia and even kalu ikut komik banyak orang benci dia. Hmmm..

Kalau korang pengikut Spiderman then korang pasti tahu yang Spiderman or mana-mana komik either Marvel or DC or mana-mana ar pasti punya banyak versi yang berbeza walaupun ia menceritakan hero yang sama. Cam Spiderman ni ada Spiderman, The Amazing Spiderman, Ultimate Spiderman, Spiderman versi manga or even ada Spiderman India. Yap, aku ada komik tu. Peter Parker dah jadi Pavitr Prabhakar. LOL isnt it?





Back to the movie. Disebabkan cerita ni start balik dari mula so there nothing much we can expext: Peter kena gigit dek spider mutant - Spider sense - Uncle Ben mati - balas dendam. Cuma apa yang membezakan kali ni ialah filem kali ni lebih realistik berbanding versi Brian Singer yang tampak ke-komik-an sangat ar. So this film will be darker and less humor ar. Plus korang tak akan jumpa si gadis berambut merah yang bernama Marry Jane Watson sebab dia belum wujud lagi. Then korang pun marah sambil kata "Mana leh cam tu? MJ Watson kira Louis Lane untuk Superman ar..!!"

Ya ya ya. Kalau korang tengok film terakhir tu memang wujud watak kecil Gwen as pengacau tapi kalau versi komik Gwen ialah watak cinta terawal Peter Parker before MJ. Even lepas tu dia ada beberapa lagi awek. Antara yang aku ingat secretary kat Daily Buggle tu. Hmmm..







Once again back to the movie. Dalam film ni Aunt May kurang tua dan rambutnya tak berwarna perang penuh ngan uban dan Uncle Ben pun tak kuar statement "..with great power there must also come great responsibility bla bla bla..". Dan penjahat kali ni bukan Norman Osborn sebaliknya The Lizard aka profesor yang kudung satu tangan dalam previous film yang x jadi jahat lagi. Dan kadar kejahatannya pun biasa-biasa jer.











Secara keseluruhan film ni memang leh mengubat kerinduan peminat Spiderman tapi disebabkan ia bermula sekali lagi bdari mula so peminat cam dah leh jangka what happen rite so nothing suprise. Plus tak ada part yang unforgettable moment setanding part cam second Spiderman masa Peter Parker nak menahan keretapi tu dari jatuh etc. Even tak nampak sangat part Spiderman as 'friendly neighborhood' menjaga bandar dari penjahat.  Plus part Emma Stone cam sikit sangat sehingga tak bawak apa-apa effect sangat dalam film ni sehingga kita tak tahu pun apa sebenarnya perasaan mereka berdua tu or bila perasaan mereka berkembang etc sehingga ttiba mereka dah cium-cium. 

Kedian Andrew Garfield pulak badannya agak sekeping dan nampak agak janggal bila pakai kostume tu. Plus kepala dia nampak besar tatkala leher dia agak panjang. Peter Parker suppose to be nerd tapi ke-nerd-an dia tak terserlah ar. Dia lebih ke arah pemberontak. 











The good part selain part gelap dan serius bagi aku ialah kissing part. Entah apsal bagi aku kissing part tu memang berjaya ar. Cuma Emma Stone nampak lame pulak berambut blond berbanding sewaktu dia berambut ginger red dalam Zombieland yang HOOOOOOT...!!!!














Keseluruhan, kena tunggu film kedua dulu.. Huhuhuhu.

2 comments:

Bahrain said...

dah tgk ea movie spiderman?...
gamaknya filem nie base la sbb sama macam spiderman 1st..hmhmhmh

Aj Abdullah said...

yap, kira kalau novel masih dalam bab pengenalan lagi ar. so kena tunggu filem kedua. btw bahrain, gi mana2 cinema then tengok cerita nih cepat..