Wednesday, February 25, 2009

Mohd Firdaus Abdullah

(yg aku x sempat kenal)(post kali ni x ada kaitan ngan Datok Mohd. Firdaus Abdullah atau org2 yg cukop banyak sama nama ngan dia)

Msj terakher dari dia ialah dia tanya aku apa keputusan exam semester tu (sem 1 tahun 2). Bila aku jwb n tanya dia balik then dia sunyi. Yap. Itu msj terakher antara kami. Minggu pertama semester dia x dtg. Aku dan DIDI positifkan diri. Waktu tu banjir besar di Johor. Then minggu kedua n ketiga jugak dia x datang. Dia dah terlepas minggu tambah n gugor kursus. Then kami pasti dia dah benar2 berhenti.

Then budak kelas start tanya sbb kenapa DAUS behenti. Aku kata x tahu. Aku ckp x tahu. Ada kisah yg hanya aku dan DIDI saja yg tahu. Cuma pd hari2 terakher sebelom semester pertama tahon 2 tamat, pd hari exam, aku mmg ada bagitau ttg nak behenti. Sbb x boleh nak terima plajaran. Ttg surat amaran dr prof Idris (yg aku dpt lebih psl x slalu ponteng kelas dia). Tp at the end dia kata kalu kami gagal kedua2 paper prof then kami akan xtent sama2. Tapi aku x gagal. Even dia dpt result jaoh lebih baek dr aku. Tp dia pulak yg behenti.

Kemudian dgr cerita dia dpt polis (melalui msj DIDI ngan dia). Kami tumpong gembira. Kami gembira psl dia kawan dan dia dah start kehidupan baru selepas behenti belajar. At least dia x akan terkurong d rumah sambil jatoh cinta ngan anak perempuan jiran dia. Then dia cerita ttg pengalaman best masa latihan polis. Ttg itu. Ttg ini. Tp at the end rupa2nya cerita dia hanya penipuan. Aku x tahu atas sbb apa dia mereka2 cerita. Duh. DIDI sangat kecewa. Aku sangat kecewa. Dia tipu kami. Sekali lagi.

Then dia start balik belajar. Di UPM. Ada 1 masa DIDI sangat teruja pasal DAUS janji nak jumpa kami. Aku x tahu apa feel aku waktu 2. Gembira atau marah (atas apa yg dia bwat pada DIDI). DIDI dah plan mcm2 tp at the end dia batalkan saat2 akher sekali lagi (atas alasan awek dia ttiba nak jumpa). Then DIDI call aku. Dan dia menanggis sekali lagi. Sbb yg sama: DAUS. Dan aku makin x dpt maafkan dia.

Then 1 hari aku terjumpa NORMAN. Dia bagitau aku pd malam DAUS bermalam d bilik dia (b4 dia nak jumpa kami), masa tidor, nafas DAUS bunyik pelik, dia batok2 then keluar darah.

Mohd Firdaus Abdullah yg x sempat untok aku kenal. Yg aku x pasti ejaan nama sebenar ko. Yg aku x ingat nombor matrix ko. Yg aku x pasti ko asal Johor atau Pahang. Yg aku x pasti ko dudok Felda mana. Yg aku x tahu kenapa aku x pernah try nak msj or call ko walupon aku masih simpan nombor ko. Yg aku tahu ttg ko cuma ko gila teruja suka pd serunding yg emak DIDI bawak dari Kelantan. Ko sanggop bawak beg DIDI stiap kali tamat kelas semata2 untok habuan makanan dr DIDI. Yg suka menipu org ngan muka x ada emosi. Yg rapat ngan NORMAN. Yg selalu berhubong ngan AWIN. Yg awal2 kelas dulu ko suka ngan 2 org minah dlm program LINGUISTIK. Yg punya imaginasi terlampau. Yg menyertai Kelab Kompang Kolej UO. Yg mengundi pari pembangkang dlm pilihanraya U. Yg pernah dudok di bilik berhantu. Yg ajar aku cara handle DIDI kalu dia merajok. Yg tolong pilih nombor telepon untok aku yg aku still masih guna sampai sekarang. Yap. Stiap kali aku lihat nombor telefon aku then aku akan sentiasa ingatkan ko. As a kawan.



DAUS,
Kalu ko baca post ni then aku nak bagitau ko yg DIDI sangat2 sayangkan ko as a kawan. Dia x pernah ketawa shingga kluar bunyi2 pelik tu lagi sejak ko pergi. Aku x mungkin dpt ganti tempat ko sampai bila2. Kalo ko belom jumpa dia then pegi r jumpa dia. Ko selalu sangat bwat dia menanggis wei. Dan yg terakher, JANGAN TIPU ORG lagi. Jangan sampai kamiorg pegang pada prinsip DENGAR BOLEH TP PERCAYA JANGAN.


Aku masih simpan msj DIDI pada mlm yg sama dia menanggis shari b4 ko nak kemas barang b4 keluar dari UKM:

"sampai hati DAUS. Esok aku memang x nak jumpa dia. Biar dia pergi mcm tu jer kalo tu yg dia nak. Aku takkan jumpa dia. Ko jangan ckp pape pasal aku depan dia. Dia mmg nak putos ngan aku.."


Tp then DIDI menyesal psl x sempat jumpa ko ari tu. Aku pon…

6 comments:

财务自由者 said...

However you came to learn about Global Domains International, get ready for your life to change for the better, forever. You will soon join a global family of thousands of excited individuals, from all walks of life, in more than 180 countries worldwide.
1000s of people worldwide are earning quiet fortunes, from their homes, even while they sleep. Are you next?
Income For Life™ GDI 7 Day Free Trial http://www.freedom.ws/?language=english&sponsor=hotme117

提供一個能簡易擁有個人賺錢工具,創造永續不斷的終生保障收入機會!
讓您免費體驗全球爆發性的全新網路商機,七天免費試用
http://hotme.ws/index_fan.htm

提供一个能简易拥有个人赚钱工具,创造永续不断的终生保障收入机会!
让您免费体验全球爆发性的全新网路商机,七天免费试用
http://www.hotme.ws

簡単なツールを提供することを個人的な利益を作成して持続可能な保護のための生涯所得のチャンス!
を使用すると無料で体験して世界が発生した新しいインターネットビジネスの機会を、 7日間の無料試用版
http://www.freedom.ws/?language=japanese&sponsor=hotme117

간단한 도구를 제공할 수있습니다 개인적인 이익, 지속적인 수익의 기회를 보호하기 위해 지속적으로 삶의 창조!
세계를 경험하실 수있습니다 무료로 인터넷의 새로운 사업 기회가 발생, 7 - 일 무료 체험
http://www.freedom.ws/?language=korean&sponsor=hotme117

Puede proporcionar una herramienta simple para el lucro personal, en constante creación de oportunidades de ingresos para la protección de la vida!
Le permite experimentar el mundo libre del brote de una nueva Internet oportunidades de negocio, los siete días de prueba gratuita
http://www.freedom.ws/?language=spanish&sponsor=hotme117

Kann ein einfaches Werkzeug für den persönlichen Gewinn, ständig die Schaffung nachhaltiger Einkommen Möglichkeiten für den Schutz des Lebens!
Ermöglicht die Erfahrung der Welt, die frei von dem Ausbruch eines neuen Internet-Geschäft Gelegenheiten, Sieben-Tage kostenlose Testversion
http://www.freedom.ws/?language=german&sponsor=hotme117

Peut fournir un outil simple pour un gain personnel, constamment créer des possibilités de revenus durables pour la protection de la vie!
Permet de connaître le monde libre de l'éclatement d'un nouveau site Internet des occasions d'affaires, de sept jours d'essai gratuit
http://www.freedom.ws/?language=french&sponsor=hotme117

Pode fornecer uma ferramenta simples para lucro pessoal, constantemente criando oportunidades de rendimento sustentável a protecção da vida!
Permite a você experimentar o mundo livre da eclosão de uma nova internet oportunidades de negócios, sete dias de teste gratuito
http://www.freedom.ws/?language=portuguese&sponsor=hotme117

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

fuyoo.. mamat ni bkomunikasi ngan aku guna bhs portugal, french, german, spanish r. Aku ada belajar french "ill impersone les determino.."

Anonymous said...

aku nak tao lebih lanjut tentang brader yg ko x semapat kenal nie.... story dier, agak menarik perhatian aku.... walaupun jarak kaki terlalu jauh untuk aku kenali brader nie n korang, tapi xsalahkan aku nak dekatkan kata2 aku ngn korang... huhuhu so, bley citer lagik hal brader tu??

Anonymous said...

aku nak tao lebih lanjut tentang brader yg ko x semapat kenal nie.... story dier, agak menarik perhatian aku.... walaupun jarak kaki terlalu jauh untuk aku kenali brader nie n korang, tapi xsalahkan aku nak dekatkan kata2 aku ngn korang... huhuhu so, bley citer lagik hal brader tu??

Anonymous said...

aku lah brader yang dimaksudkan...

Anonymous said...

siapa ko, brader yg dimaksudkan sebenarnya?