Friday, December 19, 2008

Jobs and career


Tadi Uda called, as usual dia akan cakap dan cakap (ya, kakak ipar, suami anda sedang membebel panjang). Sekali lagi dia persoalkan sama ada aku tetap dgn pilihan kursus aku pilih ni. Dia cuma kata ‘dia x halang aku amik kursos ni as kerjaya tp dia lebih yakin ada kerjaya laen yg jaoh lebih sesuai dgn aku kat luar sana..!!’.

Dia kata perbezaan besar kami ialah: aku kreatif dan dia pandai cakap. Dia kata aku boleh cipta something great hanya dari sumber yg terhad. Dan dia x nak wat happened pd Along dan Angah belaku jugak pd aku. Aku paham. Mmg dlm adik beradik cuma Uda saja yg x lahir ngan otak seni. Tp sekarang Mereka dah behenti. Semua bakat yg ada dah hilang. Hilang selepas penat bekerja. Hilang selepas sibok ngan anak2. Dan Uda x nak kalu dah bwat pilihan yg kurang sesuai, apa kelebihan yg aku ada akan hilang. Tp nak x nak kena trima gak yg sejak habis U, aku dah x sentoh kertas lukisan lg. Menulis pon ambik masa stengah jam dudok tanpa tulis apa2.

Uda slalu kata yg aku perlu carik kerja dari apa yg aku minat, dari kelebihan aku. Dia suroh aku amik designing, photography etc. itu mmg kelebihan aku. Tp still bila bab cita2 (yg aku x pernah ada sejak dari kecik lg) aku tdiam. Mmg r aku ada impian nak keja kat Mc D (then leh layan French fries hari2), kedai buku (leh baca buku free ari2), kedai jual cd (leh pinjam disc blue ari2. Ceh), kedai cenderahati, kedai barang antic etc.

Im searching 4 a career, not a job. A job is perkara yg kita bwat semata2 untok dapat gaji stiap hujong bulan. Aku x nak kerja kerajaan. Aku x nak dudok dlm office. Aku x nak tperangkap dlm aircond. Aku x nak kerja pakai kemeja dan tie. Aku x nak menghadap computer 24/7. Aku x nak bwat something yg rutin. Aku nak kerja yg bwat aku berpeloh. Kerja yg mmbuatkan kulit aku tbakar.

Uda cakap apa yg dia belajar dari pengalaman dia. Dan dia x nak aku alami benda yg sama. As dia kata yg dia dah tperngakap kat dunia 2. X leh nak keluar lagi. Dia dah 26 (bbrapa hari lagi), dah kawen, bakal ada baby. So dah ada komitment yg besar. Dan aku dah nak masok 24 (bbrapa hari lagi. Ceh) dan dia x nak aku bwat kesilapan. Dia nak aku carik something yg boleh mencabar kreativiti aku.

Aku mungkin x boleh nampak diri aku sendiri. Dlm cermin hanya ada pantulan. Mungkin dia nampak sesuatu yg aku sendiri x sedar. Tp aku nak kehidopan yg laen.

7 comments:

Megs said...

hi,actually akulaa mr anonymous yang arituh...it's nice reading your blog..entry ko kali ni mmg aku suke...mmg life is full with decision making dan kite tak nak kesilapan family members kite berulang lagi kt kite kan???apa2pun yang penting...from my 2cent opinion..u need to be realistic, figure out the best in you and make it useful...

mynameisnazir said...

thanks megs 4 the last comment. Realistik? Tp bunyik cam perlu bwat something such: kerja kerajaan sampai umor 55, kawen pada 28, ada anak pada 29, 30 & 31, then tua makan duet pencen dan bbahgia ngan isteri sampai the end of life.. istilah biasa untok realistik kot... wakaka

Megs said...

well, i used to have lots of dreams yang sangat tak masuk akal before...trust me,i'm no different from you too.unless ko dapat make sure yang ko dh ready ngn sume backups and plan b,c bla3x...so make sure, if you wanna work out your plans,consider all factors..i'll up for everything u decide...go dude!!

~cma~ said...

ait aj...really agree with u bro..aku pn nk search for a career not a job semata2..sbb tu aku pulun gak berusaha nk buat diploma terjemahan pasni (tu pn ramai org persoalkn knp aku x nk amik master linguistik)..pasni kemungkinan bsr aku study sorg je utk diploma siswazah ni tp dr.simah dh tlg aku jd i'll prove to her that i really love this field n keen on having a career as a translator...aku nk jd cam dr.nursimah...hehe...btw,just choose what u really want cos at the end of our world,it'll be just ourselves who feel the effect...worse come to worst kite je yg akan rs...so biar kite yg determine our future...its not a job itself who will determine our future kan..just my 2cent yg sgtla pjg..hahaha...aj...ajor aku tukar background cntek cam blog ko ni j..plishhh...huhu

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

thanks again megs.. tp bila kena consider faktor2 laen last2 banyak benda yg x akan d bwat. (one of the reason y aku slalu btindak tanpa guna otak).. so amcam?

~cma~ pon nak wish thanks gak. wei aku mana ada background. hitam je r

Mie Amour said...

aj..ko wat part time photography ngan videography org kawen ke..musti best sbb ko sgt2 kreatif..aku trkilan xdpt pentaskan idea ko ms teater knvo dulu smata2 wat teater atas idea cetek aku yg xbest!

yana aka misae said...

my dear bro in law.. what i know.. dont stop your talent n dreams.. looking for good career yg boleh memuaskan hati n sesuai dgn jiwa..

sb kalo da buat sesuatu yg xkena pada jiwa.. its too late alrady.. u will end up in a normal life yg biasa..

sometimes mmg betul org lain yg jd cermin utk kita melihat diri kita sndri.. belajar safety bukan sesuatu yg sia2, tp kena igt can u actually take dat to be your career?

yeah i know my husband tu kuat membebel.. standard la ari2 dgr dia berceramah.. but its for a good thing actually... so keep up your good work.. cari network.. i think u can pull out something..take dat as a challenge..

chayo2 bro in law!