Friday, September 7, 2012

Memoir Of An Imaginary Friend Review

Korang ada imaginary friend tak masa kecik dulu? Kalau jawapan korang ya then it is biasa lah kot tapi kalau jawapan korang 'Yaa, ia masih kekal bersama aku sampai sekarang (sekarang merujuk usia korang dah 20++ ar)' then there must be something wrong with you. Hmmm..


Aku tak pasti sama ada aku pernah ada imaginary friend tak pada masa aku kecik dulu. Sebab rasanya aku anak bongsu dan aku sentiasa ada abang dan jiran-jiran anak polis masa kecik dulu so aku rasa imaginary friend tak pernah sempat wujud kot. Sebab mostly bebudak yang either anak tunggal, kejiranan x ada bebudak seusia, or punya imaginasi tahap hebat jer yang mampu menghasilkan imaginary friend. Plus aku punya masalah sukar menghasilkan imaginasi sehebat tu even sampai sekarang. Hmmmm..

..

Masa aku gi bookstore last Monday nak carik novel untuk dibaca then bila aku ternampak buku ni terus pandangan aku stop kat situ buat seketika. Entah apsal aku sangt tertarik ngn buku yang punya tajuk yang amat panjang recently. Mungkin sebab kalau satu novel ni tajuknya sangat pendek then kita leh fikir banyak kebarangkalian apa yang leh berlaku sepanjang novel tu tapi once tajuk novel tu sangat panjang cam novel ni: Memoir Of An Imaginary Friend then kita tahu yang ia ialah tentang Imaginary Friend tu jer. Hmmmm..

Walaupun cover novel ni rasanya sangat ringkas cam logo kemerdekaan Malaysia yang ke-55 lepas but still aku  terus nak beli buku ni (walaupun reality aku dah aim awal-awal 2 novel lain nih. Hmmm). Balik rumah aku terus baca dan semalam (Khamis) baru tamat. Then korang leh agak ar kot yang novel ni biasa-biasa jer sebab kalau novel yang best then it takes less than a day ar untuk aku tamatkan. Then aku leh kata yang prediction korang tak sepenuhnya betul ar. Wakaka

Novel ni bermula ngan agak perlahan tapi tak lah sampai tahap membosankan. Ia lebih kepada cam korang sedang mendengar anak buah korang yang baru jer masuk tadika tengah cerita tentang kawan dia kat sekolah, apa cikgu dia ajar bla bla bla. Walaupun ia comel tapi it seem like korang dah alami benda yang sama cam last 20 years. Effectnya tak sama berbanding kalau kawan seusia korang cerita benda yang berlaku in their life yang korang terus leh relate ngan life ko gak.

Cerita ni narratornya ialah BUDO iaitu imaginary friend kepada MAX. Max is a special kid yang masih bersekolah rendah yang mengimaginasikan yang imaginary friendnya tua beberapa tahun dari dirinya so most all of this story lebih kepada bagaimana persepsi kanak-kanak melihat dunia. Dan ada beberapa part ar yang akan buat korang tersenyum sendiri sebab ada words yang as an adult ia adalah biasa tapi big deal for the kids. One thing yang akan buat korang tabik spring pada penulis buku ni ialah sebab dia dengan berjayanya menghasilkan penulisan yang seolah-olah ia memang kanak-kanak yang menulis. Hmmmm..

Penulis gak ngan bijaknya menghasilkan dunia imaginary friend ni ngan rapi dan terancang seolah-olah dunia tu memang wujud dia sekeliling kita. And each and everyone of us mungkin pernah ada imaginary friend sendiri tapi as kita do not believe in them anymore then 'mereka' poop dan hilang. It hard untuk aku jelaskanlah sebab korang kena baca ar. Plus penulis ni jugak akan buat korang terfikir: just because korang tak nampak sesuatu tu then tak makna ia tak wujudkan? Hmmmm

Then bila ia dah masuk konflik utama dalam cerita ni bila there an accident happen to Max dan start dari bab tu aku yakin korang akan terus baca novel ni terus sehingga ke penamat. Aku cukup yakin once korang masuk bab tu then korang tak akan senang dudok ar. Ia akan jadi sangat-sangat mencemaskan. Korang akan sumpah seranah dan dalam masa sama may be korang akan respect pada penjahat dalam novel ni. Aku tak nak bagitahu what happens sebab nanti akan menspoilkan minat korang baca gak. 
























Dan aku pulak ialah seorang yang tak suka happy ending pada sesebuah cerita dan novel ni totally menepati kehendak aku. So kalau korang nak tahu what happen to Max and Budo then dapatkan buku ni. Cukup pasti aku bagi hint yang memoir ialah perjalanan hidup seseorang since dari lahir hingga endingnya so someone memang akan mati pada ending buku ni tapi siapa dan kenapa ia tak happy ending bagi aku? Baca sendiri. Hohoho














Cukup pasti buku ni tak bermula ngan bab 1 dan aku tak tahu kenapa.

4 comments:

>Misz Farah..?< said...

saya pernah ada imaginary friend. ingat lagi sampai sekrang. heh.. imaginary friend wujud sebab budak-budak tu lonely, as in giler giler lonely dgn parent yg sibuk mengejar hal dunia dan bla bla bla..

point yg saya nak cakap hanyalah, imaginary friend tu ade, dan saya pernah ada satu. dulu. sekian. =)

Aj Abdullah said...

seriously, miss farah? wow, bestnya. cam x caya jer yang ada still orang leh ingat pada imaginary friendnya masa kecik dulu. teringin sangat nak tahu. btw you must read this book laa. recommended by me. hmmmm

Muhammad said...

errr berkawan dengan diri sendiri,itu dikira imaginary jugakah ?


Aj Abdullah said...

Entah laa. Pun tak tahu nak kelaskan tu dalam kumpulan apa. Even aku sendiri kekadang rasa dalam diri ni ada beberapa orang yang sedang berlawan cakap. Adakah itu juga imaginary friend..? hmmmm