Thursday, January 14, 2010

Untitled

Teringat sewaktu darjah 4 dulu. Waktu tu kami sekeluarga dudok di flat polis marine Sarikei. Ada 1 hari tu masa nak gi sekolah aku terjatoh dari tangga flat. Dan bila balik rumah, emak bising2 pasal aku x bagitau dia pon. Dia dapat tahu accident tu pon tru jiran tingkat bawah. Even as time goes by, emak pernah menanggis kata aku x percayakan dia sebab aku x pernah share apa2 pada dia. Aku x macam Uda yang share almost everything pada dia. Tapi bukan aku. Then bila fikir2 balik, aku lah satu2nya ahli yang paling kurang bersuara dalam family. Hmmm…

Among friends, aku ialah telinga. Mereka akan bercerita, bercerita dan bercerita. Then bila turn aku nak bercerita, mereka akan potong dan terus bercerita, terus bercerita dan berterusan bercerita. At the end they will thanks me sebab sudi mendengar dan kongsi rahsia. So aku senyom. Then mereka akan kata betapa mereka jealous nak jadi aku. Sebab aku x ada masalah pasal aku sentiasa senyom dan ketawa. Sentiasa bwat orang laen senyom dan ketawa. So aku berjenaka dan ketawalah sepertimana yang mereka mahu.

Dan masa berlalu dan aku kekal sebegitu: sepertimana yang mereka mahu.

Bercerita pada apa yanbg mereka mahu dengar..

Tersenyum

Dan ketawa…



So in the middle of last March, bila aku dapat tahu tentang ‘rahsia besar’ tu… aku jadi sangat2 takot. Sangat2 takot. Aku x mampu nak tanggong bebanan tu sesorang tapi dalam masa yang sama gak, aku x mampu nak share benda tu pada sesapa pon. Not even to Uda: orang yang paling aku percaya. Pasal waktu tu dia dia sangat2 bahagia. Sangat2 gembira ngan kandungan kakak ipar masa tu. Then aku decide yg aku x nak share probs tu pada dia or pada sesiapa pon. Sebab aku x nak kegembiraan yang ada pada Uda or sesiapa pon hilang hanya sebab bebanan tu. So aku simpan ‘rahsia’ tu sesorang untuk satu tempoh. Kemudian aku berhenti kerja dan lari dan bersembunyi di RRC.








Tadi entah kenapa ttiba hati aku tergerak untuk bukak salah satu buku yang dihadiahkan oleh seorang kawan. Rrupanya ada tertulis sesuatu pada halaman belakang buku tu. Kalau aku x tergerak hati nak belek2 buku tu tadi pasti aku x akan tahu tentang nota tu sampai bila2.

Aku mintak maaf andai selama ni aku bwat ko marah, kecewa, terluka etc. Aku boleh bersumpah atas nama tuhan ko dan atas nama tuhan aku: aku bukannya x nak share story of my life sebab aku x percayakan ko. Aku sangat2 percayakan ko. Cuma aku bukan jenis yang nak share cerita hidop aku pada semua orang. Ko tanya r pada parents aku or pada family aku. Mereka hanya tahu aku pada bahagian yang mereka oerlu tahu saja. Sebab cerita aku bukan cerita gembira. Bukan cerita yang akan bwat orang ketawa. Dan kalu ko fikir ngan share cerita tu leh release bebanan tu then ko salah.. it will turns worst.. sama cam situasi aku x nak share ‘rahsia’ tu ngan my bro: Uda… sebab aku sangat2 sayang bro aku then aku x nak masalah aku akan bwat kegembiraan dia diragut. So aku bwat perkara yang sama pada ko dan kkawan yang laen gak..




Dan mungkin gak sebab aku dah terbiasa melarikan setiap perasaan serius dengan senyuman dan gelak tawa.




I still remember sewaktu di RRC, pada malam aunt ko meninggal. Aku tanyo ko apsal ko x balik sedangkan saat tu may be saat terakhir ko akan tengok aunt ko. Then jawapan ko: tengok orang sedih dan menanggis akan bwat ko sedih dan menanggis gak. Kedian kita lepak Mc D ngan kkawan laen. Aku sangat marah pada ko sebab ko boleh ketawa dan bwatkan yang laen ketawa gila2 seolah2 x ada apa2 yang berlaku sedangkan yang pergi hari tu ialah orang yang sangat rapat ngan ko.




So, can I do the same to you? Sebab aku nak teros tengok ko tersenyom dan ketawa..

















Tahun ni aku mulakan kisah hidop aku ngan berkongsi dengan dunia 1 perkara yang selama ini aku cukop2 rahsiakan: hari jadi aku. Mungkin ia sekadar 1 langkah kecil tapi setiap perjalanan yang panjang juga perlu bermula dari langkah pertama kan.. berhenti berlari... berhenti bersembunyi...

3 comments:

Anonymous said...

duh j..., ko ibarat klon aku la.... byk brahsia tp, skali skala ya ko plu seseorang utk luahkn prasaan la bro.... aku rasa mun aku simpan rahsia ya lmak glak, aku jd gila bh... so, masa kat rrc ya, ko la org paling dekat ngn aku even kita bru kenal.... n gine2 pun aku minta maaf byk2 sb bebankn ko ngn probs aku, n sgala tingkah laku aku yg kureng ckit la.... n tq for being there... mcm yg aku nyatakn, if u need anything, you know to whom u cn rely on.... thanxzs bro....

Anonymous said...

duh j..., ko ibarat klon aku la.... byk brahsia tp, skali skala ya ko plu seseorang utk luahkn prasaan la bro.... aku rasa mun aku simpan rahsia ya lmak glak, aku jd gila bh... so, masa kat rrc ya, ko la org paling dekat ngn aku even kita bru kenal.... n gine2 pun aku minta maaf byk2 sb bebankn ko ngn probs aku, n sgala tingkah laku aku yg kureng ckit la.... n tq for being there... mcm yg aku nyatakn, if u need anything, you know to whom u cn rely on.... thanxzs bro....

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

aku yang patot minta maaf... x pernah probs ko menyusahkan aku sedikitpon.. x da perangei ko yang membebankan aku...