Wednesday, January 21, 2009

Hilang

(Aku tulis blog ni slepas membaca blog sorang kawan yg bernama enche EPONG yg kehilangan dompetnya.. )

Then teringat r masa2 sekolah dulu. Beberapa kes r bab benda hilang2 ni. Biasa r ada orang tangannya panjang. Ada yg pendek jer. So ada r 1 bab masa form 6 ni. Ada sorang minah ni hilang duit r. Duit 2 pulak dsimpan dlm kelas. Mmg kecoh r bila duit minah ni hilang. Tp awal2 ni mmg x ada sesiapa r jadi suspek. Then kemudian banyak r yg kena isolate jadi yg tertudoh. Muka samseng. Muka otak kotor. Muka pencurik. Muka miskin. Muka perlukan duit. Muka anti minah 2 r. Makin lama makin banyak r yg kena label x tentu pasal. Dlm masa sama banyak gak ada r usaha yg dbwat oleh dia dan kkawan baek dia. Bagi warn, bagi intensif r tp still x jumpa gak duit 2. So pendek cerita nya ttiba selang bbrapa hari, belom reda lg isu duit minah 2 hilang then duit sorang mamat ni hilang jugak. Pulok…!!

So korang tau r kan apa ksimpulan cerita ni?

Mamat yg hilang duit the othe few day 2 r yg curik. Terkezot bila mamat tu kawan rapat minah tu. Punye r concern x tentu hala bila dpt tau minah 2 hilang duit. Bising r mulot dia. Guna pelbagai cara nak tolong. Akher2nya… duh..!!

So kesimpulannya: kita x leh r ngan mudah tudoh org2 tertentu as pencurik hanya sbb dia miskin, dia x leh beli baju mahal, dia dari keluarga x kaya, dia x mampu beli barang2 branded, baju bundle, dia asal kampong. Pasal banyak kes2 curik yg belaku sejak dari zaman sekolah sampai r sekarang ni kebiasaanya di lakukan oleh org yg rapat ngan kita. Org yg amat amik berat, risau ngan apa yg blaku, bwat banyak usaha carik sapa pencurik, event org yg paling kita x sangka mampu curik barang kita.

X tmasok bila dia ttiba boleh hilang barang jugak dlm tempoh terdekat. Sangat bodoh r kalu dia bwat benda yg sama.


Pasal apa aku ckp psl 2? Pasal kkawan aku pon jenis kaki ‘amik barang org tanpa izin’ gak. Diaorg anak org kaya gak. Bapak mampu beli banyak benda. Tp still nak amik gak. Kepuasan wei..!!

So org yg amik dompet enche EPONG n ssape pon, bagi balik r. mmg r IC kalu jual leh kira mahal gak pendapatannya tp x baek r… x berkat..



Plus pasal apa aku nak kuarkan blog ni gak? Pasal dulu tangan aku pon panjang gak… Dulu 2 bile? Ar… huuu (nada mengeluh)

3 comments:

razy san said...

wah a.j kali aku sgt sokong thdp posting ko ni..tu la kan, kdg2 org ske sgt hina mereka yg x staraf dgn diorg...padahal sgala kekayaan tu bkn dr hasil peluh mereka sndiri, tp mak bapak mereka..btoi kan.. more thing stp insan de kelebihan masing2 wlpn mereka tidak s'sempurna spr insan lain(betoi ke ayat aku ni)wakakaka

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

ko ni asyik setuju jer atas apa yg aku tulis. x best r lagu ni. wakaka. ayat ko tu sebenarnya lengkap ngan subjek, predikat plus ada objek lagi belakang. kira dah cukop gramatis r. (ceh.. jawapan a mantan linguistik)

razy san said...

bkn slalu pn stuju,wakaka..wei jgn ckp psl linguistik sbb aku dh pening bljr linguistik sem ni..huhuhuh