Tuesday, March 30, 2010

Seriously serious

Aku pernah tanya beberapa orang kawan tentang persepsi pertama diaorang masa first2 jumpa aku dulu. Mostlynya akan kata aku ni mamat yang sombong. Even some akan kata yang mereka sangat takot nak tegor aku. Then bila aku bwat muka serius kat depan cermin, memang berlagak dan ganas. hmmmm… .



Petang semalam aku gi taklimat program penempatan siswazah (or also known as pemerkasaan among Sarawakian r). Gi ssorang je ke Dewan Undangan Negeri Sarawak (DUN) yang baru. Entah kenapa start dari parking motosikal skitar 2PM sampai masa balik 5PM, aku boleh bercakap tanpa henti. Jumpa je ssapa teros ringan mulot cakap dan cakap. Is seem that cam dah kenal lama sedangkan baru first time jumpa. Then gi tempat laen lagi cakap lagi ngan orang laen. Cakap benda yang terlalu camx sesuai cakap ngan orang2 yang pertama kali jumpa… hmmm….

Then terjumpa 2 orang kawan 1 sekolah menengah dulu yang bothnya sangat2 rapat iaitu ROZANNA YUSOF aka JUERA yang dah kahween last APRIL (yang saiz badan dia double or triple berbeza dari saiz dia sekolah dulu dan dah hampir nak menyamai saiz emak dia) dan ASMAH ARIFFIN (yang sedikitpon x berubah.. Hmmmm). So makin rancak r idea perbualan aku.

Kedian terjumpa plak ngan angkatan seGEMS iaitu AMIROL (‘ustaz’ yang aku pasti dia x kenal aku pon), AZAN (yang tengah berbahagia ngan awek dia plus x berenggang sikit pon wei) dan SHAH REEZA. Dan yang pelik gak semalam ni, sewaktu 2 bulan kat GEMS dulu leh kira r patah perkataan aku cakap ngan mamat ni. Kira kurang 5 patah perkataan dalam tempoh 2 bulan r tapi semalam cakap ngan dia ngan gelak ketawa cam dunia tanpa sempadan r (plus aku x tau r plak ko baca blog aku ni.. hmmm..)



So ada r yang kuar statement ‘So apa masalahnya kalu aku ni nak cakap banyak?’


Sepanjang tempoh 25 tahun hidop ni, pola aku bercakap agak pelik sikit r. Contoh cam kalu kkawan masa GEMS jumpa kkawan masa Universiti jumpa kkawan masa sekolah menengah jumpa family jumpa lagi orang2 yang aku kenal kat what ever event aku pernah gi then pasti mereka akan bagi persepsi yang berbeza tentang aku.

Pendek katanya in certain2 events aku sangat2 diam dan menyendiri tapi event laen plak sangat2 ramah dan happening. Cam orang yang berbeza.

Sejujornya aku x perasan r sehingga ada yang mulai kuar statement cam tu. Contoh cam semalam kawan yang bernama Juera ni kata aku sangat2 senyap masa sekolah dulu tapi sekarang mulot x berhenti bercakap 24/7. Sama cam kkawan yang kenal aku masa form 6 dulu pasti akan kata aku ni sangat2 sombong dan bawak kepala sendiri tapi bila zaman U, aku jadi someone yang totally different.

Ingat lagi pernah date ngan sorang girl ni. most of the time dia memang banyak cakap ngan ayat2 chomel yang menceriakan r tapi 1 hari tu dia leh diam then aku persoalkan r. jawapan dia ‘sebab aku banyak cakap ari tu..’ even entah apsal semester tu gak aku sangat2 banyak cakap sehingga family hairan sikit ngan ‘keceriaan’ aku yang pelik masa cuti 2 bulan (pasal kalu kat rumah aku sangat2 kurang2 bercakap).. tapi the next sem aku kembali reda.. hmmm…



Kadang2 aku sendiri pon x paham. May be sebab aku ni manusia yang hidop based on mood. Bila mood aku baek then aku bercakap r tanpa henti tapi kalu aku moody then jangan harap nak kuar 1 frasa or praklausa pon (ayat seorang linguist). Or may be sebab persekitaran or orang2 yang berada kat situasi tu..


Or ia adalah cara aku untok mengalih tekanan dan stress yang ada. Cam masa aku joins GEMS dulu aku jadi sangat2 hyperceria disebabkan tekanan yang besar masa tu.. tapion what ever reason sekalipon, yang pastinya stress dan perasaan give-up yang terpendam sekitar sebulan lebih tu dah hilang sedikit sebanyak....


















Thanks untok kkawan yang sudi bercakap, mendengar dan ketawa bersama.. dan yang menghantar sms dan mms… hmmm…

2 comments:

Aida Hazlan said...

kamek lah insan yang banyak bercakap. semenjak dah kerja kmk jadi pendiam :(

Aj said...

oook tedah.. what happen to Aida yang terdahulu? Dont worry, cari tapak n survey persekitaran dolok... hmmm... chaiyok