Wednesday, July 1, 2009

His Story


Post kali ni aku kuarkan bukan bertujuan untuk mengkritik dasar kerajaan negeri or menuju khas untok mana2 parti politik. Post ni dikuarkan khas sebagai khidmat social aku as an individual kepada komuniti masyarakat sedia ada.

Bagi masyarakat Sarawak yang khasnya berada di Bandaraya Kuching pasti dah tahu kan what happen along Jalan Gambier? Last few month Pasar Cekor, Pasar Ikan sehingga penghujong area Lorong Sempit Dock Yard dah dikosongkan. Dan dalam minggu ni usaha penghapusan bangunan dah bermula.

Kalau korang perhati betol kat setiap bangunan sepanjang Sungai Sarawak, korang akan sedar betapa bangunan tu dah berdiri sangat lama. Satu bangunan tu siap dibina pada 1929. Gosh. Aku gila tergamam. Tahun tu gabungan Malaysia belom dibina. Tanah Melayu belom merdeka. And even perang dunia kedua pon belom meletos. Tu zaman pentadbiran family Brooke kat Sarawak.

Aku sangat2 tergamam plus terharu bila tengok bangunan2 tu semua dimusnahkan just cam tu jer. Cam x ada usaha pemuliharaan langsung. Memang r idea nak bwat pembangunan. Tapi kenapa perlu hapuskan nilai sejarah untok pembangunan? Sebab nak bwat legasi sejarah baru? Or guna alasan unttok tarikan pelancong? Duh, Negara barat dah jaoh lebih maju. Kalu setakat nak tengok bangunan canggih better layan negara diaorang sendiri.

Even kalu kita tengok banyak negara2 tarikan pelancong n Negara maju laen menghargai nilai sejarah diaorang. Ada yang pulihara setiap bangunan silam and jadikan ia sumber tarikan pelancong luar plak.



Bila tinggalan sejarah di Iraq musnah akibat perang then semua bising. Tapi bila nilai sejarah dimusnahkan depan mata, still ramai yang masih x ambik peduli…





Aku sangat kecewa. Mungkin ini harga sebenar pembangunan.

6 comments:

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

lupa asal usul... lupa diri... kekayaan sejarah lebih bernilai dari kecanggihan teknologi.. bukan bermakna hidup dalam zaman kuno.. tapi pandai2 lah jgn sampai merosakkan tinggalan sejarah...

nway, boleh aku tau parti politik mana yg pegang kawasan tuh?

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

wah syg da jak eh bangunan ya koh

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Nizam, politik mana? Duh, aku x leh ulas lanjot. Nanti aku masok ISA plak.. Biar r orang sarawak sahaja yg tahu politik diaorg. Naya wooo...


Ieeza, dsebabkan aku belom ada awek then aku kena r sayangkan benda laen termasok bangunan. wakaka

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

adehh..tedah AJ.. wat apa syg kat bangunan. syg kat kmk jak cya wakaka...

albategnius said...

sian..dulu busy time hjg minggu..
now, sunyi sepi..lengang...
hanya b'temankan bunyi enjin pak cik penambang..
adeh, aku dh b'jangkit dgn cara ko b'mdh...haha..

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

ieeza, ya lah kitak misterius gilak sampei x negor kamek kat GEMS dolok. kui3

albategnius, pahal ko bertemankan bunyi enjin pak tambang indah? ko tido kat dlm perauk tambang kah pok? kui3