Thursday, November 13, 2014

Seekor Ironi Bernama Prosiasis

Kalau kau ialah penghidap psoriasis (or apa-apa penyakit sekalipun realitinya) then akan ada sentiasa individu-individu prihatin di sekitar yang akan ringan mulut untuk bagi nasihat, pandangan, cadangan tentang kaedah atau ubat-ubatan yang dikatakan mampu mengubati sakit kulit kau tu. Mereka akan kata adik dia, abang ipar, jiran sebelah rumah, kawan kepada abang, bekas awek kepada roomate zaman kolej etc pernah ada sakit kulit macam kau (realitinya ia adalah campak, alergi, kurap, eczema etc) dan orang tu pernah pakai minyak janin, makan ular, rendam air laut, jumpa bomoh tu, jumpa pawang ni bla-bla-bla dan sembuh. Matlamat mereka sangat baik sebenarnya tapi kalau kau jumpa manusia yang berperangai yang sama setiap kali kau jejak kaki keluar rumah then ia sangat annoying dan merimaskan. Hmmm..


Nasihat aku fikir paling tak boleh blah ialah tentang stress. Stress ialah antara penyumbang terbesar kepada pertumbuhan kulit psoriasis. Waktu sekolah dulu kalau masa nak exam tu garenti kulit psoriasis akan bertambah aktif. Bila dah besar semua benda akan menjadikan sesiapa pun akan stress. Bagitahu aku siapa yang boleh tak stress dalam satu hari? Harga minyak naik. Harga barang naik. Jalan jem. Kereta buat hal setiap hujung bulan. Setiap petang ribut. Boss perangai macam cousin setan. Jerawat tumbuh kat pipi. Nombor plat kereta tak ikut spesifikasi JPJ. ASTRO asyik main rancangan yang sama berulang-ulang kali. Aman dapat second place kat Akademi Fantasi etc. Semua perkara boleh buat sesiapa pun stress. Jadi nasihat yang bagi aku paling tak boleh blah ialah jangan stress.So aku buat 2 analogi ni yang semua yang punya psoriasis pasti setuju ar.

1. Expectation:It seems like: Apabila otak stress then psoriasis jadi teruk. Apabila pssoriasis teruk then kita pun jadi stress. Dan ia berulang-ulang tapi:2. Realitinya:Apabila psoriasis tumbuh then otak start stress dan apabila stress then psoriasis jadi teruk. Apabila psoriasis jadi teruk then stress jadi lebih teruk. Apabila stress jadi lebih teruk then psoriasis jadi jauh lebih teruk dan seterusnya.

Kesimpulannya: Aku tahu niat korang baik dan nak membantu je cumanya ada masa ubat ialah antara benda terakhir yang kami cari. 

No comments: